PONERIZACIJA DRUŠTVA

Posmrtni ostatci 274 američka vojnika bačeni na smetlište

Autor: Ljubica Šaran

Poginule američke vojnike političari iz S.A.D-a vole nazivati herojima, naročito u doba predizbornih utrka. Unatoč činjenici kako su isti dali svoj život za poprilično upitne ciljeve i “oslobađanja” uništavanja brojnih država, neki nisu imali sreću biti pokopani sa svim počastima već su njihovi zemni ostaci završili na odlagalištu smeća u saveznoj državi Virginia. Ako se Amerika tako brine o svojim “herojima”, tada nimalo ne čudi politika koju ova zemlja provodi diljem svijeta. 

američki mediji su nam često pokazivali ovakve slike o posljednjem transportu vojnih heroja koji su dali najviši obol američkoj demokraciji. No je li sve tako bajno, otkrijte sami.

Američki mediji često su nam pokazivali ovakve slike o posljednjem transportu vojnih heroja koji su dali najviši obol američkoj demokraciji. No je li sve tako bajno, otkrijte sami.

Američko vojno zrakoplovstvo od 2004. do 2008.g.  kremiralo je  brojne posmrtne ostatke vojnika koji su poginuli na ratištima, od Afganistana do Iraka. Unatoč zakonskoj obvezi da se zemni ostaci vojnika polože u zemlju u skladu sa željama obitelji i uz pune vojne počasti, utvrđeno je kako je vojska bezobzirno bacila kremirane ostatke barem 274 vojnika na odlagalište otpada King George County u saveznoj državi Virginia.

Bacanje kremiranih ostataka poginulih vojnika dobro se krilo od javnosti, no ovu odurnu praksu otkrio je The Washington Post nakon podrobnog istraživanja i kopanja po vojnim arhivima, ponajviše po zapisima zrakoplovne baze Dover.

Dolazak mrtvih heroja u vojnu bazu Dover. Što je s onima koji nisu imali takvu "sreću"?

Dolazak mrtvih heroja u vojnu bazu Dover. Što je s onima koji nisu imali takvu “sreću”?

Obitelji poginulih vojnika ovlastile su vojne organe za zakonske pokope dostojne ljudskoga bića. Nitko od pripadnika obitelji poginulih vojnika nije mogao zamisliti da personal iz vojne baze Dover baca kremirane ostatke njihovih najmilijih na smetlište. Čak što više, glasnogovornik američkog vojnog zrakoplovstva objasnio je kako nitko nema namjeru uzbuniti pripadnike obitelji poginulih vojnika jer bi ih takva vijest samo uznemirila.

Čelništvo američkog vojnog zrakoplovstva objasnilo je kako ne može procijeniti koliko je ostataka poginulih vojnika završilo na smetlištu, pa ipak detalji iz vojnih arhiva to pokazuju, ne samo brojke već i imena i DNK analize istih.

Detalji mrtvačnice u vojnoj bazi Dover.

Detalji mrtvačnice u vojnoj bazi Dover.

Bacanje posmrtnih ostataka na smetlište nikada nije formalno autorizirano niti se takvo što može objasniti američkim vojnim zakonima. Pa ipak Pentagon je znao za politiku kremiranja raskomadanih i sagorjelih tijela vojnika u zračnoj bazi Dover.

Podtajnica Rooney ne ulijeva povjerenje.

Podtajnica Rooney ne ulijeva povjerenje.

Od 2001.g. do danas kroz mrtvačnicu u bazi Dover prošlo je preko 6000 trupla vojnika koji su poginuli van teritorije Sjedinjenih Država. Podtajnica za osoblje u Pentagonu Jo Ann Rooney otkrila je kako bi istraživanje o istome zahtijevalo strahovite napore za koje treba vremena i sredstava. Ovaj odgovor Pentagona dobiven je nakon što je republikanski kongresmen Rush D. Holt tražio izvješće o bacanju kremiranih ostataka poginulih vojnika na smetlište i to nakon što ga je za pomoć zamolila supruga poginulog vojnika kojoj vojska nikada nije dozvolila pokopati suprugovo tijelo iako je ona to izričito tražila. Holt je zaključio kako je cijela stvar sramotna te da obitelji poginulih troše na desetke milijuna dolara kako bi saznale gdje su završili zemni ostatci njihovih najmilijih, a da vojska pri tome smatra kako isti posao zahtjeva strahovite napore i sredstva. Kongresmen je također zaključio da vojsci nikako ne odgovaraju pitanja koja su s pravom postavljena.

