PONERIZACIJA DRUŠTVA

Život i smrt u najvećem konc-logoru na svijetu

Autor: Ljubica Šaran

Od deset milijuna Palestinaca šest je milijuna prognano. Teritorij na kojem obitava ovaj narod sve se više smanjuje agresivnom politikom izraelskih vlasti: nasilnim rušenjem palestinskih naselja, kemijskim i fizičkim uništavanjem usjeva, maslinika i njihove infrastrukture. Palestinska su područja okružena visokim zidovima dok se protok robe, vode, prehrambenih namirnica i ljudi kontrolira na takav način da se može ustvrditi kako četiri milijuna Palestinaca živi u otvorenom konc-logoru.

Mala poduka iz povijesti

Prije negoli se bacimo na trenutačno stanje u Palestini, vrijedilo bi se podsjetiti kako je stvorena moderna država Izrael.

Dokument koji puno govori.

Dokument koji puno govori.

Ne tako davne 1917. ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine, lord Arthur James Balfouruputio je pismo potpore  Walteru Rothschildu, drugom baronu Rothschildu, u svezi stvaranja židovske države na tlu Palestine. U pismo stoji sljedeće:

Dragi lorde Rotschilde,

U ime vlade Njegovog Veličanstva, sa zadovoljstvom Vas obavještavam o potpori primljenoj deklaraciji židovskih cionista i njihovih aspiracija. Također Vas obavještavam da je ista odobrena od strane našeg kabineta.

“Njegovo Veličanstvo s odobravanjem gleda na favoriziranje establišmenta u Palestini koji bi poslužio kao nacionalno stanište za židovski narod te će u najboljem duhu pokušati ostvariti zadani cilj. Jasno se razumije kako se ništa ne može učiniti na uštrb civilnih i religijskih prava nežidovskih komuna u Palestini ili prava i političkog statusa židova u bilo kojoj drugoj zemlji.”

Bilo bi mi drago kada biste prenijeli ovu deklaraciju Zionističkoj Federaciji.

Ovo je pismo ušlo u povijest kao Balfourova deklaracija te se smatra okosnicom za stvaranje Izraela na području Palestine, unatoč činjenici kako se Palestina tada još nalazila na području Otomanskog carstva. Drugim riječima, vlasti Ujedinjene Kraljevine davale su nadležnost o područjima van jurisdikcije ove zemlje, predajući je u ruke organizaciji iz sjene koja je djelovala preko najbogatijih obitelji svijeta. Unatoč jasnom protivljenju šerifa od Meke Hussein ibn Ali al-Hashimija i drugih arapskih lidera, pokrenut je proces koji je završio 14. svibnja 1948. stvaranjem države Izrael (heb. מדינת ישראל Medinat Yisrael) bez obzira na činjenicu kako je iste godine na tlu Palestine bilo 31% žitelja židovske vjere s posjedom 6% zemlje unutar okvira koje su zadale britanske vlasti.

je li riječ o običnoj psihopatiji?

Je li riječ o običnoj psihopatiji?

Etničko čišćenje Arapa počelo je još 1947., no glavna reakcija arapskih zemalja u okružju nastupila je 15. svibnja 1948. godine. Arapske su zemlje već sutradan u ime zaštite svoje arapske braće koja se našla izložena krvavom etničkom čišćenju (etničko je čišćenje započelo 1947. godine) od strane židova napale Izrael. Izbio je rat između Izraela i sljedećih arapskih zemalja: Libanona, Sirije, Egipta, Transjordanije, Saudijske Arabije i Jemena. Unatoč teškoj situaciji te nekim početnim neuspjesima, izraelska se vojska pokazala nadmoćnom te je u sedmomjesečnom ratu porazila arapske vojske i preuzela nadzor nad 78% ostatka mandatne Palestine. Judeja i Samarija pale su pod kontrolu Transjordanije koja te teritorije i anektira te dobivaju ime Zapadna obala. Sama Transjordanija, nakon prelaska rijeke, svoje ime mijenja u Jordan (aneksiju su priznale Britanija i Pakistan). Pojas Gaze zauzima i anektira Egipat. Iz područja pod izraelskim nadzorom protjerano je oko 520.000 Arapa (prema izraelskim procjenama), 900.000 Arapa (prema arapskim procjenama) i oko 720.000 po podacima UN-a. U isto se vrijeme oko milijun židova iz okolnih zemalja slijeva na područje Palestine.

