BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Katolička crkva potrošila dva milijuna dolara za blokiranje novog zakona protiv pedofilije

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što je otkriveno kako je Katolička crkva u SAD-u morala platiti četiri milijarde dolara odštete maloljetnim žrtvama svećeničke pedofilije, na svjetlo dana izašao je podatak da je Američka biskupska konferencija potrošila preko dva milijuna dolara kako bi spriječila izglasavanje zakona kojim bi djeca žrtve pedofilije dobila veća prava i zaštitu uz ukidanje zastare za pedofilske sudske slučajeve. 

Politička moć kardinala Dolama je golema, a među njegovim prijateljima se nalazi i predsjednik Obama.

Politička je moć kardinala Dolana golema, a među njegovim prijateljima nalazi se i predsjednik Obama.

Američka je biskupska konferencija, pod vodstvom kardinala Timothy Dolana koristila poznate lobističke tvrtke poput Wilson Elser Moskowitz Edelman & Dicker, Patricia Lynch & Associates, Hank Sheinkopf te Mark Behan Communications kako bi onemogućila nastanak zakona o zaštiti djeci žrtava pedofilije te kako bi spriječila nastanak brojnih drugih regulativa koje bi olakšale pravne bitke žrtava svećeničke pedofilije i onemogućavanje zastare istih.

Krovno je tijelo Katoličke crkve u SAD-u potrošilo 2,1 milijuna dolara za lobiranje u periodu od 2007. do 2015. godine. Ovi su podaci objavljeni iz različitih odjela državne arhive koji su pohranili informacije o transakcijama s računa Američke biskupske konferencije, no, činjenica je da ostaje nepoznato koliko je novca potrošio u istom periodu interni crkveni tim koji je lobirao protiv zakona pod nazivom Child Victims Act.

Kardinal Dolan ima razloga za smijeh nakon što je uspio onemogućiti izglašavanje zakona protiv pedofilije. Fotografija je snimljena u vrtiću Catherine Corry Early Childhood Academy u školi St. Francis of Assisi u Bronxu. S lijeve kardinalove strane vidite gradonačelnika New Yorka.

Kardinal Dolan ima razloga za smijeh nakon što je uspio onemogućiti izglasavanje zakona protiv pedofilije. Fotografija je snimljena u vrtiću Catherine Corry Early Childhood Academy u školi St. Francis of Assisi u Bronxu. S desne kardinalove strane vidite gradonačelnika New Yorka.

Podaci iz državne arhive otkrili su kako je američka Katolička crkva takve transakcije objašnjavala “promicanjem zastara” te “vremenskim ograničenjem određenih građanskih akcija vezanih za seksualne prekršaje”, a novac za onemogućavanje spomenutog zakona davao se i pod izgovorom financiranja katoličkih škola i investicije glede otplate poreza.

Melanie Blow, voditeljica kampanje “Stop Abuse” (Prekinite zlostavljanje), javno je objasnila što misli o crkvenom lobiranju:

“Crkva je voljna potrošiti beskonačna sredstva kako bi onemogućila da zli dečki plate za svoje zločine. Mislim da takvo što rade samo zato što ne žele plaćati odštete žrtvama.”

Američka je biskupska konferencija izjavila kako bi čak i jednogodišnje poništenje zastare u slučajevima svećeničke pedofilije moglo izazvati potpuni bankrot Katoličke crkve. S druge strane, ovo krovno tijelo Katoličke crkve u Americi nije ni malo obratilo pažnju na pokajanje i traženje oprosta od onih čije su duše trebali “čuvati”, čak štoviše, u potpunosti su se ogradili od bilo kakve javne komunikacije koja bi sugerirala kako je Katolička crkva svjesna težine nedjela njihova klera.

U svakom slučaju, lobiranje je Katoličke crkve trenutačno onemogućilo izglasavanje predloženog zakona u američkom Senatu te možemo ustanoviti kako su crkveni oci dobro potrošili novac i još jednom spriječili kažnjavanje silovatelja djece, uz potpun nehat prema žrtvama silovanja.

Ovo bi nas psihopatsko ponašanje itekako trebalo natjerati na razmišljanje – u što se Katolička crkva pretvorila i može li ona kao braniteljica pedofila predstavljati moralni i duhovni stup društva?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Zbog silovanja djece Katolička crkva u SAD-u platila četiri milijarde dolara

Catholic Church Spent Over $2 Million On Lobbying To Block Child Rape Laws

Catholic Church hired lobby firms to block N.Y. kid-rape laws

Catholic Church spends $2.1 million lobbying New York politicians to block law changes for historical clerical sex abuse cases to dodge compensation claims