TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Budizam modernog doba

Autor: Anamarija Vukojević

Zanimaju vas drevne religije i željeli biste posjetiti budistički hram u Kini, no financijska sredstva vam nisu dovoljno kako biste si ostvarili tu želju. Ništa za to, budistički redovnik Xianfan iz hrama stvorio je robota nazvanog Xian’er koji donosi dašak budističkog duha u vaš dom. Ovo je jedan od načina na koji budisti pokušavaju privući vjernike u svoju vjeru.

Xian’er, 60 cm visok robot nalik je na redovnika iz crtića „Trouble, You Seek for Yourself“ koji je također nastao inspiriran idejom Xianfana povezivanje moderne tehnologije i budizma. U žutoj odjeći s obrijanom glavom doista liči na redovnika, osim što Xian’er drži ‘touch screen’ na svojim grudima.

xian'er

Upoznajte Xian’era, malog, slatkog robota i njegovog stvoritelja Xianfana.

Jedna od mogućnosti Xian’er-a je da može voditi razgovor vezano uz 20 jednostavnih pitanja o budizmu i svakodnevnom životu, koje možete izabrati na ‘touch screen-u’. Osim toga, robot pjeva budističke mantre i ima mogućnost nekoliko opcija kretanja na svojim kotačićima i vizualnih ekspresija u skladu s postavljenim pitanjima.

Majstor Xianfan, tvrdi da robot-redovnik predstavlja savršeno ‘prijevozno sredstvo’ za širenje mudrosti budizma, kroz spajanje znanosti (robotike) i antiknog naučavanja budizma.

„Znanost i budizam nisu u suprotnosti ili u kontradikciji, smatram da se one mogu međusobno ispreplesti“.

Iako Kinom još uvijek vlada ateistička komunistička partija, religija se ponovo pokušava polako uvući u svakodnevni život Kineza. U ovom društvu dominiranom ‘pametnim telefonima’ Xianfan tvrdi da s ovakvom tehnologijom pokušava popuniti duboki i širok jaz koji je neminovan zbog brzih promjena u kojima živimo.

Mali robot je razvijen kao ujedinjeni projekt između tehnološke kompanije i eksperata umjetne inteligencije sa Sveučilišta u Kini i predstavljen je u listopadu prošle godine.

Xian’er provodi većinu svojih dana ‘meditirajući’ u svom oklopu u uredu iako je zanimanje za njega na društvenim mrežama sve veće.

Inspiraciju za stvaranje robota Xianfan je dobio od lika iz crtića istog imena, koja je bila inicijalna ideja samog Xianfana. Hram Longquan je napravio animacije, objavljene komične antologiije i čak je dao ideju za oblik redovnika iz crtića.

Michelle Yu, turistkinja i praktikantica budizma o Xian’eru govori razdragano i s puno nade:

„Izgleda doista slatko i predivno. Xian’er lako širi mudrost budizma svim ljudima pošto ga svi smatraju interesantnim i to će im pomoći da doista razumiju budizam“.

No, čini se da budistima u hramu Xian’er nije dovoljan, smišljaju novi prototip s različitijim i širim funkcijama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Buddhism for the new age: Chinese temple introduces robot monk

Robot monk blends science and Buddhism at Chinese temple

Meet Xian’er, the adorable mini robot monk enlisted to spread Buddhist teachings in China

Buddha-bot: Chinese temple enlists mini monk robot to boost teachings