SVIJET POD LUPOM

Mačka nalik na vukodlaka i s pasjim karakterom osvaja svijet

Autor: Ljubica Šaran

Lykoi je nova pasmina mačaka nastala zbog rijetke prirodne mutacije gena koje uzrokuju nedostatak dlaka po licu i trbuhu životinja, zbog čega ih mnogi “ljubitelji” uspoređuju s malenim vukodlacima, a njihove se karakterne osobine najviše mogu usporediti s onima lovačkih pasa. 

Lykoi nova vrsta mačke.

Lykoi nova pasmina mačke.

Lykoi mačke nikako ne bismo mogli nazvati lijepima, čak štoviše, mnogi ih uspoređuju s filmskim čudovištima. Unatoč sličnostima s mitskim vukodlacima, karakter je ovih mačaka nešto sasvim drugo. Naime, najnovija će pridošlica u obitelj domaćih kratkodlakih mačaka tražiti društvo kako bi lovila u čoporu, kada nanjuši zanimljiv miris lovine ponašat će se poput psa pointera, a svoje će vlasnike pratiti u stopu poput svakog dobro odgojenog psa.

Lykoi u prirodi.

Lykoi u prirodi.

Maleni su “vukodlaci” prvi put postali poznati 2010. kada je jedna uzgajateljica kućnih kratkodlakih mačaka kontaktirala veterinara dr. Johnny Gobblea iz savezne države Tennessee. Gobble je postao fasciniran izgledom i ponašanjem ovih mačaka te je odlučio napraviti neke genetičke testove kako bi se uvidjelo imaju li novajlije iste genetičke markere poput mačaka pasmine Sphynx, koje su poznate po svojoj golišavosti, točnije, gotovo potpunom izostanku rasta dlake. U nekoliko je mjeseci postalo jasno kako Lykoi ima vlastite genetičke mutacije koje im daju osebujan izgled i ponašanje. Uskoro je Gobble naišao na reklamu za još jedan par čudnovatih mačaka te je odlučio stvoriti vlastito leglo s istim osobinama.

Maleni "vukodlaci" se obožavaju maziti.

Maleni se “vukodlaci” obožavaju maziti.

Već je 2012. TICA –  The International Cat Association (Međunarodna felinološka organizacija) priznala Lykoi mačku kao novu pasminu, a do sada već postoji sedam autoriziranih uzgajivača ovih mačaka u SAD-u, Kanadi, Južnoafričkoj Republici i Francuskoj. Gobble smatra kako će se registracijski proces za Lykoi mačku zaključiti do početka 2017.

Unatoč neobičnom izgledu, Lykoi je postala najtraženija kućna mačka u zapadnjačkom svijetu, a brojke upućuju kako je ista mačka “zlatni rudnik” koji će u budućnosti postati još i veći jer će se otvarati nove uzgajivačnice na tlu EU, Australije i Azije.

Lykoi zaista nalikuje na vukodlaka, zar ne?

Lykoi zaista nalikuje na vukodlaka, zar ne?

Dr. Johnny Gobble nazvao je ove mačke prema grčkoj riječi za vuka, a ipak, veliki dio javnosti smatra kako mačke prije nalikuju kakvom malenom vukodlaku. Zanimljivo je da nova pasmina kućne mačke tijekom ljetnih mjeseci zna odbaciti cijelu dlaku te da u jesen dobije novo krzno. Ove su mačke također zanimljive jer koriste šape više kao psi i vukovi, a ponekad ih znaju držati u položaju koji najviše nalikuje “šapama” sklopljenim u molitvi.

Lykoi su jako privrženi svojim vlasnicima, no ako je vlasnik prezauzet, neće se uvrijediti te će se same zabavljati sve dok su im vlasnici u vidokrugu.

Biste li se prepali od ovakvog ljubimca?

Biste li se prepali ovakvog ljubimca?

Kritičari su isprva smatrali kako je Gobble namjerno prčkao po mačjoj genetici, no u četiri se godine istraživanja pokazalo da je riječ o četrdeset prirodnih mutacija iako niti jedan znanstvenik ne zna što je iste uzrokovalo i kako su takve mutacije nastale kod prvotnih primjeraka.

Za sada se cijene Lykoi mačića kreću do 1500 do 2500 američkih dolara, najjeftinije su one sa sivkasto plavkastim bojama krzna, dok su najskuplje i najrjeđe one s crnim krznom.

Nimalo ne čudi činjenica da se Lykoi najviše prodaje tijekom blagdana Noći vještica, točnije, tijekom Halloweena, no određene tiskovine smatraju da je premalo vremena prošlo kako bi se moglo zaključiti jesu li ove mačke sklone određenim bolestima, te koliko agresivna reklama uvjetuje kupovinu istih zahvaljujući trenutačnim hirovima i trendovima jer Lykoi izgleda “strašno”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

That’s one freaky feline! Breeders develop a CAT that looks like a WEREWOLF and acts like a DOG

A genetic mutation makes these cats look like werewolves

Wiki – Lykoi

Werewolf Kittens Are Real… And You Already Want One

There’s a Terrifying Breed of ‘Werewolf Cats’ That Act Like Dogs and Cost Up to $2,500

The ‘Werewolf Cat’ Is Everything That’s Wrong With Designer Breeds

Pet-rifying! Unique breed of felines christened ‘werewolf cats’ for their feral appearance and dog-like mannerisms