PRIZMA DRUŠTVA

Kako skinuti video snimke s Fejsa, prije negoli one nestanu?

Autor: Ljubica Šaran

Fejs je odavno postao servis svakakvih tajnih i javnih službi za praćenje i nadzor građana, čije se ilegalne i zastrašujuće mjere opravdavaju konstantnim ratom protiv terora. Prije mjesec dana s Fejsa je skinut video koji pokazuje kako policajac ubija nevinog i nenaoružanog Philando Castila tijekom rutinske prometne kontrole. Isto se dogodilo i s brojnim video snimkama koje su pokazivale masakr u Nici zajedno s detaljima poput pucanja policajaca u desnu stranu kamionske kabine i potpun izostanak zaštitnih mjera za vrijeme dana pada Bastilje. Želite li skinuti video uratke prije negoli oni nestanu s Fejsa, evo kako ćete to učiniti bez ikakvih programa.

Gdje su to gađali policajci, je li riječ o namjernom kađanju u desnu stranu kabine kako bi vozač počinio što više ubojstava ili je riječ o katastrofičnoj obučenosti policajaca? Zašto su video snimke s mjesta mmasakra nestale nekoliko minuta nakon njihova objavljivanja?

Gdje su to gađali policajci, je li riječ o namjernom gađanju u desnu stranu kabine kako bi vozač počinio što više ubojstava ili je riječ o katastrofičnoj obučenosti policajaca? Zašto su video snimke s mjesta masakra nestale nekoliko minuta nakon njihova objavljivanja?

Svakoga dana smo svjedoci cenzure i blokiranja sadržaja koji vladajućima ne odgovaraju, pogledajte na primjer ukidanje sadržaja na USA Today vezanog za napad u Nici, i koliko toga mi više ne možemo vidjeti jer to nekome definitivno ne ide na ruku, niti se slaže s oficijelnom pričom. Sam Fejs je poznat po tome što blokira i skida materijale koji su i te kako važni. Zbog toga smo odlučili pomoći svim ljudima koji žele skinuti video materijal s Fejsa, prije negoli nam on postane nedostupan.

NAPUCI ZA SKIDANJE VIDEO MATERIJALA S FEJSA:

Nakon što ste otkrili video URL, kopirajte ga.

Nakon što ste otkrili video URL, kopirajte ga.

Pronađete li video koji želite skinuti na vlastito računalo, prvo ga pokrenete, nakon toga desnim mišem kliknete da vam se otvore moguće opcije, kliknite na “Show video URL”.

 

Prenošenje kopiranog URL-a u novi tab na pregledniku.

Prenošenje kopiranog URL-a u novi tab na pregledniku.

Kopirajte video URL, tako što ćete pritisnuti zajedno tipku “CTRL” i “C” te istu prenesite u novi tab na vašem internetskom pregledniku. Te pritisnite “enter” da se očita video s originalne Fejsove stranice. Pričekajte sekundu ili dvije dok se video sam ne pokrene.

4

Sada video možete vidjeti preko cijelog ekrana.

5

Izbrišite “www” u URL adresi samog videa te umjesto ova tri slova utipkajte malo “m”. Stisnite “enter”. Naličje Fejsa i samog videa će se promijeniti, to će vam omogućiti sigurno i jednostavno skidanje video snimke.

6

Pokrenite video u ovakvom obliku.

666

Desnim mišem kliknite na video koji ste pokrenuli i kliknite opciju “Save video as”ili ako imate Windowse na našem jeziku “Spremi video zapis kao”, te pričekajte da se video downloada na vaš kompjuter u obliku mp4.

7

U zavisnosti od veličine video snimke, proces će potrajati od par do desetak sekundi, no uskoro ćete u donjem lijevom kutu vašeg preglednika (ako je riječ o Googleu) ili pak gornjem desnom kutu (ako je riječ o Firefox – Mozilli) imati oznaku da je video snimka uspješno sačuvana na vašem računalu, obično u dijelu za downloadani materijal.

I to je to, video ste sačuvali, te ga naknadno opet možete dijeliti, ako Fejs ili bilo tko drugi obriše materijal s najposjećenije društvene mreže.

U slučaju da vam je potrebna dodatna pomoć u svezi istoga, molimo pogledajte sljedeći video uradak:

Naravno, ovu jednostavnu metodu skidanja video snimaka na Fejsu možete koristiti i u slučaju obične zabave, no ipak ne zaboravimo, protiv cenzure i blokade informacija se možemo boriti samo ako znamo kako.

Želimo vam uspješno raspačavanje istinitih snimaka koji nekome smetaju i puno sačuvanih video snimaka.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.