PRIZMA DRUŠTVA

Oteto prokleto!

Autor: Ljubica Šaran

Možete li zamisliti situaciju u kojoj grupa ljudi, gotovo pet godina, ulaže svoje vrijeme i energiju u blog koji na sebi nema ama baš nikakvih reklama, koji isključivo služi kako bismo tragali za djelićima istine i kako bismo eventualne otkrivene informacije podijelili s vama, te da na koncu shvatimo kako na našem radu zarađuju oni koji na naš rad nemaju nikakva prava? U takvoj situaciji se danas nalaze urednici Matrix Worlda.

1 fb profilna mw

Logo Matrix Worlda.

Matrix World je VOLONTERSKI BLOG, to znači sljedeće:

Nitko od urednika i volontera na njemu ne zarađuje. Dapače, na MW-u trošimo svoju energiju, vrijeme i novac, jer održavanje stranice, njena domena, proširenje prostora za pohranu i tema stranice s kojom se koristimo – koštaju i to poprilično.

Iako smo volonterski blog, naši autorski tekstovi su zaštićeni zakonom. Objašnjenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo:

  • Autoru pripada autorsko pravo na njegovom djelu činom ostvarenja djela (temeljem čl. 9. st. 2. ZASP-a) bez ispunjavanja bilo kakvih formalnosti kao što su primjerice registracija ili depozit djela. Bilo kakav depozit djela nema utjecaja na stjecanje autorskog prava, on je pravno irelevantan. Autorsko djelo može se koristiti samo uz odobrenje autora (u pisanom obliku). Pojedinačno korištenje autorskog djela potrebno je odrediti pisanim odgovarajućim ugovorom između nositelja prava i korisnika predmeta zaštite.
  • Pojam objavljivanja obuhvaća svaki postupak kojim djelo postaje pristupačno javnosti (izdavanje, izlaganje, radiodifuzno emitiranje), tj. odnosi se na pojavljivanje autorskog djela u javnosti u bilo kojem (tjelesnom ili netjelesnom) obliku.
  • Javnim korištenjem autorskog djela smatra se svako korištenje autorskog djela koje je pristupačno javnosti ili korištenje u prostoru koji je pristupačan pripadnicima javnosti, kao i omogućavanje pripadnicima javnosti pristupa autorskom djelu u vrijeme i na mjestu koje sami odaberu (putem Interneta).
  • Autorsko pravo i srodna prava imaju karakter privatnih prava, što znači da štite individualne interese određenih subjekata koji su nositelji autorskog, odnosno srodnih prava.

Ova prava mogu se ostvarivati:

  • individualno i
  • kolektivno.

U našim uvjetima korištenja, jasno stoji sljedeće:

  • Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Svi oni koji objavljuju naše ukradene radove, su iznijeli neki vid zaštite na svojim stranicama, blogovima, portalima, online magazinima i slično, no to ne znači da mogu ili smiju kršiti naša prava. Čak što više, ako netko smatra da je profesionalac ili da je moralna osoba, tada bi trebala takve vrijednosti prenijeti na svoju stranicu ili drugi vid internetskog djelovanja i objavljivanja. Kako netko može krasti naše radove o patokraciji – vladavini psihopata, ponerizaciji – utjecaju psihopata na društvo, psihološkom razvoju ljudi, etici, kritici društvu i druge važne teme, ako sami krše zakon i ne drže se naših uvjeta korištenja?

Neki od čitatelja se mogu zapitati, zbog čega Matrix World ne bi dospio do više ljudi ako ga prenose druge stranice i blogovi? Odgovor je jednostavan, zbog toga jer smo mi nekomercijalna stranica i zbog toga što mi ne želimo da drugi na nama profitiraju, bilo u povećanju čitanosti dotičnih stranica, bilo u povećanju njihove kvalitete i povećanju dijeljenja i lajkova po društvenim mrežama, na našem trudu. Mi imamo ovaj blog i on nam je sasvim dovoljan, ne treba nam potpora u vidu raspačavanja. Još jednom mi ne zarađujemo s Matrix Worldom, stoga je sasvim blesavo dozvoliti da se netko “kiti našim” radom i na tome profitira, na ovakav ili onakav način.

Razmislite malo, zamislite da radite godinama posao koji poprilično traži vaš intelektualni napor, odgovornost, fizičku i psihičku izdržljivost, te da a koncu otkrijete kako je sve pošlo u vjetar jer je netko uzeo vaš rad i prisvojio ga je sebi, pri tome se zaštitio istim onim pravima koje je zanijekao vama? Kako biste se osjećali? Biste li se osjećali: ojađeno, ljutito, bijesno, uvrijeđeno, poniženo i okradeno? Naravno da bi.

Mi zaista ne tražimo nešto posebno, jedino želimo poštivanje naših autorskih prava kao i poštivanje uvjeta korištenja. Je li to tako teško?

Mi nismo profesionalni novinari, ali se držimo pravila novinarstva koja bi profesionalnim novinarima okićenima našim autorskim tekstovima i te kako trebala biti na pameti:

Vlastito istraživanje, a ne traganje na internetu kako bi otuđili nečiji rad.

Ulaganje vlastite energije, vremena i saznanja, a ne prisvajanje nečijeg rada.

Stvaranje vlastitog autorskog rada, a ne ‘copy and paste’ tuđeg rada.

Provjera i lektoriranje vlastitog djela, a ne prenošenje tuđih autorskih radova uz “copy and paste” na takav način da su ispremještana slova, dok su riječi spojene u nerazumljivu cjelinu. Ovo je dokaz o tome da admini i urednici koji kradu naše tekstove uopće ne mare za kvalitetu materijala na njihovoj stranici, već im je važan kvantitet.

Provjera zaštite i mogućnosti dijeljenja tuđih radova ili dijelova tuđih radova, a ne automatsko okradanje onih za koje se misli da nemaju nikakva prava, poput volonterskog bloga.

Potpisivanje i zaštita vlastitog djela, a ne prisvajanje tuđeg intelektualnog rada i otvoreno laganje javnosti.

Poštivanje tuđih autorskih prava i prava prenošenja informacija, a ne povreda istih.

Poštivanje loga ‘web sajta’ ili bloga, imena, autora i imena izvora, umjesto krađe.

Držanje etičkih i moralnih vrijednosti, umjesto njihovog grubog kršenja.

Pisanje istine, umjesto pisanja laži.

Naši stari su imali odličnu poslovicu “oteto prokleto”, smatramo da u ovom slučaju ona ima popriličnu težinu. Za sada je oko 30% stranica koje su krale naše tekstove iste obrisalo, no ostale su one koje ne samo da ne žele ukloniti ono što je naše, već s nama ne žele komunicirati, prave se da nisu pročitali poruke, gase svoje profile na društvenim mrežama, daju lažne mailove koji ne vode nigdje,  neki idu toliko daleko da nas vrijeđaju na način s kojim potvrđuju da njihove stranice definitivno nisu mjesta za naše tekstove.

U narednih četiri mjeseca ćemo nastaviti slati poruke i mailove takvima, no nakon toga ćemo morati potražiti drugačiju vrstu pomoći.

Ovim putem molimo sve čitatelje, da nam pomognu u razotkrivanju onih koji bespravno uzimaju naša autorske radove, također molimo čitatelje da nam jave u slučaju da znaju odvjetnike koji bi željeli surađivati na obrani naših prava. 

Unaprijed se zahvaljujemo svim čitateljima koji su nas godinama podržavali, vi ste naše bogatstvo, zbog vas i postojimo.