U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Prijateljstvo kao izvor zdravlja?

Autor: Tomislav Pavlović

Ljudi su društvena bića. Teško je prisjetiti se ijednog perioda naših života koji ne bi izgledao nepotpuno, tmurno i suviše tiho bez nasmijanih lica i vedrih pogleda bliskih nam osoba. No, uz ugodu koju donose, znanost se posvetila i proučavanju ostalih blagotvornih ishoda prijateljskih odnosa, uključujući i zdravstvene, pri čemu su došli do zanimljivih spoznaja.

Prijatelji nam pomažu da se osjećamo bolje… točnije, prema rezultatima jednog istraživanja, manje loše. Pokazalo se da osobe s razvijenijim društvenim mrežama, odnosno većim brojem prijateljskih odnosa u stvarnom svijetu, proizvode veće količine endorfina, hormona koji sudjeluje u regulaciji osjeta bola (pri čemu je uspješniji i od morfija) te osjećaja ugode, što ih čini otpornijima na bolove.

Jedna je grupa istraživača provjeravala povezanost zdravstvenih ishoda s brojem prijatelja i kvalitetom prijateljskih odnosa tijekom života, pri čemu se pokazalo da je broj prijateljskih odnosa za dobro zdravlje važniji u adolescenciji i ranoj odrasloj dobi te zreloj dobi, dok je u srednjoj odraslosti važnija kvaliteta prijateljskih odnosa. O tome koliko točno prijateljski odnosi mogu doprinijeti zdravlju govori nalaz da isključenost iz društva tijekom adolescencije povećava rizik od nastanka upala jednako kao i nedostatak tjelesne aktivnosti. Osim toga, drugim je istraživanjem pokazano da osobe s čvrstim prijateljskim odnosima imaju 50% manju vjerojatnost ranog umiranja od osoba bez takvih odnosa, a ta je pojava zabilježena neovisno o dobi, spolu ili zdravstvenom stanju osobe. Usporedbe radi, vjerojatnost da tjelesno aktivna osoba umre ranije od tjelesno slabo aktivne osobe je otprilike upola manja.

Iris i mačka Thula su prijateljice od prvog trena kada su se upoznale. Prijateljstvo koje je mačka Thula omogućila Iris je toliko moćno da je poništilo gotovo sve efekte teškog autizma kod malene Iris.

Iris i mačka Thula su prijateljice od prvog trena kada su se upoznale. Prijateljstvo koje je mačka Thula omogućila Iris je toliko moćno da je poništilo gotovo sve efekte teškog autizma kod malene Iris.

Prijatelji također dobro djeluju na naše kognitivne sposobnosti – točnije, sprječavaju loše djelovanje samoće. Istraživanja su pokazala da starije osobe koje dane provode same imaju više no dvostruko veći rizik od razvoja demencije od osoba koji zrelu dob provode u društvu bliskih osoba. Kako to objasniti? Većina kognitivnih treninga za osobe starije dobi zasnivaju se na nekoj vrsti poticanja kognitivnih procesa kod osobe u tretmanu – najčešće davanjem raznovrsnih zadataka koji zahtijevaju različite oblike mišljenja. Upravo je ta stimulacija ono čega u samoći i tišini ima najmanje. Reakcija uma na samoću nalik je reakciji oka koje može cijeli dan provesti na suncu bez naznaka boli, ali ga nakon tame noći i tek nekoliko zraka svjetla može zasmetati i otežati njegovu funkcionalnost.

Jesmo li svjesni načina na koji biramo prijatelje i koliko je važno genetičko podudaranje?

Jesmo li svjesni načina na koji biramo prijatelje i koliko je važno genetičko podudaranje koje će rezultirati sličnošću u mnogočemu, pa čak i u dobijanju kila u isto vrijeme?

Pretilost je u novije doba vrlo raširena pojava, a istraživanja pokazuju da nakon što se osoba udeblja nekoliko kilograma, velika je vjerojatnost da će „koju kilicu“ dobiti i njezini bliski prijatelji. No, postoji i druga, u ovom slučaju svjetlija strana medalje – gubitak kilograma se također brzo širi među prijateljima. Osim što želimo pomoći prijatelju i pružiti mu podršku u njegovoj nakani da ostvari vitku liniju, ni sami uglavnom ne želimo biti jedina osoba s viškom kilograma u društvu. Slično je pokazano i istraživanjima ponašanja djece: kad su djeca izložena aktivnijem društvu, i sama se počinju aktivnije igrati nego kad su okružena pasivnim prijateljima. Stoga nije neobično da ćemo se i sami početi baviti nekim sportom ako nas prijatelji na to nagovaraju ili vidimo koliko oni uživaju u tome, zar ne? A posljedice su jasne – zabava u dobrom društvu te bolje zdravlje.

Naravno, bliski odnosi olakšavaju nam podnošenje stresnih situacija i neugodnih, iznenadnih životnih promjena, čime zatvaraju vrata depresiji i s njom povezanim poremećajima raspoloženja koji bi se u samoći i prividnom beznađu mogli javiti. Osim toga, prijateljstva štite od stresa, što je utvrđeno istraživanjima koja su uspoređivala količine kortizola, „hormona stresa“, u krvi osoba s različito razvijenimmrežama bliskih odnosa. Kad se male ruke slože…

Pobrojiti sve prednosti koje veći broj prijateljskih odnosa pojedincu donosi u pogledu njegova zdravlja bio bi dug i opsežan zadatak. No, već i opisani rezultati istraživanja dovoljni su da uhvatimo osnovnu ideju – zdravlje nije samo fizička pojava, već ga je potrebno promatrati i s društvenog konteksta. Iako prijateljski odnosi ne mogu izliječiti različite tjelesne bolesti poput visokog tlaka ili dijabetesa, zasigurno mogu poslužiti kao zaštitni faktor te umanjiti vjerojatnost njihove pojave. Kao što izreka kaže, bolje je spriječiti nego liječiti, stoga ne oklijevajte nego odvojite poneki trenutak užurbanog života za druženje s prijateljima. Bolju izliku za to od vlastitog zdravlja teško da možete pronaći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160104163210.htm

http://www.livescience.com/36398-kids-physical-activity-friends.html

http://www.livescience.com/53315-how-friendships-are-good-for-your-health.html

http://www.livescience.com/54580-friendship-pain-tolerance.html

http://www.livescience.com/6769-live-longer-friends.html