Jedna od rijetkih fotografija Palestinskog egzodusa.

Jedna od rijetkih fotografija Palestinskog egzodusa.

Palestinski egzodus iz 1948. dobiva ime Nakba (Arabic: النكبة‎‎, “al-Nakbah”, “kataklizma” ili “katastrofa”). U kratkom je periodu potpuno uništeno i opljačkano između 400 i 600 palestinskih naselja od strane naoružanih židovskih naseljenika koji su neposredno nakon osnivanja države Izrael dobili ime “Israel Defense Forces” – “Izraelske obrambene snage” (IDF; žid.: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל – Tsva ha-Hagana le-Yisra’el).

Masakr u Deir Yasinu.

Masakr u Deir Yassinu.

Tijekom osnivačke godine židovi su počinili između 70 i 80 masakara nad Palestincima, a nažalost podaci o žrtvama s obje strane poprilično su nepouzdani zbog nemogućnosti praćenja Ujedinjenih naroda i, naravno, zbog pristranosti svjetskih medija. Povijest je zapamtila kako se jedan od najgorih masakara dogodio u mjestu Deir Yassin 9. travnja 1948. kada su židovi pobili oko 600 Palestinaca, uključujući žene i djecu, u okviru blokade Jeruzalema. Prema izvješću predstavnika Crvenog križa Jacquesa de Reyniera samo je u cisterni u Deir Yassinu pronađeno 150 obezglavljenih i rasporenih ljudskih tijela, dok su drugi ležali po ulicama i u kućama. Crveni križ također je izvijestio kako su židovske paramilicije u isto vrijeme silovale i mučile Palestinke, no najodvratnija je činjenica kako je masakar odobren od strane vojnog zapovjednika Jeruzalema Davida Shaltila te da su židovske vlasti smatrale kako je isti prijeko potreban kako bi se osigurala sigurnost židovskih naseljenika. Ovaj je događaj nastao nakon što su Ujedinjeni narodi obznanili rezoluciju 181 kojom se Palestina dijeli na arapsku i židovsku državu. Jeruzalem je trebao biti otvoreni grad koji ne pripada nikome, a ipak, tvrdi se kako su Arapi krivi za odbijanje ovog plana iako je jasno kako su židovi ovim masakrom trebali osigurati etničko čišćenje kako bi Jeruzalem bio okružen židovskim naseljima. 

Izrael se širio na teritorije Palestine od kraja Drugog svjetskog rata, ostaci ostataka Palestine na desnom kraju slike prikazuju stanje an terenu 2012. godine, no danas je stanje još gore. Procjenjuje se kako će u narednih nekoliko godina ostati samo područje gaze i Betlehema pod palestinskom upravom.

Izrael se širio na teritorij Palestine od kraja Drugog svjetskog rata; ostaci ostataka Palestine na desnom kraju slike prikazuju stanje na terenu 2012. godine, no danas je stanje još gore. Procjenjuje se kako će u narednih nekoliko godina samo područje Gaze i Betlehema ostati pod palestinskom upravom.

Naknadna je povijest Palestine i Izraela dobro poznata, no ono što nas zanima zapravo je gubitak građanskih prava i sloboda Arapa u Izraelu te potpuno smanjenje teritorija pod palestinskom upravom.

Danas je jasno kako su Arapi, točnije, Palestinci, građani drugog reda u Izraelu. Jasno je i kako Izrael provodi Apartheid iako se predstavlja kao demokratska država koja poštuje međunarodne konvencije i zakone. No, to nije tako.

Hoće li se povijest zaista zaboraviti?

Hoće li se povijest zaista zaboraviti?

