VJEROVALI ILI NE

Seksualni parazitizam dubinske grdobine

Autor: Ljubica Šaran

Iako moderna znanost istražuje druge planete po našem solarnom sustavu, činjenica je da je izučeno i mapirano tek nepunih 5% mora i oceana. Morske dubine su skrivale i još uvijek skrivaju mnoge tajne. Jedno od najvećih zooloških otkrića prošloga vijeka je bio neobičan seksualni život dubinske grdobine. Do 20-tih godina XX. vijeka znanstvenici su smatrali kako mužjaci i ženke “najružnije” ribe na svijetu, izgledaju jednako, no lovili su samo ženke, ne shvaćajući kako su mužjaci parazitski srasli sa ženkama, nalikujući velikim tumorima.

Spolni dimorfizam ili spolno dvoličje je poprilično često među životinjskim vrstama. Iako je isti uočljiv kod nekih sisavaca, poput majmuna, morskih slonova, lavova, pojavljuje se i kod domaćih životinja, od ovaca, krava i koza do kokoši, no ipak dimorfizam je najviše uočljiv kod insekata, ptica i riba.

Čudovište iz dubina, bradata dubinska grdobina s majušnim parazitskrim mužjakom.

Čudovište iz dubina, bradata dubinska grdobina s majušnim parazitskim mužjakom.

Pa ipak, nigdje znanstvenici nisu više pogriješili u procjeni izgleda i seksualnih navika, negoli u slučaju dubinske grdobe. Stotinu godina se smatralo da su dubinske grdobine udičarke tek ružne ribe koje svoj plijen namamljuju sa svjetlećim mamcem prikačenim na vrhu njihove glave. Znanstvenici su također smatrali da mužjaci izgledaju isto kao i ženke, no njih nikako nisu hvatali. Život u moru na dubinama većima od 300 metara nimalo ne nalikuje na osunčana i plitka mora u kojima fotosinteza omogućava eksploziju vrsta kako u biljnom svijetu, tako i u životinjskom svijetu koji se direktno ili indirektno hrani s ljubiteljima sunčeve svjetlosti.

Ženka dubinske grdobine sa sraslim mužjakom.

Ženka dubinske grdobine sa sraslim mužjakom.

Zapravo planktoni i biljke ne mogu iskorištavati fotosintezu na dubinama većima od 200 metara, a život na dubinama većima od 1000 metara podsjeća na znanstvenu fantastiku s elementima horora. Od 200-1000 metara dubine je sumračna zona koju posjećuju ili u kojoj žive najveći predatori. Sumračna zona je za mnoge zona migracije, no nas interesiraju još mračnije morske dubine.

Različite vrste dubinskih grdobina udičarki i dan danas zbunjuju znanost svojim neobičnim seksualnim navikama.

Različite vrste dubinskih grdobina udičarki i dan danas zbunjuju znanost svojim seksualnim parazitizmom.

Na dubinama većima od 1000 metara, okoliš je krajnje negostoljubiv, mračan i hladan s temperaturom koja varira od 2-4 stupnjeva Celzijeve ljestvice, dok je tlak jednak onome u golemim presama za metal. Ribe koje tamo obitavaju nemaju riblji mjehur, točnije zračne kesice, njihovi skeleti su lagani, tijela su im obložena snažnim mišićima, a mnoge se vrste koriste bioluminiscencijom kako uz pomoć bakterija tako uz pomoć svjetlucave kože koja služi za komunikaciju u potpunom mraku i naravno za primamljivanje lakovjernog plijena.

Manje meduze, morski psi, glavonošci, razne vrste crva i riba jedu “morski snijeg” otpatke iz osunčanih dijelova mora koje razlažu bakterije pri padu na dno, no veće ribe su strašni predatori.

Vrsta jeden dubinske grdobine udičarke.

Vrsta jedne dubinske grdobine udičarke.

Morska grdobina koristi bioluminscenciju kako bi primamila manje ribe u blizinu svog svjetlećeg mamca, a nakon toga ih progutaju u djeliću sekunde. Zahvaljujući velikim rastezljivim trbusima, ove grdobine mogu živjeti dugo vremena bez naknadnog obroka. Pa ipak, najveći problem u vječnom mraku slabo naseljenih oceanskih pustara je pronalazak partnera i stvaranje potomaka.

