PRIZMA DRUŠTVA

Zašto su važniji milijunaši u “kockastim” dresovima od sudbine “lijepe naše”?

Autor: Ljubica Šaran

Kada jedna od najzaduženijih EU država poludi za “balunom” sve ostalo pada u zaborav, zaboravljamo naše kreditno dužničko ropstvo, zaboravljamo na jadne plaće, zgažena radnička prava, zaboravljamo čak i na pad vlade, korumpirane i prevrtljive političare koji nas svake godine još više zadužuju, i koji, ako je suditi po njihovom ponašanju, uopće ne mare za zajedničku državu, već za svoju vlastitu dobit. Za vrijeme skupih i profitabilnih “fešta od nogometa” naša egzistencija, naše strepnje, naše želje i htijenja se vežu isključivo za igru superbogatih igrača u nacionalnoj selekciji koji se bore, poput modernih gladijatora, za još po koji milijun eura u narednom ugovoru. 

ne trebate biti matematičar kako bi znali razliku između, točke, crte, kvadrata i kocke. Zašto je našim navijačima tako teško priznati kako su "kockasti" zapravo "kvadratičasti"?

Ne trebate biti matematičar kako bi znali razliku između, točke, crte, kvadrata i kocke. Zašto je našim navijačima tako teško priznati kako su “kockasti” zapravo “kvadratičasti”?

Zbunjoza na kvadrat

Svake dvije godine malčice poludimo, i to naizmjenično zbog svjetskog i europskog nogometnog prvenstva. Poludimo toliko da zaboravimo na razliku između geometrijskih likova, poput kvadrata, koje krase naše nogometne nacionalne dresove i trodimenzionalnih tijela poput kocke, te zbog zbunjoze “na kvadrat” svoje omiljene bogataše nogometne zvijezde nazivamo “kockastima”.

"Koskasti" milijunaši u nacionalnim dresovima. Jesmo li s ovogodišnjim nogometnim prvenstvom prokockali i ono malo pameti što smo je do sada imali?

“Kockasti” milijunaši u nacionalnim dresovima. Jesmo li s ovogodišnjim nogometnim prvenstvom prokockali i ono malo pameti što smo je do sada imali?

To što zaboravimo osnove geometrije iz nižih razreda osnovne škole i nije toliko zabrinjavajuće, koliko je zabrinjavajuće da milijuni osiromašenih Hrvata i Hrvatica troše novac, koji i onako nemaju, na navijačke rekvizite, piva koja obećavaju da jedino ona predstavljaju prave navijačke emocije i naravno veće i tanje televizijske ekrane s još višom rezolucijom, kako bi još bolje i “čišće” mogli vidjeti sve kockaste na ekranu i njihove neprijatelje. Neprijateljima se obično smatraju reprezentacije s kojima se “mi” borimo. No zapravo, vidimo kako su, kao i uvijek, najgori domaći neprijatelji, koji, uza svu zaštitu zajedničke europske policijske države, na teren bacaju sve ono što nema veze sa sportom već s psihopatijom i nebulozom, dostojnom milenijskih tendencija na Balkanu.

Nekako se može izbaciti Balkanca s Balkana, ali je nemoguće izbaciti Balkan iz glave nekih kockastih navijača.

Nekako se može izbaciti Balkanca s Balkana, ali je nemoguće izbaciti Balkan iz glave nekih kockastih ‘navijača’.

Sport je već odavno postao biznis sljubljen s politikom i raznoraznim malverzacijama koje nekome donose još više love i utjecaja. No, poprilično je interesantno da oni koji se kunu u svoje “domoljublje” i “ljubav prema nogometu”, uništavaju gladijatorske nogometne igre, čak i kada “kockasti” bogataši vode.

Nogomet je puno važniji od bilo čega što se danas događa u zemlji i svijetu, ne zato što mi to tako mislimo, već zato što patokracija i te kako zna kako je lako hipnotizirati mase s novom inačicom “kruha i igara“. Ako su stari Rimljani iskorištavali takve “igre” do maksimuma, zbog čega moderni psihopati ne bi radili isto? U biti, takvo što se maksimalno isplati, kako novčano, tako i utjecajno, a za psihološki efekt nećemo ni pričati, jer bi se neki “navijači” mogli naći uvrijeđenima jer im napadamo “nacionalne interese” dokazujući tako kako nismo ni malo domoljubni.

Goli i bosi ali sretni dok “naši” pobjeđuju

Hrvatski BDP, naspram BDP-a naših “neprijatelja” na EU prvenstvu je u najmanju ruku alarmantan, naš kreditni rejting je jedino bolji od Grčke i Cipra, a što se tiče razvoja gospodarstva čak nas je i Rumunjska prešišala, te nas sada može spasiti jedino bijeg od stvarnost i pojavljivanje Gospe u prijateljskoj i susjednoj državi u kojoj obitavaju još “veći i bolji” Hrvati i Hrvatice.

MI sm godinama u recesiji, ali to nam zapravo i nije važno, kakve veze ima BDP RH s našim kockastima?

MI smo godinama u recesiji, ali to nam zapravo i nije važno, kakve veze ima BDP RH s našim kockastima, pa oni samo “igraju” svoju igru, dok političari igraju svoju igru dok smo mi fokusirani na “balun”.

Bijeg od stvarnosti je poprilično dobro opisan u brojnim psihološkim knjigama i udžbenicima, literatura je prepuna takvih uradaka, ali ako je riječ o ludilu od baluna onda takvo što zaslužuje ozbiljne znanstvene radove jer periodično “hvata” sve, pa čak i one koji inače čvrsto stoje na zemlji.

Dok se igra balun, uopće nas nije briga što je pala vlada, uopće nas ne interesiraju strašne činjenice u aferi Karamol, nimalo nas ne brine to što smo opet obezglavljeni i što će nam kreditni rejting države opet pasti, jer udarne i političke vijesti nisu nimalo toliko aktualne iako nam od njih ovisi zajednička sudbina dok je “balun” prolazna stvar na kojoj netko drugi zarađuje, a mi siromašimo.

Naša radost s prolazom u novi krug takmičenja je zasjenila baš sve, na koncu konca, tko bi se zamarao strašnom i poražavajućom situacijom u zemlji. Raja je imala razlog za veselicu i pijanku, za preživljavanje ćemo se “boriti” za koji tjedan kada se otrijeznimo od alkohola i adrenalina.

E pa, sretno nam bilo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.