Izrael je odlučio neispoštovati 65 UN-ovih rezolucija, ne obazire se na Ženevsku konvenciju, koristi kemijsko oružje nad Palestincima (uključujući zabranjena oružja poput DIME-a i bijelog fosfora), krši UN rezolucije o pravima djece, odbija ukidanje blokade teritorija pod palestinskom upravom, ne dozvoljava dostavu humanitarne pomoći istima, uskraćuje vodu i medicinsku pomoć Palestincima, zatvara djecu od pet godina starosti naviše, smatra kako izraelski vojnici mogu silovati arapske žene tijekom rata, koristi se metodama mučenja koje nalikuju Inkviziciji te uvelike onemogućava mir na Bliskom istoku jer podupire Islamsku državu i njene teroriste koje čak besplatno liječi u svojim bolnicama.

Zid oko Palestine okružuje najveći otvoreni konc-logor na svijetu.

Zid oko Palestine okružuje najveći otvoreni konc-logor na svijetu.

Mislite li da je sve to obična tlapnja, krenimo redom.

Što Izrael nosi na “duši”?

Iako je 75% Izraelaca židovske vjere, 21% domaćih Arapa ima ograničena građanska prava te ne može prodavati i kupovati zemljište na tlu samog Izraela. Izraelski režim periodično stvara izlike za masovna ubojstva Palestinaca, a iako se takve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, nitko na to ne reagira.

Palestinci su građani drugog reda u Izraelu, ali to nikoga ne zabrinjava.

Palestinci su građani drugog reda u Izraelu, ali to nikoga ne zabrinjava.

Izrael je omogućio ilegalno raseljavanje i protjeravanje Palestinaca te naseljavanje pola milijuna židovskih građana na područja okupirane Palestine, ponajviše na Zapadnoj obali te u istočnom Jeruzalemu, kako bi onemogućio UN u osnivanju države Palestine. Želite li dodatno upoznati određene činjenice o Izraelu, preporučamo tekst pod nazivom: Petnaest činjenica o Izraelu koje biste trebali znati.

Psihopate uzrokuju smrti milijune nedužnih ljudi, najpoznatiji primjer krajnje psihopatije su democidi - ubijanje civila u mrnodobskim uvjetima.

Psihopati uzrokuju smrti milijune nedužnih ljudi, a najpoznatiji su primjer krajnje psihopatije democidi – ubijanje civila u mirnodopskim uvjetima. Na gornjoj slici vidite prizor u kojem žena oplakuje mrtvu djecu koja su ubijena tijekom napada na Sabru i Shatillu.

Bivši je premijer, Ariel Sharon, od strane izraelskog odbora za pitanje genocida proglašen “izravno i osobno krivim” za masakre u libanonskim mjestima Sabra i Shatilla gdje je ubijeno nešto manje od tri tisuće nevinih Palestinaca, uključujuću žene i djecu. Između 16. i 18. rujna 1982. proizraelski falangisti iz libanonske kršćanske milicije pod naredbom Ariela Sharona, tadašnjeg ministra obrane Izraela, i uz vojnu pomoć Izraelske vojske upadaju u ta dva izbjeglička logora te sjekirama i strijeljanjem ubijaju tisuće Palestinaca. Sharon je napad na ova mjesta objasnio optužbom da Palestinci u svojim redovima čuvaju teroriste iz PLO-a. Unatoč ratnim zločinima Sharon je nakon ostavke u Ministarstvu obrane postao premijer te je nakon smrti 2014. pokopan sa svim počastima.

Gaza u trenutku eksplozije dva projektila s bijelim fosforom.

Gaza u trenutku eksplozije dva projektila s bijelim fosforom.

