SVIJET POD LUPOM

Amerikom se širi zadah lešina iz neobičnih izvora

Autor: Ljubica Šaran

U samo nekoliko dana od predsjedničke nominacije Hillary Clinton procvalo je četvero iznimno rijetkih cvjetova koji umjesto mirisa, tako tipičnog za većinu cvijeća, šire zadah raspadnutih lešina. Botaničari ne mogu objasniti o čemu je riječ, a mi se pitamo šalje li nam priroda poruku koju većina ne želi i ne može shvatiti?

Smrdljivi divovski nakazni penis

Titan Arum (Amorphophallus titanum) je vrlo interesantna biljka. Ne samo da ima jedne od najvećih cvjetova na svijetu, već miris istih podsjeća na raspadanje leševa. Od 1889. do 2008.g.  procvalo ih je svega 157 komada. Pa ipak, neposredno prije nominacije Hillary Clinton za predsjedničku utrku na predstojećim izborima rascvjetala su se tri Titan Aruma, dok je u nekoliko dana nakon objave njene kandidacije procvalo još četiri smrdljiva diva i to na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Neobični, smrdljivi i iznimno rijetki cvijet Titan Aruma.

Neobični, smrdljivi i iznimno rijetki cvijet Titan Arum.

Prijevod imena ove biljke bi glasio “divovski nakazni penis”. Unatoč tome izgled samog cvijeta nimalo ne “bode u oči” koliko rijetkost cvjetanja Titana Aruma i miris istih. Ponekad cvjetovi ove biljke dosegnu visinu od nevjerojatnih 180 centimetara, a smrad koji biljka ispušta može se osjetiti na nekoliko stotina metara. Tipičan “parfem” koji biljka ispušta u cvatu nalikuje kombinaciji raspadnutog mesa s daškom “note” pokvarene ribe. Za razliku od ostalih cvjetova koji privlače pčele, ptice i druge ljubitelje slatkog nektara, Titan Arum privlači muhe i druge kukce koji se hrane strvinama i lešinama.

Biljke Titan Aruma trebaju poprilično energije kako bi razvile tako velike cvjetove i zbog toga su oni tako rijetki i interesantni znanstvenicima i, naravno,”ljubiteljima” čudnovatih prikaza prirode.

Čudesan životni ciklus Titan Aruma.

Čudesan životni ciklus biljke Titan Arum.

Prvi kultivirani smrdljivi cvijet procvao je davne 1889. u Londonu, no unatoč stotinama sadnica koje su uzgajane po botaničkim vrtovima i sveučilištima, mnoge nikada nisu razvile “divovski nakazni penis” stoga misterija naglog cvjetanja istoga u zadnjih nekoliko mjeseci postaje još interesantnija.

Cvatu samo biljke na tlu Sjedinjenih Američkih Država

Ove godine, na tlu S.A.D-a procvalo je sedam cvjetova s “mirisom” lešina. S obzirom da se radi o biljkama različite starosti i različitog podrijetla sjemenja, gotovo je sigurno da se ne može prihvatiti objašnjenje nekih znanstvenika kako su biljke procvale u vremenski kratkom periodu jedna od druge jer pripadaju istom rasadniku ili pak istim “roditeljima”.

Do sada se takve stvari nisu događale. Titan Arumi u predjelima zapadne Sumatre (odakle potječu) te oni koji se kultiviraju, imaju vlastite biološke satove, a hoće li svaka biljka razviti cvijet  ili ne zavisi od lokacije, tla, položaja s obzirom na sunčevu svjetlost, starost, stanje korijenja i listova, te ostale faktore koji omogućavaju dovoljnu akumulaciju energije za stvaranje divovskih cvjetova.

Neki smatraju da za veliki broj cvjetova smrdljive biljke možemo zahvaliti velikom broju kultiviranih jedinki, no takvo objašnjenje ne “drži vodu” jer znanstvenici ne mogu objasniti točnu minutažu, točnije mehanizam okidanja zajedničkog početka stvaranja cvjetova i naravno otvaranje istih.

Sedmorici smrdljivaca uskoro će se pridružiti i primjerak iz botaničkog vrta u New Yorku, a znakove stvaranja cvijeta pokazuje i takozvana “Charlotte” koja se nalazi u, kako primjereno, samom srcu S.A.D-a, točnije u Washingtonu.

Jedinkama ove tropske biljke obično treba najmanje sedam godina za rast, a najčešće se cvjetovi razvijaju tek nakon deset godina života biljke. Sami smrdljivi cvjetovi traju 24 do 36 sati, pa je zbog toga zajednička cvatnja jedinki koje se nalaze na različitim krajevima Sjedinjenih Država i u različitim vremenskim zonama te drugačijim klimatskim pojasevima još veća misterija.

Neobično cvjetanje usred zime

Početkom 2015. britanski botaničari su primijetili kako je umjesto dvadesetak vrsta koje cvatu upravo tijekom novogodišnjih blagdana, procvalo preko 368 vrsta. Mnogi su objašnjenje potražili u klimatskim promjenama  jer je početak 2015. bio jako topao. Početkom 2016. na tlu Britanije  procvalo je preko 600 različitih biljnih vrsta. I ovaj put cvjetanje se objasnilo iznimno visokim zimskim temperaturama i povećanoj vlazi.

Unatoč klimatskim anomalijama jasno je kako cvjetanje Titan Aruma nema veze s istima jer se jedinke istih nalaze u staklenicima koji imaju vlastite režime održavanja temperature i vlage.

Još misterija

Biljke posjeduju nevjerojatna osjetila i načine komunikacije, naime biljke koriste mrežu korijena različitih gljiva kao vlastiti internet, pucketaju korijenjem kako bi se “došaptavale”, zovu u pomoć kada su žedne, a njihov “vid” je nevjerojatan jer imaju fotoreceptore u stabljikama i lišću, dok s druge strane osjećaju dodir gotovo kao i životinje, samo na njega reagiraju drugačije.

Biljke definitivno mogu osjetiti plavu i UV svjetlost  te s njim podešavaju unutrašnje satove i cirkadijske cikluse. Zahvaljujući tome bjelogorične biljke mijenjaju boju lišća tijekom promjene godišnjih doba, isti proces služi i za stvaranje cvjetova. No takvi ciklusi se događaju samo na određenim lokacijama, pa ipak tropske biljke poput spomenutih smrdljivaca nemaju tipične cirkadijske cikluse koji su tako dobro vidljivi na dijelovima planete na kojima se godišnja doba ciklički izmjenjuju.

Rijetko cvjetanje Titan Aruma samo po sebi neobična je pojava, no kada imamo sinkronizaciju među biljkama koje nisu ničim povezane osim činjenicom da imaju jedne od najsmrdljivojih i najrjeđih cvjetova na planeti, tada bi se zaista trebali zamisliti što nam to priroda poručuje i možemo li takve neobične pojave odbaciti kao običnu slučajnost.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Biljke posjeduju sva osjetila kao i ljudi

Mikorize – informacijska mreža za biljke

Jesu li biljke plemenitija bića od nas?

Is nature saying wake up and smell the corpses? America’s pungent corpse flowers are all mysteriously blooming at once

America’s pungent corpse flowers are all mysteriously blooming at once

Why Are So Many Corpse Flowers Blooming at Once?

Corpse Flowers All Over Are Blooming At Once And It Feels Ominous

The Impending Bloom of the Corpse Flower

“It’s bloomin’ incredible” say botanists: More than 600 species of British flowers were in bloom on New Year’s Day – usually it’s 20-30