PONERIZACIJA DRUŠTVA

Sveučilište Davies platilo 175 tisuća dolara za skrivanje “paprene” snimke na internetu

Autor: Ljubica Šaran

Svaki put kada pomislimo da nas iz SAD-a više ništa ne može začuditi, saznamo neku novu vijest koja nas poprilično iznenadi. Ovaj put američka ponerizacija je pokazala koliko se ne poštuje sloboda informiranja i koliko se internet kontrolira i cenzurira. 

Paprenim sprejem po mirnim studentima prosvjednicima. Zašto?

Paprenim sprejem po mirnim studentima prosvjednicima. Zašto?

Tijekom studenog 2011. godine studenti, članovi Occupy pokreta, su unutar kampusa sveučilišta Davies organizirali mirne prosvjede. Unatoč prvotnoj dozvoli za okupljanje, čelnici sveučilišta su se predomislili te su pozvali policiju kako bi “makli” prosvjednike. Nakon dolaska policije, stvari su se zakomplicirale, točnije pokazala se sva nehumanost i psihopatija plavaca u suradnji sa zaštitarima. Pored brutalnog sprejanja paprenim sprejem – suzavcem od strane zaštitara Daviesa, policija je nekoliko tuceta studenata uhitila na način koji nikako ne priliči kontaktu organa reda i mira s mirnim prosvjednicima.

Snimke paprenog sprejanja i uhićenja studenata su uskoro postale viralne, čak i nakon pet godina one se još uvijek komentiraju, dijele i gotovo služe kao svojevrsni internetski “spomenik” Occupy pokretu.

Nedugo nakon događaja, uprava sveučilišta je zaključila kako mora zaštiti svoje interese te je odlučila da uz pomoć Googla skrije svoju najveću sramotu, s opravdanjem da želi “pošteniji opis događaja”. Pomahnitala uprava Daviesa ne samo da je pokušala blokirati tagove s navodima “paprenog incidenta” već je pokušala blokirati slike s istim, te vanjske podatke o tadašnjem sveučilišnom vodstvu i njihovim odlukama, a ponajviše materijale vezane za ondašnju kancelarku sveučilišta Lindu Katehi.

Gospođa Katehi se nakon incidenta mlako ispričala javnosti i studentima tvrdeći kako je policija djelovala unatoč njenim nalozima, zapravo policija je došla na njen poziv sa zamolbom da se prosvjednici maknu, ona je također dala nalog zaštitarima kampusa da “daju ruku policajcima”. Na famoznoj snimci i slici u kojoj “plavac” spreja studente s paprenim sprejem se nalazi zaštitar, poručnik John Pike.

Mediji su otkrili kako je Davies potrošio najmanje 175 tisuća dolara u pokušaju skrivanja incidenta iz 2011. The Sacramento Bee je, uz pomoć zakona o javnim zapisima, došao u posjed dokumenta koji jasno pokazuju kako je vodstvo Daviesa plaćalo razne internetske tvrtke, kako bi spriječilo pronalaženje i pregledavanje sramotnih prizora iz njihova kampusa. Gotovo je nevjerojatno na koji je način Davies opisao stanje protiv kojeg se bori, naime u jednom od procurenih dokumenata stoji kako se sveučilište pokušava obraniti od “otrovne retorike usmjerene protiv samog sveučilišta i njegove kancelarke”.

Dogovor između PR tvrtke i Daviesa.

Dogovor između PR tvrtke i Daviesa.

Davies je platio IDM Locou (ID Media Partners) 82 tisuće dolara za “search engine results management strategy” točnije blokiranje na tražilicama, dok je 92 tisuće dolara plaćeno PR tvrtci Nevins & Associates kako bi osmislili novi marketinški program koji je trebao privući nove studente, neopterećene nesretnim incidentom, te je reklame iz nove marketinške strategije trebalo postaviti na vrh najjačih tražilica.

Lova za "čiste" meta tagove, danas se uz novac sve može.

Lova za “čiste” meta tagove, danas se uz novac sve može.

Iako je ovaj pokušaj, u prvom redu, trebao onemogućiti pronalaženje slika s paprenim sprejem na Googleu, takvo što se nije dogodilo. Čak što više dogodilo se upravo suprotno. Nakon što su mediji otkrili Daviesovu muljažu, incident je ponovno postao viralan.

Studenti maltretirani tijekom mirnog prosvjeda su tužili sveučilište te su kolektivno unovčili preko milijun dolara za kršenje njihovih prava te za psihičku i fizičku bol koja im je nanešena tijekom i nakon incidenta. Nakon toga uprava sveučilišta je zaposlila dva različita marketinška PR konzultanta kako bi malčice ‘ispeglali’ crnu sliku o Daviesu.

Čini se da je nešto manje od 200 tisuća dolara potrošenih na dva navedena primjera smo maleni dio novca koje posrnuli Davies plaća kako bi “izgledao bolje”, naime od 2009. do 2015. PR konzultacije koje plaća komunikacijski odjel ovoga sveučilišta su narasle za gotovo tri milijuna dolara.

Ako jedno obično sveučilište u SAD-u koristi novac za cenzuriranje interneta, trebali bi se zapitati što li rade najveće međunarodne kompanije, farmaceutska mafija, najveći političari, bankari državna tijela?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Pepper spray university UC Davis ‘hid search results’

UC Davis spent $175K to hide pepper spray cop on Google, says report

UC Davis paid AT LEAST $175,000 to hide references to infamous 2011 ‘pepper-spray incident’ from Google searches

Read UC Davis’ contracts to repair online image

University used $175,000 to bury ‘pepper spray’ cop internet searches (VIDEO)