Izraelska vojska koristi zabranjeno kemijsko oružje na Palestincima u obliku kasetnih bombi i projektila s bijelim fosforom koje automatski izgaraju ljudsko tijelo te projektile s bojevim punjenjem pod nazivom DIME ili Dense Inert Metal Explosives u čijem se sastavu uglavnom nalazi volfram, izrazito kancerogen metal koji uzrokuje mljevenje organske tvari nakon eksplozije projektila te ranjenici uglavnom završe kao 100%-tni invalidi (ako prežive udar) jer im eksplozije bukvalno raznesu ekstremitete. O tome tko snabdijeva Izrael bijelim fosforom pročitajte u tekstu: Monsanto snabdijeva Izrael bijelim fosforom za ubijanje ljudi!.

Kontrolan soba nuklearke Dimona koja se nalazi u pustinji Negev, snimljena od strane nuklearnog tehničara Mordechai Vanunua koji je kasnije otet i zatvoren zbog odavanja državne tajne o stvaranju nuklearnog oružja i unutrašnjosti nuklearke u kojoj se nalaze centrifuge za obogaćivanje radioaktivnih materijala.

Kontrolna soba nuklearke Dimona koja se nalazi u pustinji Negev, snimljena od strane nuklearnog tehničara Mordechai Vanunua koji je kasnije otet i zatvoren zbog odavanja državne tajne o stvaranju nuklearnog oružja i unutrašnjosti nuklearke u kojoj se nalaze centrifuge za obogaćivanje radioaktivnih materijala.

Izrael je jedina nedeklarirana nuklearna sila s tajnim nuklearnim arsenalom od preko 400 nuklearnih bojevih glava. Ona nije dio niti jedne međunarodne organizacije za kontrolu nuklearnog oružja te nije potpisnica UN-ovih konvencija o nuklearnom oružju te zbog toga ne podliježe međunarodnim inspekcijama i standardima o stvaranju, korištenju, skladištenju i rashodovanju nuklearnog oružja. Unatoč stalnom prozivanju Irana, ova zemlja odobrava IAEA kontrolu svog nuklearnog arsenala, dok Izrael koji najviše kritizira Iran to nikada nije dozvolio.

Koliko je ovakvih slučajeva?

Koliko je ovakvih slučajeva?

Američki porezni obveznici svakodnevno poklanjaju preko 11 milijuna dolara Izraelu na ime ugovora koje su potpisale američke i izraelske vlasti. To znači da iz novčanika svakoga američkog građanina 408,40 dolara na godinu pređe u budžet Izraelske vlade. Više o ovoj temi možete pročitati u tekstu pod nazivom: Američka pomoć Izraelu skočila na 11 milijuna dolara dnevno.

U studiju nisu uključena Palestinska djeca već isključivo židovska djeca.

U istraživanja nisu uključena palestinska djeca već isključivo židovska.

Gotovo 90% izraelskih tinejdžera bilo je žrtvom nekog nivoa seksualnog nasilja. Ovaj užasavajući podatak otkriven je uz pomoć istraživanja koje su zajednički napravili Sveučilište iz Haife i Sveučilište Ben Gurion. Istraživanje je obuhvatilo 1036 srednjoškolaca. Od toga je 82% dječaka i 76% djevojčica prijavilo da su bili nasilno fizički napadnuti. Broj kriminalnih dosjea koje je otvorila policija zbog napada na djecu povećao se sa 6370 slučajeva u 1998. godini na 8805 slučajeva u 2005. godini. Nacionalni odbor za prava djece izjavio je kako je 2005. godine broj djece za koju se sumnja da su pretrpjela nasilne napade ili koji su zlostavljani bio 37 tisuća, što je porast od 120% u zadnjem desetljeću. Od 37 tisuća ispitanika, 30,5% djece prijavilo je fizičke napade, 9,9% seksualne napade, 13 psihološke napade i 36,8% prijavilo je različite oblike zapostavljanja. Više o ovoj temi možete pročitati u tekstu pod nazivom: Psihopatije sve više: gotovo 90% izraelske djece izjavilo je da je pretrpjelo seksualno napastovanje.

Nežidovski izraelski građani imaju posebnu vrstu automobilskih registracija kako bi ih policija i vojska mogli bolje pratiti.

Zahvaljujući unilaterarnoj odluci njemačke vlade Izrael sada ima pet jurišnih podmornica klase Dolphyn.

