SVIJET POD LUPOM

Cijena američke propagande

Autor: Ljubica Šaran

Sjedinjene Američke Države su povećale novčani iznos za financiranje obučavanja stotina novinara diljem svijeta za dodatna dva i pol milijuna dolara kako bi omogućile stvaranje bolje medijske slike o svojoj globalnoj politici. 

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu.

Samo pet kompanija posjeduje 90% medija u svijetu.

Unatoč činjenici kako se u okrilju SAD nalaze četiri od pet najvećih medijskih kuća koje u svojim rukama drže 90% medijskog materijala koji dolaze do očiju svjetske javnosti, državni tajnik John Kerry je tijekom Svjetskog dana slobode medija rekao kako će Amerika povećati napore u obučavanju novinara širom svijeta, s dodatnih dva milijuna dolara:

“Mi (SAD) smo omogućili fizičku i digitalnu obuku više od 750 novinara diljem svijeta, te ćemo povećati novčano financiranje programa za 2,5 milijuna dolara, ove godine, kako bismo mogli obučiti još više ljudi.”

Kerry je također dodao kako SAD podupire “neovisne” medijske napore kroz USAID, krovnu američku “humanitarnu” agenciju koju financiraju američke vlasti. Taj isti USAID je pomogao stvaranje i objavljivanje Panamskih dokumenata, kroz financiranje glavne novinarske udruge koja je obavila sav posao oko istoga, dakako riječ je o International Consortium of Investigative Journalists tj. ICIJ-u.

Terorist u šatoru koji je donirala vlada SAD-a?

Terorist u šatoru koji je donirala vlada SAD-a?

USAID je također pomagala i IS u Siriji sa svojim šatorima, automobilima, hrani i lijekovima, te su brojni teroristi Islamske države snimani u ili uz američke poklone. Najbolje primjere smo naveli ovdje.

Tužno je da je Kerry ovu propagandu prigodu objavio na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava trećeg svibnja, od 1993. kada ga je kao praznik proglasila Generalna skupština UN-a.

Što nam zapravo poručuje američki državni tajnik?

Što nam zapravo poručuje američki državni tajnik?

S druge strane u Rusiji, ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je odao počast svim novinarima koji su smrtno nastradali tijekom obavljanja svoje dužnosti.

Prema podacima UN-a, ove godine je Svjetski dan slobode medija fokusiran na aspekte slobode protoka informacija i novinarske slobode koje se smatraju fundamentalnim slobodama i ljudskim pravom. Na žalost, većina medija služi psihopatima na vlasti, nama se serviraju laži i “dotjerane” činjenice, a državna i korporativna cenzura je postala oblik upravljanja informacijama dok najveći sponzori utječu na uredničku politiku i dodatno umanjuju istinitost medijskih izvora informiranja.

Iako se sloboda medija stalno spominje, o njoj se donose zakoni, stvaraju tribine, prave knjige, o njoj se uči na fakultetima i školama, ona je uglavnom mrtvo slovo na papiru. Naravno da nam ne morate vjerovati, to čak niti ne želimo, najbolje je da odlučite napraviti mali pokus, te provjeriti koliko su slične, pa čak i iste vijesti koje vidite ili čujete na našim nacionalnim TV programima ili radio programima. Istu stvar napravite i s najvećim stranim medijima na Zapadu, nakon toga poslušajte što ima na RT ili pak pročitajte što na Sputniku, Signs of the Times ili nekom drugom neovisnom glasilu, a na koncu se dajte u provjeru činjenica koje ste čuli, vidjeli ili pročitali. Sigurni smo da će vas rezultati neugodno iznenaditi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Kerry wants more propaganda: US increasing funding to train 750 journalists worldwide

US Increasing Funding to Train 750 Journalists Worldwide – Kerry