PRIZMA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Pentagon platio 540 milijuna dolara za stvaranje lažnih terorističkih videa

Autor: Ljubica Šaran

Američko je Ministarstvo obrane u periodu od 2007. do 2011. platilo britanskoj PR tvrtci Bell Pottinger preko pola milijarde dolara za stvaranje lažnih videosnimki koji su pripisani Al-Qaedi. Ovaj propagandni program pod lažnim zastavama spada u najcrnje operacije varanja javnosti od početka nemira na Bliskom istoku. 

Bivši voditelj Bell Pottingera potvrdio za je Sunday Times kako je ova PR tvrtka surađivala s Pentagonom i američkim obavještajnim agencijama u “tajnim” vojnim operacijama koje su spadale u domenu stvaranja “različite dokumentacije”.

Margaret Thacher je glasila za "željeznu damu", u biti tu kovanicu je izmislila PE tvrtka Bell Pottinger, pa ipka takav PR je osigurao Thacherovoj tri premijerska mandata.

Margaret Thatcher glasila je za “željeznu damu”. Tu je kovanicu u biti izmislila PR tvrtka Bell Pottinger, a to joj je osiguralo tri premijerska mandata.

Tvrtka Bell Pottinger direktno je odgovarala nalogodavcima u CIA-i, Pentagonu i NSC-u (Odboru za nacionalnu sigurnost) tijekom obavljanja “posla” u Iraku. Ova je kontroverzna britanska PR tvrtka jedna od najuspješnijih svjetskih kompanija koje se bave odnosima s javnošću i “peglanja” nečijeg ugleda. Poznata je po stvaranju “željeznog” izgleda Margaret Thatcher kojim joj je osigurala pobjedu za tri premijerska mandata.

Prvotno je ovu vijest otkrio bivši video urednik Bell Pottingera Martin Wells koji je objasnio kako je lažne videouratke uređivao u američkom vojnom kampu Victory u Iraku. On je ovako opisao posao koji je obavljao za Pentagon:

“Šokantno, no otvorilo mi je oči i promijenilo mi je život.”

Naloge za suradnju s Bell Pottingerom potpisivao je bivši voditelj koalicijskih snaga u Iraku, general David Petraeus, a povremeno su nalozi dolazili iz Bijele kuće. Po izjavama Martina Wellsa, u Iraku su se koristile tri vrste operacija. “Bijele operacije” nosile su oznaku onih koji su ih stvarno i počinili, “sive operacije” su značile da nitko ne preuzima odgovornost za njih, dok su “crne operacije” značile kako su iste lažno povezane ili označene kao djelo nekoga drugoga. Te su crne operacije korištene kako bi omogućile otkrivanje tko gleda stvorene materijale te su vremenom postale standardni alati u otkrivanju potencijalnih terorista koji su ih pregledavali i dijelili.

Posao koji je Bell Pottinger odradio u Iraku bio je težak preko pola milijarde dolara što zapravo govori kako je riječ o ogromnoj medijskoj kampanji koja je godišnje koštala na stotine milijuna dolara. Dokumenti koji su nedavno otkriveni pokazuju kako je u ovoj kampanji sudjelovalo oko 300 britanskih i iračkih zaposlenika.

Sve je podatke otkrio Bureau of Investigative Journalism ili Biro za istraživačko novinarstvo, uz navode da je ova PR tvrtka u Irak dovedena 2004. kako bi “promovirala demokratske izbore”. Nakon toga su poslovi postali “visoko profitabilni” i “psihološki”.

Martin Wells je također naznačio kako nije imao pojma u što se uvaljuje tijekom intervjua za posao u 2006. jer su mu budući poslodavci objašnjavali da će “stvarati nove stvari na Bliskom istoku”. Po njegovim riječima, radio je nekoliko vrsta poslova; prva je bila predstavljanje Al-Qaede u negativnom svjetlu, druga je vrsta posla bila stvaranje “videouradaka” koji su morali izgledati kao da dolaze iz arapskih izvora, a isti su uglavnom prikazivali navodne bombaške napade Al-Qaede te su distribuirani različitim arapskim TV postajama. Wells tvrdi kako su američki izvori takvih “vijesti” ostajali stroga tajna, ali se ipak 2005. otkrilo kako je Pentagon unajmio PR Lincoln Groups kako bi stavljao posebno obrađene američke članke u iračke novine.

ako se pitate zašto je većina terorističkih vido uradaka loše kvalitete, tada bismo odgovor mogli potražiti u modusu opernadi koji je objasnio Wells.

Ako se pitate zašto je većina terorističkih videouradaka loše kvalitete, tada bismo odgovor mogli potražiti u modusu operandi koji je objasnio Wells.