Zahvaljujući unilaterarnoj odluci njemačke vlade Izrael sada ima pet jurišnih podmornica klase Dolphin.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je prodala Izraelu supermoderne podmornice klase Dolphin kojima Izraelci mogu izvršiti nuklearni napad na bilo koju obalnu zemlju zahvaljujući sposobnosti nošenja krstarećih nuklearnih projektila. Podmornice klase Dolphin puno su jače i naprednije od bilo čega u sastavu ratne mornarice Britanije, Francuske i drugih europskih zemalja. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon primitka pete podmornice ove klase zaključio je kako je Izrael sada sposoban zadati udarac svima onima koji žele nauditi njegovoj državi. Svaka je podmornica koštala 500 milijuna dolara, no Njemačka vlada sufinancira jednu trećinu cijene.

USS LIberty nakon ničim isprovociranog izraelskog napada.

USS Liberty nakon ni sa čim isprovociranog izraelskog napada.

Izraelsko vojno zrakoplovstvo i ratna mornarica su 08.06.1967. bombardirali i torpedirali američki ratni brod USS Liberty u istočnom Sredozemlju u dijelu međunarodnih voda, ubijajući pri tome 34 mornara i ranjavajući 171 osobu. Unatoč prvotnom pokušaju Izraela da prebaci krivicu na druge, nakon 26 godina šutnje, kongresnik Paul N. Pete McCloskey naveo je kako su Izraelci priznali svoju krivicu no da je washingtonska administracija odbila otvoreno optužiti Izrael zbog straha od neželjene reakcije.

Da se zamislimo.

Da se zamislimo.

Pukovnik i rabin Eyal Qarim iz izraelskog vojnog rabinata smatra da je sasvim normalno silovati žene i djevojčice kako izraelski vojnici ne bi oslabili tijekom rata. Ova je psihopatska izjava još jednom pokazala stravično lice izraelskog režima jer uopće nije naišla na osudu u samom Izraelu. Većina židovskih žitelja smatra da su u ratu s Arapima te da se bore za  svoj opstanak. O tome možete više pročitati u tekstu pod nazivom: Izraelski vojni rabin smatra da je dozvoljeno silovati žene tijekom rata.

Glavni rabin u Izraleskoj vojsci Eyal Karim samtra kako je sasvim u redu silovati nežidovske žene tijekom rata, kako bi izraleski vojnici bili snažni i fokusirani tijekom rata i kako bi zbog toga dobili rat. Ne zaboravimo taj zaključak dolazi od vrhovnog klerika Izraelske vojske.

Glavni rabin u Izraelskoj vojsci, pukovnik Eyal Karim, smatra kako je sasvim uredu silovati nežidovske žene tijekom rata, kako bi izraelski vojnici bili snažni i fokusirani tijekom rata i kako bi zbog toga dobili rat. Ne zaboravimo da taj zaključak dolazi od vrhovnog klerika Izraelske vojske.

Izrael se diči svojim spravama za mučenje; tijekom godina tajne službe i policija dosegli su toliko umijeće i ekspertizu u mučenju da su proizvođači sprava za mučenje iz Izraela predstavili svoje proizvode na Pariškom Milpol sajmu. O tome možete više pročitati u tekstu pod nazivom: PSIHOPATIJA NA DJELU: Izraelski proizvođači mašina za mučenje izlažu u Parizu!?

Izraelska djevojčica piše poruke

Izraelska djevojčica piše poruke “ljubavi” na granatama.

Indoktrinacija je sastavni dio života u današnjoj državi Izrael, djeca se odmalena uče mrziti Arape i Palestince smatrajući kako su im isti najveći neprijatelji koji moraju nestati s lica zemlje. Psihopatski se utjecaji najbolje mogu vidjeti na slučajevima u kojima izraelska djeca organizirano pišu “poruke ljubavi” na granatama koje ispaljuje Izraelska vojska. Jedna od poruka glasi:

Draga libanonska, palestinska, arapska, kršćanska djeco,

Umrite s ljubavlju.

