SVIJET POD LUPOM

Čudna pjena prekrila dijelove Doukkale u Maroku

Autor: Ljubica Šaran

Nakon čudnovatih prizora u Škotskoj, Engleskoj i Japanu na redu je još jedna snimka pojave neobične pjene, ovaj put u priobalnom dijelu Maroka.

Neobična pjena nastala raspadom morskih algi.

Neobična pjena nastala raspadom morskih algi.

Prvi put smo pisali o nebičnoj pjeni koja je prekrila Cleveleys blizu Blackpoola, početkom 2012. godine, no znanstvenici su tvrdili kako je sama pjena nastala zbog raspada velike količine bezopasnih algi.

Još pjenovitih misterija, ovaj put iz Škotske.

Još pjenovitih misterija, ovaj put iz Škotske.

Nekoliko mjeseci nakon slučaja iz Engleske, ponovo smo pisali o morskoj pjeni, no ovaj put na redu je bio škotski Aberdeen. Znanstvenici, na žalost, ovaj put nisu mogli objasniti što je uzrokovalo pojavu velike količine pjene, no pomalo su zbunjeno ponavljali da bi alge mogle biti uzrok, pa ipak dokazi za takvo što su izostali i u prvom i u drugom slučaju.

Očevici tvrde kako pjena nije imala mirisa niti boje.

Očevici tvrde kako pjena nije imala mirisa niti boje.

Treći put smo, o neobičnoj pjeni, pisali nakon snažnog potresa u južnom dijelu Japana. Pjena, snimljena u gornjem centru Fukuoke, nije mogla nastati s nikakvim algama iz mora, zbog jednostavne činjenice da se ovaj dio grada nalazi nekoliko kilometara od obale. Osim toga, dok je pjena nastajala u centru, obala grada Fukuoke je bila sasvim čista.

Što li je ovaj put svorilo pjenu.

Što li je ovaj put stvorilo pjenu.

Početkom veljače 2016. u dijelovima marokanske Doukkale je snimljen još jedan pjenasti misterij. Iako se Doukkala nalazi na samoj obali mora, pjena je izgledala drugačije od one zapažene u prethodna tri slučaja.

Umjesto poprilično teške i vodenaste pjenaste mase, primjerci iz Maroka su nalikovali na poprilično suhe i velike komade koji se lijepe za sve što dotaknu.

Na snimci možete vidjeti kako Marokanac u čudu dotiče pjenu, a u jednom trenutku veliki komad se diže u zrak i prevrće preko ceste.

Unatoč interesu javnosti, znanstveni odgovori su i ovaj put izostali, a zaintrigirani korisnici YouTuba i društvenih mreža su pružali “objašnjenja” koja su varirala od “palih umjetnih oblaka”, “utjecaja NLO-a”, “djelovanja HAARP-a”, pa sve do šaljivih zaključaka kako je netko uvalio punu vreću deterdženta u perilicu za rublje.

Profesionalne kolege su pokušale racionalizirati događaj, smatrajući da je u pitanju ili prljavština iz obližnjehg potoka, kojeg vidimo u jednom trenutku na snimci ili pak da je riječ o običnoj morskoj pjeni. No, veliki dio čitatelja takvih tekstova je zaključio da je pjena nastala polutantima teška i ne leti, dok obična pjena od sapunice i deterdženata puno vlažnija i lako se raspada.

Čini se da odgovor o tome kako je nastala pjena u Maroku, i drugim dijelovima svijeta, uopće ne interesira znanstvenu zajednicu, ona najvjerojatnije smatra da su takve pojave trivijalna zabava za neuku javnost, no zaista bismo voljeli znati što sve uzrokuje takve fenomene, ako je riječ o ekološkom problemu, tada bi bilo lijepo adresirati počinitelja, ako je riječ o zemaljskim promjenama, bilo bi lijepo da nas se o tome informira, ako je riječ o bolesnoj šali, tada bismo to trebali saznati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Misteriozna morska pjena prekrila dijelove nekih obalnih gradova Engleske!

ZBOGOM EKOLOGIJO: Čudnovata morska pjena prekrila škotski Aberdeen

Nakon potresa neobična pjena prekrila ulice Fukuoke

ance of FOAM? Residents of Moroccan town wake to find streets full of eerie blobs of white froth

Morocco: ‘Clouds Falling from the Sky’ Spark Discussion on Social Media

Strange foam-like clouds with candy floss texture fall from sky – conspiracy theorists have a field day