TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Robot pobjegao znanstvenicima – nezgoda, opasnost ili promocija?

Autor: Tomislav Pavlović

Promobot je naziv nestašnog robota koji je, po tko zna koji put, pobjegao svojim izumiteljima i komotno odšetao ulicom, prešavši udaljenost od otprilike 45 metara. Vjerojatno bi otišao i dalje, ali je ostao prazne baterije te blokirao promet na 40 minuta, dok ga policija nije vratila vlasnicima. Prema riječima njegovih izumitelja, čak ni opsežno reporgramiranje nije umanjilo njegovu nakanu bijega iz postrojenja. Što stoji iza toga?

Može li robot pobjeći s mjesta "akcije"? Čini se da može.

Može li robot pobjeći s mjesta “akcije”? Čini se da može.

Postoje različite teorije o tome zašto ovaj robot bježi, pri čemu neke problemu pristupaju s etičke strane i opasnosti koju on može predstavljati, neke s gledišta prethodnih neuspjeha pri puštanju sustava umjetne inteligencije u interakciju s ljudima, a neke s perspektive marketinga i profita.

S obzirom na modernu filmsku industriju koja obiluje agresivnim robotima koji pokušavaju na ovaj ili onaj način osvojiti svijet i porobiti ljude, prve reakcije na bijeg bile su usmjerene na opasnost koju bi takvi roboti mogli predstavljati. No, takvi scenariji su još uvijek daleka budućnost (koja se ne mora nužno ni dogoditi), budući da se ni najmoderniji sustavi umjetne inteligencije u dosadašnjim istraživanjima nisu pokazali pretjerano efikasnima i spretnima, ukoliko ih je takvima (barem zasad) uopće opravdano nazivati.

 

Drugi dio teorija, uvjerljiviji od prvog, objašnjava da je sve rezultat nesporazuma i nezgoda: robot je pobjegao van zbog ljudske pogreške i nezaključanih vrata, a bježi zato što je pogrešno isprogramiran. Iako izumitelji tvrde da su ga detaljno reprogramirali, ovo nije prvi slučaj da je sustav umjetne inteligencije u kontaktu s realnim svijetom postao nešto za što nije bio predviđen. Tako je nedavno i Microsoftov Tay chatbot postao slavan po svojim nacističkim izjavama i okrivljavanju bivšeg američkog predsjednika Busha, a IBM-ov Watson je u igri na televiziji odgovorio voditelju da je njegovo pitanje „sranje“, pri čemu je pokupio i brojne druge izjave iz urbanog rječnika. Stoga je moguće da je sve samo rezultat spleta pogrešaka – koje su sastavni dio svakog procesa učenja, pa i programiranja.

Ipak, najuvjerljivijim objašnjenjem se, barem zasad, pokazalo ono prema kojem je robotov bijeg dio marketinškog plana njegovih izumitelja. Kao što mu samo ime govori, Promobot je robot osmišljen za potrebe reklamiranja, pri čemu je moguća i interakcija s njim. S obzirom na to, bilo je potrebno provjeriti njegovu navigaciju – što je uspješno obavljeno pomoću bijega. Ako se pritom može pridobiti i pažnja javnosti – zašto ne?

Iako se priča na prvi pogled činila senzacionalnom – velika je vjerojatnost da je u pozadini svega samo dobra marketinška kampanja. U svakom slučaju, Promobot više neće bježati od svojih izumitelja, a kroz nekoliko mjeseci vjerojatno će na vidjelo izaći i ostali detalji priče o nestašnom robotu, koji zasad još nisu razjašnjeni (ili javni).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

http://www.sciencealert.com/the-same-robot-keeps-trying-to-escape-a-lab-in-russia-even-after-reprogramming

http://www.livescience.com/55164-russian-robot-escapes-lab-again.html

http://www.iflscience.com/technology/robot-makes-dramatic-break-for-freedom-from-russian-facility/

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-36547139