PONERIZACIJA DRUŠTVA

Cipele za one koji su otišli iz Hrvatske “trbuhom za kruhom”

Autor: Ljubica Šaran

U zadnjih deset godina iz Hrvatske je iselilo preko 110 tisuća mladih i radno sposobnih ljudi. Svake iole normalne i prisebne vlasti bi takve činjenice trebale uznemiriti i natjerati na smišljanje uspješnih protumjera kako bi se iseljenje zaustavilo. Na žalost, mi stalno izabiremo pogrešne “ljude” koji, kao da se trude, da brojka iseljenika bude što veća. 

LIJEPA MOJA HRVATSKA

Rijetko kada pišemo o stanju u našoj zemlji, dovoljno je domaćih medija koji se stalno povlače po lokalnoj političkoj močvari, no uspjeha u informiranju, educiranju i “buđenju” javnosti, gotovo da i nema. Na koncu se sve završi je li neki medij “lijevi” ili “desni”, gdje su novinari i urednici bili 1991., gdje su im bili djedovi 1941., za koga je novinar glasao, koje je nacionalnosti, kakvo mu je prezime i slične stvari.

Pa ipak, neke stvari jednostavno ne možemo ignorirati.

U zadnjih deset godina, iz Hrvatske je iselilo preko 110 tisuća radno-sposobnih ljudi. Samo tijekom 2015. iz naše zemlje je iselilo gotovo 50 tisuća ljudi, to je otprilike broj stanovnika grada Varaždina. Za sada je jedino o toj temi aktivno “progovorio” Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji je organizirao prosvjed pod nazivom: ‘Reci to cipelama – prosvjed ostavljenih cipela’ kako bi eventualno osvijestio javnost od našoj poražavajućoj situaciji.

Alarmantna poruka, mladića koji je "pobjegao trbuhom za kruhom".

Alarmantna poruka, mladića koji je “pobjegao trbuhom za kruhom”.

Za razliku od stranaka koje konstantno umanjuju “ozbiljnost situacije” te nam obećavaju ono što ne žele i ne mogu ispuniti, sindikati okupljeni u SSSH su otvoreno i jasno dali do znanja kako bez radne i socijalne sigurnosti, bez kvalitetnog i održivog radnog mjesta ili pak potpora za pokretanje vlastita posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa (jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima), efikasnog povezivanja nacionalnih i lokalnih politika i mjera s ciljem oživljavanja napuštenih dijelova Hrvatske, bez pravedne preraspodjele društvenog bogatstva, uopće neće biti ni, toliko često spominjane, demografske obnove ni razvoja Hrvatske.

Vladajući i opozicija se mogu praviti kako im je do demografske obnove Hrvatske stalo, no trebali bi početi razmišljati jesu li njihove riječi u sladu s onim što rade, točnije s onim što ne rade.

Svakih par godina izlazimo na birališta, glasamo za “omiljene” (i gotovo iste) stranke i nadamo se drugačijem i boljem rezultatu nakon izbora. Koliko je takvo što neobjektivno i nerealno neka svatko razmisli za sebe. Mi ćemo ovaj kratki tekst završiti s video uratkom Hrvatske uživo, o istoj temi, s pitanjem, hoće li Hrvatska u narednih dvadesetak godina, zahvaljujući ponerizaciji društva, postati “zemlja starih, nemoćnih i osiromašenih” građana?

Pogledajmo odličan prilog novinara HRT-a Zorana Pehara o istoj temi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.