Treća je vrsta posla koji je obavljao Wells bila produkcija lažnih videouradaka koji su postajali “propaganda Al-Qaede”. On je objasnio način na koji su videouraci nastajali jer je od Pentagona dobivao jasne upute. Uraci su trebali biti dugački oko 10 minuta, a uz napravljene videouratke loše kvalitete korišteni su i postojeći materijali Al-Qaede. Nakon toga, isti su se kodirali u određenom formatu i snimali na CD-e te su se postavljali u kuće u kojima su američki vojnici vršili premetačine. Wells tvrdi da su se njegovi videouraci čak pronalazili po Iranu, Siriji i Americi. Također su se isti uraci stavljali na različite web stranice te su se naknadno pratili ne samo gdje ih se najviše pregledava, već i tko ih pregledava. I, zadnji način praćenja potencijalnih terorističkih simpatizera bilo je objavljivanje namještenih uradaka na internetu s podmetnutih CD-a. 

Pentagon je potvrdio kako je Bell Pottinger radio za ovo Ministarstvo tijekom operacije Task Force ili IOTF, no, u isto vrijeme Pentagon tvrdi kako je sav materijal koji je ova PR tvrtka stvarala za Amerikance bio “vjerodostojan” i “istinit”.

Biro za istraživačko novinarstvo navodi kako je Bell Pottinger djelovao u Iraku pod takozvanim Joint Psychological Operations Task Force (JPOTF) ili “Združenim snagama za psihološke operacije”, a Pentagon je naknadno i to priznao. Američke su vlasti izvijestile kako ne mogu davati komentare o JPOTF-u i to sa sljedećim riječima:

“Ne možemo raspravljati o skupljanju obavještajnih podataka niti o metodama operacija, kako onima vezanima za prošlost, tako ni o onima vezanima za sadašnjost.”

Pa, ipak, Wells otkriva da bi odobrenje u slučaju nemogućnosti potvrde i davanja zelenog svjetla za distribuciju lažnih terorističkih videouradaka od strane generala Petraeusa došlo direktno iz Bijele kuće.

Je li kumovanje za stvaranje lažnih terorističkih videa i američke vojne propagande, generalu Petraeusu donijelo osmijeh na lice?

Je li kumovanje stvaranju lažnih terorističkih videa i američke vojne propagande generalu Petraeusu donijelo osmijeh na lice?

Andrew Garfield, bivši zaposlenik Lincoln Groupe, izjavio je kako je bilo potpuno bezobrazno od Pentagona da daje stotine milijuna dolara britanskoj tvrtci te da su kolege iz američkih PR tvrtki bile bijesne zbog takvog odabira.

Osim Bell Pottingera, na tlu je Iraka djelovalo preko 40 PR tvrtki poput: Lincoln Group, Leonie Industries i SOS International te iračke tvrtke Cradle of New Civilization Media, Babylon Media, i Iraqi Dream.

Glen Segell, koji je radio u Iračkim informacijskim operacijskim snagama, kaže da su se usluge PR tvrtki koristile jer vojska nije imala potrebnu ekspertizu te zbog toga što su se operacije nalazile u “sivoj zoni”. Segell je također objasnio da, po američkim zakonima, američke vlasti ne smiju koristiti propagandu na domaćem stanovništvu, no, s obzirom na globalnu povezanost, ovi su se uraci mogli vidjeti na američkom tlu. Stoga je zaključak kako je “vojska bila oprezna i legalno čista jer nije vodila sve te… aktivnosti”.

Lord Bell izjavio je za Sunday Times kako je ponosan na posao koji je obavio u Iraku uz zaključak:

“Nažalost, taj posao nije bio dovoljan jer nismo uspjeli spriječiti kaos koji je nastao. Ipak, sve to je bio dio američke propagandne mašinerije.”

Kako god bilo, trebali bi se zapitati je li Pentagon nastavio stvarati lažne terorističke videouratke i koliko su uradci koji nam dolaze iz Sirije “istiniti” i “vjerodostojni” te tko danas radi za Pentagon umjesto Bell Pottingera?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Fake News and False Flags How the Pentagon paid a British PR firm $500 million for top secret Iraq propaganda

Bombshell: Pentagon paid PR firm $540mln to film terrorist propaganda

Pentagon paid PR firm $540mn to make fake terrorist videos

Pentagon Paid for Fake ‘Al Qaeda’ Videos

The Pentagon has paid millions for the creation of a fake video “al-Qaeda”

US paid for fake Al Qaeda videos, Bell Pottinger and former CIA chief Petraeus involved – report

Media: Pentagon paid 540 million dollars for a fake video of al-Qaida

Pentagon Paid for Fake ‘Al Qaeda’ Videos