Ima li general poručnik Jones dušu?

Ima li general poručnik Jones dušu?

General poručnik Darell D. Jones pokušao je obraniti Pentagon navodeći kako vojska nikoga ne želi obmanuti te da Pentagon ima poštene namjere i respekt prema onima koji su dali svoj život za Ameriku.

Unatoč pjesmicama koje pjevaju sve ptičice iz Pentagona dokumenti koje je otkrio The Washington Post pokazuju kako je u bazi Dover kremirano 976 dijelova tijela od 274 poginula vojnika čiji je pepeo bačen na smetlište, dok je na istom mjestu završilo 1762 dijela neidentificiranih posmrtnih ostataka američkih vojnika. Ti fragmenti nisu mogli proći kroz DNK obradu jer su isti bili teško oštećeni u eksplozijama ili u vatri. Na ratištima je dodatno skupljeno 1762 neidentificirana ostatka koji su, sigurno već pogađate, također bačeni na smetlište u saveznoj državi Virginia. Po podacima iz vojne baze Dover broj kremiranih fragmenata bačenih na smetlište premašuje brojku od 2700 posmrtnih komada i komadića, a zbog katastrofične cifre i javnog bijesa uskoro slijedi federalna istraga koja bi konačno mogla rasvijetliti kako su ljudski ostaci završili na deponiji smeća.

Christian Golczynski prima zastavu tijekom vojnog pogreba za njegova oca koji je poginuo u Iraku. Na žalost mnoge obitelji nisu pokopale svoje najmilije, poginule "heroje" koji su poginuli za američku demokraciju.

Christian Golczynski prima zastavu tijekom vojnog pogreba za njegova oca koji je poginuo u Iraku. Na žalost mnoge obitelji nisu pokopale svoje najmilije, poginule “heroje” koji su dali život za američku demokraciju.

Možda bismo krivce za ovo nedjelo trebali tražiti u bivšoj američkoj administraciji. Naime poznato je kako je predsjednik George H.W. Bush tijekom 1991.g. zabranio iznošenje podataka o praćenju i javnom arhiviranju zemnih ostatak američkih vojnika te je baza Dover bila nedostupna za novinare i niže političare. Ta zabrana ostala je na snazi sve do 2009.g. kada ju je Obamina administracija ukinula.

U nedavno otkrivenim dokumentima vidljivo je kako je personal mrtvačnice u Doveru ostatke vojnika pohranjivao u plastične vreće zajedno s medicinskim otpadom te su iste spaljivane, a pepeo je bacan na smetlište. Spaljivanje medicinskog otpada dobro je poznata praksa, pa ipak takva praksa nigdje ne uključuje zajedničko kremiranje ljudskih ostataka. Zapravo američki zakoni su vrlo jasni, kremiranje se može vršiti samo u krematorijima, uz pomoć pogrebnih tvrtki koje se time bave.

Iako su se vojne vlasti branile da ne znaju kada je takva praksa stupila na snagu, jasno je kako je vojno vrhovništvo zapovjedilo prestanak iste u svibnju 2008.g. s objašnjenjem kako “postoje bolji načini da se takvo što napravi”. Američka vojska danas kremira neidentificirane ostatke svojih vojnika te im priređuje “pogreb na moru”, točnije pepeo s ljudskim ostacima  rasprši se po moru.

Nakon što su novinari upitali generala Jonesa je li smetlište dostojno za posljednji počinak američkih vojnika, on je odgovorio sljedeće:

“Danas to radimo puno bolje.”

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, dijeljenje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

US military dumps soldiers’ remains in landfill

Air Force dumped ashes of more troops’ remains in Va. landfill than acknowledged

Remains of war dead dumped in landfill

Dover mortuary landfill dumping: Congressman asked Pentagon about practice in Sept.

Report: Air Force dumped remains of 274 troops in landfill

Remains Remain

Number of dead U.S. soldiers’ remains dumped in landfill sites is revealed by Army… and it’s much higher than expected

Dover Air Base dumped 274 US troop remains at landfill