PRIZMA DRUŠTVA

Kad portal nije portal i kad blog postaje više od medija?

Autor: Ljubica Šaran

Zahvaljujući razvoju internetske tehnologije na sve strane niču “portali”, “blogovi”, i oni koji svoje javne web uratke nazivaju “medijima” i “online magazinima”, “stranicama”, “sajtovima”,”online časopisima” i drugim interesantnim imenima. No znate li razliku između svega toga, možete li razlučiti što je portal, a što blog i zašto je to važno?

Web portal je posebno napravljen i dizajniran web site ili web “mjesto” (na našem prostoru poznat kao ‘sajt’) koje pruža mogućnost korištenja različitih aplikacija, širokog spektra informacija, te omogućava korisnicima, uz prijavu (i osobno korisničko ime sa zaporkom) dodatne informacije i usluge. Portal je sinonim za internetska “vrata” kojima mogu pristupiti svi s internetskom vezom, no činjenica je kako prijavljeni korisnici mogu vidjeti i koristiti najviše mogućnosti u samom portalu. Obično se dinamični sadržaji puno češće mijenjaju na portalima nego li na “običnim” web sajtovima, a u većini slučajeva korisnici mogu personalizirati izgled svog “pogleda” na portal, naročito ako isti u sebi sadrže forume, aplikacije za slanje i primanje elektroničke pošte ili raznorazne dodatne mogućnosti, koje mogu varirati od državne potpore građanima i građanskim servisima, ako je u pitanju portal neke vlade, ili pak aplikacije koje služe za pregled vlastitog bankovnog računa, prijenosa novca, online plaćanja i transfera novca, ako je riječ o bankovnim portalima.

Yaho je trenutačno najpoznatiji web portal na svijetu.

Yahoo je trenutačno najpoznatiji web portal na svijetu.

Najpoznatiji portal na svijetu je Yahoo, no dobar primjer je i Netscape, Lycos, CNET, Microsoft Network, te AOL. Portali koji se najčešće koriste kao određene tražilice, no u isto vrijeme omogućavaju uvid u “vlastite uratke” s vijestima, vremenskim uvjetima, prikazima stanja na burzi, općim informacijama poput telefonskih brojeva i zemljopisnih karti te raznoraznim oblicima zabave. Drugim riječima portali predstavljaju složeni sklop web stranica s istim nazivnikom i s uniformnim dizajnom pod zajedničkim logom, a najveći od njih okupljaju i cijelu grupu web sajtova, ponovno s istim logom i nazivnikom. Na primjer u Yahoou, možete naći: Yahoo News, Yahoo Mail, Yahoo Finance, Yahoo Shopping, Yahoo Sports i tako dalje.

Službeni portal vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Službeni portal vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Za stvaranje portala potrebno je poznavanje programerskih jezika s kojima se isti stvaraju ili pak s kojima se isti spajaju na dodatne aplikacije. Portali također imaju poseban i prepoznatljiv dizajn, koji je jedinstven za razliku od generiranih tema blogova.

Blog (Web log skraćeno Blog ili web dnevnik) je nastao kako bi omogućio stvaranje jednostavnih ‘web sajtova’ onima koji nemaju programerskog iskustva, te onima koji se javnosti žele obratiti na neformalan način, s prezentacijama vlastitih viđenja i doživljaja. S vremenom su blogovi toliko napredovali da su zašli u komercijalne vode, te se danas smatraju najpopularnijim vidom objavljivanja na Internetu, uz naravno društvene mreže. Matrix World je blog, to možete odmah vidjeti, ne samo po načinima prezentacije postova točnije “isječaka” članaka, već i po tome što na dnu stranice piše “BLOG POKREĆE WORDPRESS.COM”.

Matrix World je tipičan blog, po izgledu, no neobičan je po tome što na sebi nema reklama i jasno daje do znanja koji su izvori objavljenih radova.

Matrix World je tipičan blog, po izgledu, no neobičan je po tome što na sebi nema reklama i jasno daje do znanja koji su izvori objavljenih radova.

