SVIJET POD LUPOM

Zaštita ili propast?

Autor: Ljubica Šaran

Iako smo okruženi sveprisutnim medijima i brzom internetskom komunikacijom, priroda nas svako malo iznenadi sa svojim “čudima”. Ne tako davne 2013. u podmorju Guama je snimljen neobičan prizor u kojem se nije znalo tko je lov, a tko lovina, a prije par mjeseci sličan prizor je snimljen u priobalnim vodama Australije. 

Meduze i ribe plivaju svjetskim morima stotinama milijuna godina, pa ipak ponekad nije lako dokučiti razliku između lova i lovine te između zaštite i prokletstva.

Brent Collins je u vodama Guama snimio neobičan prizor malene ulue (velikog šnjura) koji je umjesto redovitog “punjenja” s meduzinim žarnim stanicma, kako bi se zaštitio od mogućih predatora, na koncu završio u meduzinom “stomaku”. “Bebe” ulue se svakodnevno češu o žarne stanice različitih meduza kako bi postale nejestive pa čak i opasne drugim morskim lovcima. No, u ovom slučaju se čini kako je ulua bila previše revna u svome poslu te je ušla u potpunosti u meduzinu unutrašnjost. Nakon toga maleni šnjur je naoko “oteo” meduzu te je plivao uokolo u svom zatvoru. Interesantno je kako je šnjur izlazio i ulazio u meduzu, nekoliko puta i to pred očima zaintrigiranog snimatelja.

Meduze često proždiru cijele ribe te ih žive vare, točnije polako rastvaraju, ulue su imune na otrove iz meduzinih žarnjača, no nisu otporne na probavne enzime samih meduza. Ulua sa snimke nije izgledala poput obamrloga plijena gladne meduze, no prije nekoliko mjeseci slična stvar je snimljena u priobalnom dijelu Australije.

Put u sigurnost ili put u propast?

Put u sigurnost ili put u propast?

Tim Samuel je snimio živu ribu u meduzi, u vodama Byron Baya, iako se dugo godina bavi fotografiranjem podmorja, nikada nije vidio takav prizor, čak što više Samuel je razmišljao da pomogne ribi i izbavi je iz zarobljeništva, no nakon nekog vremena je odlučio pustiti “prirodu da ide svojim tijekom”. Isto kao i u slučaju šnjura iz Guama, riba je bila na oko u potpunosti netaknuta od meduze te je plivala zajedno sa svojim živim zatvorom. Pa ipak, ova ribica nije znala izaći iz meduze, stoga ne znamo kako je završila.

2ribe u meduzi2

Čudesna priroda, biste li vi oslobodili ribicu od njena zatvora i je li ona zaista u opasnosti?

Biste li vi oslobodili ribicu iz zatvora ili biste ostavili meduzu u miru sa svojim plijenom? Identificirate li se s lovinom ili plijenom i znamo li mi kada je netko plijen, a kada nije?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Fish Trapped Inside A Jellyfish Captured In A One In A Million Shot

Fish trapped inside jellyfish is having a worse day than you are

Ulua riba

Meduze Wiki

Life For A Fish Swimming Inside A Jellyfish May Be Just Grand