U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

PLASTIČNA SMRT: Oguljene banane i naranče, očišćeni avokado i drugo voće u plastičnom pakovanju

Autor: Ljubica Šaran

Većina ljudi koji su imali, ili još uvijek imaju, doticaj s prirodom mogu se sjetiti okusa netom ubranog voća, još toplog od sunca. Oni koji nisu imali toliku sreću moraju voće kupovati po tržnicama ili supermarketima. Čišćenje voća i nije neka velika stvar: ako je industrijski uzgojeno, potrebno ga je dobro oprati, a ako ima koru poput naranača ili banana, treba ga samo oguliti i nakon toga pojesti. No, pojavila se nova “moda” – supermarketi nam pokušavaju uvaliti očišćeno voće u plastičnim ambalažama. Zar nam to treba?

PLASTIKA U MORIMA

Plastika je sve veći problem jer ne samo da se u prirodi teško ili sporo rastvara i nestaje, već postaje pošast za ribe, životinje i ljude. Trećina je ribe ulovljene u Engleskom kanalu onečišćena plastikom, sve veći broj tuljana, kornjača i morskih ptica umire zbog plastičnog otpada u koje se upletu, ili pak plastika završi u njihovim stomacima te jadne životinje na koncu umiru od gladi jer plastiku ne mogu izbaciti iz svog probavnog sustava. Nedavno je istraživanje pokazalo kako će u svjetskim morima do 2050. biti više plastike negoli ribe.

Ovakvi prizori su sve češći, a krivci smo svi mi.

Ovakvi su prizori sve češći, a krivci smo svi mi.

Ogromne se količine plastike gomilaju čak i u polarnom ledu. O tome koliko je plastika opasna po ljude ne treba se niti pisati, mi nemamo genetske predispozicije da bi se nosili s plastikom, niti je naš obrambeni sustav sačinjen na takav način da nas obrani od kancerogenog i otrovnog utjecaja te iste plastike.

Tipično morsko odlagalište plastičnog smeća u jugoistočnoj Aziji.

Tipično morsko odlagalište plastičnog smeća u jugoistočnoj Aziji.

Bez obzira na sve rečeno, plastika “čuva” brojne prehrambene, medicinske, sanitarne i druge proizvode koje unosimo u sebe. Plastika najčešće služi za čuvanje pitke vode, iako plastične boce ispuštaju u vodu phalate već od 10. tjedna čuvanja vode u istima. Phalati su opasni jer stvaraju poremećaje u radu endokrinog sustava te omogućavaju neravnotežu u proizvodnji i distribuciji prirodnih hormona u tijelu, zbog toga nastaju brojne bolesti poput dijabetesa, pretilosti, pa čak i raka.

Billine banane spremne za konzumaciju. Ali što je s plastikom?

Billine banane spremne za konzumaciju. Ali što je s plastikom?

Veliki supermarketi poput Bille dosjetili su se ikako da nam uvale još malo plastike u naš i onako onečišćen svijet – njihova ideja o oguljenim bananama u plastičnom pakovanju nije nimalo pametna, čak štoviše, možemo je smatrati neukusnom, neekološkom i krajnje gotovanskom. Zar je bananu tako teško oguliti?

Očišćeni avokado, ludost ili gotovanstvo pomiješano s neekološkim i besramnim poslovanjem?

Očišćeni avokado – ludost ili gotovanstvo pomiješano s neekološkim i besramnim poslovanjem?

Slična se stvar dogodila i s jednim kanadskim supermarketom koji je odlučio očistiti košticu iz avokada, te ga zapakirati u plastične omote. Poznavatelji avokada znaju da se ovo voće jednostavno čisti i ima velike koštice koje se lako uklanjaju, tako da nam ovakva prezentacija i pakiranje uopće nije jasno.

Nebulozne oguljene naranče u plastičnom pakovanju.

Nebulozne oguljene naranče u plastičnom pakiranju.

Najnoviji slučaj “plastičnog” voća dolazi nam iz lanaca prodavaonica pod nazivom Whole Foods Market, koji glasi kao najzdravija opcija u SAD-u. Njihova prezentacija oguljenih naranači u plastičnom pakovanju upućuje na još jedan problem, a to je eventualna lijenost klijentele, a osim toga itekako je u neskladu s navodim ekološkim i organskim premisama spomenutoga prodajnog lanca.

Nadamo se da će ovaj kratki tekst ponukati naše čitatelje na razmišljanje kada se sljedeći put nađu pred policama s “plastičnim” voćem. Držimo kako je priroda napravila najbolje pakiranje za svoje “darove” te da nekoliko sekundi ili minuta guljenja, pranja ili čišćenja voća zasigurno nije neki izazov, a plastika i plastični otpad, na žalost, jest. Ne budemo li kupovali ovakve proizvode oni će se s vremenom povući s tržišta, a na nama je da pokažemo inicijativu kad god to možemo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Velike količine plastike iz oceana su završile u polarnom ledu

Trećina ribe ulovljena u Engleskom kanalu kontaminirana je plastikom

Najprodavanija buteljirana voda je obična voda iz vodovoda!

Whole Foods pre-peeled oranges in plastic pulled after social media ridicule

Would You Buy a Pre-Peeled Orange?

Whole Foods Sells Peeled Oranges In Plastic Containers, World Revolts

This peeled avocado is causing viral internet outrage

Canadian grocery store is in hot water over pre-peeled avocados

‘Common Sense’ Supermarket Chain Sells Pre-Peeled Bananas Wrapped in Plastic

Plastic-Wrapped Peeled Bananas At Billa Supermarket Chain Prompts Outrage