SVIJET POD LUPOM

Tornado pokupio auto s ceste

Autor: Ljubica Šaran

Obično tornada vezujemo za američku Preriju, no snimka tornada iz Tajvana zabilježena tijekom 2015. godine, ukazuje na sve veće klimatske planetarne promjene. Pogledajmo što je snimila automobilska kamera vozača u Tainan Cityju.

Dok je snažni tajfun Souledor svom svojom snagom udarao o Tajvan, na mnogim lokacijama ove malene otočno države su se pojavljivale morske pijavice i tornadi koji su nosili sve na svome putu. Automobilska kamera, jednog građana Tainan Cityja, je zabilježila nevjerojatan prikaz razorne sile prirode. U jednom trenutku vidimo kako Hyundai Getz preuzima prvenstvo na cesti, a nakon toga na njega se obrušava tornado i auto nestaje u daljini.

Gotovo zvuči na znanstvenu fantastiku, no snimatelj i njegov automobil je bio udaljen nekoliko metara od nesretnog Getza koji je nastao s tornadom. Nakon što je tornado prohujao, pored ceste se vidi šokirana osoba koja je također ostala nedotaknuta silama prirode.

Sam tornado nije mogao imati više od 4-5 metara promjera, no ipak bio je toliko snažan da je s lakoćom podigao automobil u zrak.

Tornada koja se obično pojavljuju u Sjedinjenim Američkim Državama imaju promjer usisa po nekoliko stotina metara, a njihova razorna snaga svake godine stvara po nekoliko milijardi dolara štete.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Taiwan Tornado Takes Car Into Oblivion Right In Front Of Dash Cam!

WATCH: Dashcam footage captures terrifying moment tornado picks up car in Taiwan