Mužjak jedne vrste dubinske grdobine s tipičnim velikim jetrima i posebno oblikovanim ustima za "griženje" ženkine kože.

Mužjak jedne vrste dubinske grdobine s tipičnim velikim jetrima i posebno oblikovanim ustima za “griženje” ženkine kože.

Mužjaci dubinske grdobine nimalo ne nalikuju na ženke. Oni se rađaju s ogromnim jetrima, velikim buljookim očima i nosnicama koje zauzimaju veliki dio glave. Nosnice im služe isključivo kako bi namirisali ženke, koje u dubinama oceana za sobom ostavljaju prepoznatljiv feromonski trag. U zavisnosti od vrste dubinske grdobine, mužjaci imaju posebne izrasline na glavi, neki su opremljeni i sa dva zuba s kojima se hvataju za trbuh ženke. Ženke za mužjake nalikuju na mirisne i svjetlom obasjane ciljeve. Svaka ženka nakon, što postane spolno zrela, osim hormonskog traga stvara specifične svjetlosne uzorke koje su mužjaci u stanju spaziti na nekoliko stotina metara. Iako nije jasno na kolikoj udaljenosti mužjaci mogu “namirisati” trag ženke, smatra se da naša znanost još uvijek nema mogućnosti za istraživanjem istih, kako zbog nedostupnosti dubina, tako zbog veličine, točnije majušnosti mužjaka, koje je u takvim dubinama lako promašiti.

Minijatruna dubinska grdobina s mužjakom prikačenim za njen stomak.

Minijaturna dubinska grdobina s mužjakom prikačenim za njen stomak.

Mužjaci se, od trenutka rođenja, uopće ne hrane, jedini im je zadatak pronalazak ženke ili će nastupiti neminovna smrt zbog gladi.

Mala grdobina s mužjakom koji je srastao za njenu glavu.

Mala grdobina s mužjakom koji je srastao za njenu glavu.

Kada sretni mužjaci pronađu “ljubav svog života” oni se uglavnom zakače za trbuh svoje odabranice (tipično za vrste grdobine udičarke, bradavičaste grdobine i dlakave grdobine) dok se mužjaci nekih vrsta spajaju čak i za glave ženki. Nakon spajanja, mužjaci rogovima ili zubićima probadaju kožu ženki, te srastaju s njom. Naime, kako bi ostali nerazdvojni, ženke uskoro šire svoje krvne žile na mužjaka, a u kratkom vremenu mužjake čak i prekrije ženkina koža, te oni nalikuju na izrasline ili tumore.

Pacifička udičarka sa svojim odabranikom prikačenim za njen trbuh.

Pacifička udičarka sa svojim odabranikom prikačenim za njen trbuh.

Mužjaci i ženke ostaju zajedno sve do trenutka, dok ih smrt ne razdvoji, točnije dok ženka ne umre, a s njom umire i majušni partner. Ženka je obično 10 do 50 puta veća od mužjaka, on dobije na “težini” tek nakon što sraste sa svojom odabranicom.

Mala rogata dubinska grdobina s dva mužjaka prikačenima za njen stomak.

Mala rogata dubinska grdobina u trenutku hranjenja, s dva mužjaka prikačenima za njen stomak.

U biti, ženka u potpunosti hrani mužjaka, njegove oči, škrge, mišići i unutrašnji organi atrofiraju, jetra mu nestaju, a tek nakon spajanja mu sazrijevaju testisi. U biti srasli mužjak postaje par velikih testisa koje oplođuju ženkina jaja kad god ih ona izbaci iz tijela.

Od 300 vrsta grdobina, njih 160 živi u najdubljim zonama oceana, dok samo 25 vrsta upražnjava parazitski seks.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Sea of Love: The Fascinating Story of Sexual Parasitism

The Horrors of Anglerfish Mating

Absurd Creature of the Week: The Anglerfish and the Absolute Worst Sex on Earth

Spolno dvoličje – Wiki

Animal Sex: How Anglerfish Do It