Na blogovima su najvidljiviji “postovi” koji kada se “otvore” mogu biti kombinacija tekstualnih, video, glazbenih i fotografskih materijala, no za razliku od klasičnog web sajta, na kojemu su informacije statične ili se rijetko mijenjaju, blogovi na vrhu imaju isječke najnovijih postova, a prema dnu su sve stariji, u isto vrijeme na glavnoj stranici bloga se obično nalazi 10-12 takvih isječaka s eventualnim “dodacima sa strane” (u vlastitom stupcu) u kojima su prezentirane: kategorije pisanog materijala, fotografija, video uradaka, najčitanijih tekstova, poveznice fan pageova bloga na društvenim mrežama, i naravno eventualne reklame i komentari čitatelja. Neki blogovi imaju više mogućnosti od navedenih, a neki imaju manje. Matrix World, na primjer, nema reklama, komentari se postavljaju na društvenim mrežama, no postoji i mogućnost kontakta s nama preko posebne elektroničke pošte.

Brojni blog provideri poput WordPressa, sebe nazivaju blog alatima “free and open-source content management system (CMS) based on PHP and MySQL” točnije besplatnim sustavima sadržajnog menadžmenta otvorenog koda baziranih na PHP-u i MySQL-u. U slučaju ako netko želi napraviti blog, pristupanju blog alatima dobija gotove predloške, osiguran hosting (neki blog alati traže zasebni hosting), te omogućavaju besplatna ili plaćena imena domena i različite dizajne samog bloga. U biti, danas se blog može napraviti u nepunih sat vremena, a imate li pri ruci kakav interesantan program za stvaranje jedinstvenog loga, poput Adobe Photoshopa, ili ako niste dorasli radu na njemu, Laughingbird logo kreatora, možete uz kvalitetan sadržaj dobiti poprilično interesantno djelo. Logo Matrix Worlda možete lako prepoznati, riječ je o uokvirenom crvenom globusu s nakoso postavljenim slovima “M” i “W” u prvom planu, također možete vidjeti i imena naših autora, jer imate pravo znati tko vam je dostavio informacije koje čitate ili gledate. Tekstovi Matrix Worlda imaju i jasno navedene izvore, oni se obično nalaze ispod svakog članka. Izvori nam ne služe kako bismo kopirali strane sadržaje, već kako biste mogli provjeriti jesu li dostavljene informacije istinite. Čak što više, molili bi svakog čitatelja da provjere dostavljene linkove, jer jedino tako možete uistinu spoznati vrijednost naših uradaka.

Službeni portal vlade Republike Hrvatske ima i elemente bloga, možete li ih pronaći?

Službeni portal vlade Republike Hrvatske ima i elemente bloga, možete li ih pronaći?

Mišljenja smo kako je poprilično neodgovorno kopirati informacije od domaćih medija, zbog čega bi svi pisali o jednoj te istoj stvari i to bez navedenih izvora i često (naročito kod onih koji kradu tuđe radove) bez imena autora? Matrix World, je u početku prevodio strane tekstove s temama o kojima se nije pisalo na našim prostorima, no nakon nekog vremena smo shvatili da su “kolege novinari” jednostavno uzimali naše prijevode i potpisivali sebe ili su za izvor naveli originalnu stranicu na engleskom ili njemačkom jeziku, što je de facto značilo da smo mi besplatno radili za takve, dok su kolege dobivali plaću i čitanost. Zbog toga smo i krenuli s autorskim radovima, svaki tekst na Matrix Worldu ima barem dva izvora, no neki tekstovi poput, ovoga ovdje, imaju po više desetaka izvora jer je tekst prepun podataka koje je vrijedno provjeriti. Pa ipak i ovaj se tekst se ukrao, a na jednom “poznatom” portalu objašnjeno je kako ga je preveo nepostojeći magistar.

