SVEMIR KROZ TELESKOP

Snažni meteorski pljusak Eta Akvarida zbog utjecaja Halleyeve komete

Autor: Ljubica Šaran

Zemlja ulazi u zonu krhotina Halleyeve komete, koji su zapravo izvor godišnjeg meteorskog pljuska Eta Akvarida. Astronomi očekuju najjači pljusak tijekom noći s petog na šestog svibnja s više od 30 do 40 meteora na sat. Najbolje vrijeme za promatranje je tijekom ranih jutarnjih sati u petak, prije svitanja. 

Nukleus Halleyeve komete snimljen uz pomoć Giotta tijekom 1986.

Nukleus Halleyeve komete snimljen uz pomoć Giotta tijekom 1986. godine

Sjajni Eta Akvaridi (ETA) potječu iz krhotina Halleyevog komete, a zajedno s Orionidima predstavljaju ostatke leda i čestica prašine koji sagorijevaju u doticaju s našom planetarnom atmosferom. Halleyev komet je uočen kao stalan posjetitelj sunčevog sustava, još davne 240. godine prije nove ere, no njegovu periodičnost je ustanovio tek Sir Isack Newton tijekom 1680. godine, iako je ime dobio po astronomu Edmondu Halleyu koji ga je katalogizirao 1705. godine

Najbolje vrijeme za gledanje meteorskog pljuska Eta Akvarida, petak rano ujutro prije svitanja. Pravac gledanja istok.

Najbolje vrijeme za gledanje meteorskog pljuska Eta Akvarida, petak rano ujutro prije svitanja. Pravac gledanja istok.

Iako nas Halley posjećuje svakih 75 godina, dvaput na godinu Zemlja prolazi kroz polje krhotina ove komete, početkom svibnja prolazimo kroz Eta Akvaride, a krajem listopada prolazimo kroz Orionide. U prijašnjim godinama maksimum viđenih Eta Akvarida je bio 10 meteora na sat, dok je za Orionide maksimum aktivnosti bio oko 25 viđenja na sat.

Operatori Kanadskog meteorskog radarskog orbitera – CMOR-a su već uočili snažnu aktivnost meteorskog pljuska, a profesor Peter Brown sa sveučilišta Zapadnog Ontarija smatra da nam “poslastica” tek predstoji. Četvrtog svibnja je zabilježeno čak 200 Eta Akvarida koji su obasjali noćno nebo planete, a njihova orbita se podudara s istom komete 1P/Halley. Brown također nadodaje da će najveća brojka ETA biti oko 40 meteora na sat, a svi zaljubljenici astronomskih poslastica će moći uživati u ovom prikazu na noćnom nebu i nekoliko narednih dana.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Strong activity in the eta Aquariid meteor shower from Halley’s Comet

See the eta Aquarid meteor shower from anywhere. Here’s when

Debris from Halley Comet – The eta Aquarid Meteor Shower

INTERPLANETARY MATTER

Halley’s Comet

Meteorski pljusak