SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkrivena “nevidljiva” galaksija koja orbitira oko Mliječne staze

Autor: Ljubica Šaran

Astronomi su nedavno otkrili jednu od nama najbližih galaksija u svemiru koja, da stvar bude čudnija, orbitira oko Mliječne staze. Kako je moguće da je cijela jedna galaksija bila skrivena od naših “očiju”?

Na slici vidite kako bi Crater 2 izgledao da je 1000 sjajniji, uz Mjesec koji služi za referencu za veličine na noćnom nebu, gledanom sa Zemlje.

Na slici vidite kako bi Crater 2 izgledao da je 1000 puta sjajniji, uz Mjesec koji služi za referencu za veličine na noćnom nebu, gledano sa Zemlje.

Vasily Belokurov sa Sveučilišta u Cambridgeu objavio je istraživanje u kojem se obznanilo otkriće galaksije Crater 2. Ova vijest vjerojatno ne bi bila toliko zanimljiva da Crater 2 ne orbitira oko naše galaktike te da mi do sada nismo imali nikakva saznanja o divovskom pratitelju u našem “neposrednom” svemirskom okruženju. Crater 2 nalazi se na udaljenosti od 400.000 svjetlosnih godina od Mliječne staze te pripada našem “jatu” u kojemu se, do sada, nalazi 49 galaksija.

Naše galaktičko jato okupljeno oko Mliječne staze.

Naše galaktičko jato okupljeno oko Mliječne staze.

Razlog za dosadašnju “nevidljivost” Cratera 2 leži u činjenici kako su zvijezde ove galaksije toliko raspršene da je ista bila premračna za jednostavnu detekciju. Iako je Crater 2 četvrta najveća galaksija u našem okružju, za njezinu su detekciju bili potrebni najmoderniji teleskopi i uređaji kako bi se točno omeđile njene granice i kako bi se otkrilo na koji način orbitira oko Mliječne staze.

Točna pozicija galaksije Crater 2 zabilježena u siječnju 2016.

Točna pozicija galaksije Crater 2 zabilježena u siječnju 2016.

Istraživanje objavljeno u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society pokazuje kako bismo u budućnosti mogli očekivati još neka iznenađenja jer ćemo s napretkom astronomske tehnologije zasigurno moći uvidjeti još neke fine strukture u svemiru koje su nam do sada bile skrivene od očiju.

Uz krater 2 otkrivene su još neke patuljaste galaksije koje kruže oko Mliječne staze.

Uz Crater 2 otkrivene su još neke patuljaste galaksije koje kruže oko Mliječne staze.

Uz Crater 2 pronađene su još neke patuljaste galaksije, a njihovo otkriće potvrđuje činjenicu kako o svemiru moramo još puno učiti te da nema kraja znanstvenim otkrićima u području svemira koje smatramo “domom”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

A Giant Galaxy Orbiting Our Own Just Appeared Out of Nowhere

Astronomers just discovered a huge galaxy orbiting our own

A Giant Galaxy Orbiting Our Own Just Appeared Out of Nowhere

Elusive Dwarf Galaxy Found Orbiting Our Milky Way

The ‘feeble giant’ lurking near the Milky Way: Previously unknown Crater 2 star cluster is spotted orbiting our galaxy