Činjenica je da u zemljama koje su nastale raspadom bivše države, malo tko obraća pažnju na “sitnice” poput razlike između bloga i portala. Iskoristite li nekoliko minuta vremena vidjet ćete da su brojni blogeri svoje blogove nazvali “portal”. S druge strane postoje i još interesantnije stvari, poput kombinacija portala i blogerskih elemenata s postovima, koje možemo vidjeti na službenoj stranici vlade Republike Hrvatske. Dakle, za razliku od portala, blog može napraviti bilo tko s internetskim pristupom i računalom, te bez programerskog i web dizajn znanja. Blogovi su danas na području RH u velikom dijelu zasjenili masovne medije poput, novina, televizije i radija.

Jedan primjer krađe našeg teksta. Iako mi nikada nismo dali pristanak da naše tekstove uzima dotični medij i iako smo protestirali zbog krađe, naši tekstovi (ima ih dva na dotičnom mediju) još uvijek nisu uklonjeni.

Jedan primjer krađe našeg teksta. Iako mi nikada nismo dali pristanak da naše tekstove uzima dotični medij i iako smo protestirali zbog krađe, naši tekstovi (ima ih dva na dotičnom mediju) još uvijek nisu uklonjeni. Želite li pročitati naš originalni članak, to možete učiniti ovdje.

Određeni blogeri smatraju da su njihovi blogovi – mediji jer su se prijavili određenim državnim instancama, te su registrirali svoju medijsku aktivnost zbog koje plaćaju porez. U Wikipediji stoji sljedeće objašnjenje za medije:

Mediji su kompleksni pojam koji označava sustave javnog informiranja, koji služe za raspršivanje (diseminaciju) vijesti i audio-vizualnih sadržaja u svrhu informiranja, obrazovanja i zabave najširih slojeva stanovništva. Prema Zakonu o medijima iz 2003. godine, mediji su: novine i drugi tisak, radijski i televizijski programi, programi novinskih agencija, elektroničke publikacije, teletekst i ostali oblici dnevnog ili periodičnog objavljivanja ured­nički oblikovanih programskih sadržaja prijenosom zapisa, glasa, zvuka ili slike. Mediji nisu knjige, udžbenici, bilteni, katalozi ili drugi nositelji objavljivanja informacija koji su namijenjeni is­klju­čivo obrazovnom, znanstvenom i kulturnom procesu, ogla­ša­vanju, poslovnoj komunikaciji, unutarnjem radu trgovačkih druš­tava, zavoda i ustanova, udruga, političkih stranaka, vjerskih i ostalih organizacija, školska glasila, “Narodne novine” Republike Hrvatske, službena glasila jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ostala službena priopćenja, plakati, letci, prospekti i transparenti, te video stranice bez žive slike i druge besplatne obavijesti, osim ako Zakonom nije drukčije propisano.

Pa ipak određeni, blogeri, vlasnici “portala” i “mediji”, kradu, komadaju, kopiraju i raspačavaju tuđe radove i krše zakone o AUTORSKIM PRAVIMA, smatrajući kako oni za to imaju pravo iako su zaštitili materijal, na svojim “web stranicama” dok su grubo prekršili uvjete korištenja onih koje su okrali i oštetili. Kao što smo već rekli, Matrix World je blog, no zakon u potpunosti štiti naše autorske radove, mi smo za njih potrošili vrijeme i energiju, tragali smo za informacijama, provjeravali smo s koga možemo prenijeti informacije, a s koga ne, tražili smo reference, demantije, studije, komunicirali smo s vlasnicima istih, i tako dalje. Čini se da je blog ponekad jači i od medija, točnije onih koji smatraju da su medij jer se isti kite tuđim perjem. O krađi autorskih radova smo više pisali ovdje, a želite li nam pomoći u otkrivanju onih koji žive na našoj grbači, to možete uraditi tako da nas kontaktirate ovdje ili ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

5 Major Differences Between A Blog And Website

The Difference Between A Web Portal And A Website

Portal definition

15 Awesome Web Portal Examples

WordPress – Wiki

10 of the Best Blogging Tools

Otvoreni kod – Wiki

Medij – Wiki

Web-sajt Wiki

Web stranice – Wiki