TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zašto imitiramo pokrete drugih?

Autor: Tomislav Pavlović

Tijekom opuštenog tračanja ili napetih diskusija, često ni ne primjećujemo brojne promjene u vlastitom ponašanju: mijenjamo ton glasa, tempo govora, izraze lica i geste, sve s ciljem boljeg prenošenja poruke našem sugovorniku. No, dio tih promjena ujedno je usmjeren na prilagodbu ponašanja sugovorniku: suptilno pokušavamo biti sve sličniji našem sugovorniku. Zašto?

Harmonični parovi često nesvjesno oponašaju međusobne pokrete.

Harmonični parovi često nesvjesno oponašaju međusobne pokrete.

Efekt kameleona ili „shadowing“ naziv je za promjene u ponašanju tijekom interakcije zbog kojih ponašanje sugovornika postaje sve sličnije, do te mjere da sugovornici počnu međusobno imitirati pokrete. Rijetko ga primjećujemo, upravo zato što se odvija automatski. Općenito, ljudski mozak je tijekom evolucije razvio sustav zrcalnih neurona – sustav koji dominantno služi za učenje, a omogućava povezivanje misli i radnji, kako svojih, tako i tuđih. Taj sustav služi i za razumijevanje drugih, ali i za imitaciju, zbog čega je logično pretpostaviti da stoji i u pozadini „shadowinga“.

Shadowing ima važnu ulogu u socijalnim odnosima. Istraživanja su pokazala da nam se više sviđaju osobe koje imitiraju naše pokrete, a imitiramo osobe do kojih nam je stalo ili ih želimo impresionirati. Time zapravo ostavljamo dojam veće mentalne usklađenosti s partnerom, što stvara dobar temelj za izgradnju socijalnih odnosa i prijenos emocija. Stoga nije čudno da se pokazalo da otvorene i druželjubive osobe više imitiraju ponašanje svojih partnera. Naravno, postoje i individualne razlike u imitiranju: ne imitiramo svi isto. Primjerice, osobe „tanjih živaca“ imitiraju pokrete drugih koji odaju nervozu, poput mrgođenja i slijeganja ramenima i ostalih znakova neugode.

Budućnost „shadowinga“ neki vide u razvoju novih oblika terapija, kao u daljnjem proučavanju emocija i motivacije te predstavlja jednu od zanimljivijih svakodnevnih „primjena“ sustava zrcalnih neurona. No i tada će vjerojatno njegova najvažnija primjena biti u bliskim odnosima – tamo gdje emocija ima najviše.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

https://www.sott.net/article/309976-The-chameleon-effect-Why-do-we-mimic-other-people

http://www.livescience.com/11002-mirror-neurons-understand.html

http://www.livescience.com/220-scientists-read-minds.html

http://www.sciencealert.com/neuroscientists-discover-that-cold-is-contagious