Vaša,

izraelska djeca.

Želite li više saznati o tome, pročitajte tekst pod nazivom: PSIHOPATIJA NA DJELU: Izraelska djeca šalju poruke „ljubavi“ arapskoj djeci na granatama.

Krajem 2015. Iranska novinska agencija citirala je izjavu višeg iračkog obavještajca o hvatanju pukovnika izraelske vojske pod imenom Yusi Oulen Shahak, koji je bio u vezi s IS-ovom Golanskom bojnom zaduženom za djelovanje u Iraku u dijelu bojišnice Salahuddin.

Slika izraelskog pukovnika Yusi Oulen Shakaka je obišla svijet.

Slika izraelskog pukovnika Yusi Oulen Shakaka obišla je svijet.

Zapovjednik iračke vojske izjavio je sljedeće za Fars News Agency (FNA):

“Sigurnosne i milicijske snage drže u zatočeništvu izraelskog pukovnika”, a dodao je još da je pukovnik IDF-a “sudjelovao u terorističkim operacijama IS grupe Takfiri”. Također je rekao kako je pukovnik uhićen zajedno s brojnim teroristima IS-a, dodajući detalje: “Izraelski se pukovnik zove Yusi Oulen Shakak te također ima pukovnički čin u brigadi Golani… sa sigurnosnim i vojnim kodom Re34356578765az231434.

U daljnjem izvješću FNA stoji:

Nadležna tijela sada ispituju izraelskog pukovnika kako bi razumjela razloge zbog kojih se on bori na strani snaga IS-a i kako bi saznala za prisutnost drugih cionističkih agenata među teroristima ISIL-a.  Iračke snage sigurnosti izjavile su da je izraelski pukovnik već dao šokantna priznanja.

Nekoliko militanata IS-a uhićenih u protekloj godini već je priznalo da su izraelski agenti iz Mossada i drugih izraelskih špijunskih i obavještajnih tijela bili prisutni u prvom valu IS-ovih napada na Irak kada je zauzet Mosul u ljeto 2014., ali niti jedan od izraelskih agenata do sada nije bio uhićen.

Politički i vojni eksperti rekli su FNA kako će uhićenje izraelskog pukovnika ostaviti teške posljedice na iračku ratnu strategiju, uključujući i partnerstvo s izraelskim saveznicima.

Izrael od početka rata u Siriji pruža pomoć sirijskim pobunjenicima, a iako se Izrael pravda da je riječ o umjerenim islamistima koji nemaju veze s džihadom i IS-om, vremenom je postalo jasno kako ne postoje “umjereni” islamisti u Siriji osim ako se ne bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. O tome je čak i posvjedočila senatska istraga SAD-a te se administracija Baracka Obame našla u nevoljama jer je potrošila pola milijarde dolara na pet sirijskih boraca protiv IS-a, dok su svi ostali zajedno s američkim oružjem, streljivom i prijevoznim sredstvima prešli na stranu Islamske države.

Trenutak spašavanja sirijskog teroriste od strane IDF-a i izraelskih komandosa.

Trenutak spašavanja sirijskog teroriste od strane IDF-a i izraelskih komandosa.

Prvi je o temi izraelske medicinske pomoći džihadistima pisao MailOnline koji je dobio jedinstveni pristup tajnovitim i opasnim operacijama u kojima izraelski komandosi riskiraju svoje živote kako bi spasili sirijske teroriste od kojih neki otvoreno priznaju da namjeravaju ubijati Izraelce.

Izraelski je režim nakon ovoga pokrenuo snažnu medijsku kampanju kojom je navodno trebao pokazati “pravo lice zlog Irana”. Unatoč bezobraznoj priči, Izrael je definitivno pokazao svoje PRAVO lice naročito ako se uzme u obzir prisvajanje Golanske visoravni, uništavanje Palestinaca, otvorena suradnja s IS-om, traganje za naftom na okupiranim teritorijima, mučenje palestinske djece, prskanje otrova po palestinskim usjevima, institucionalizacija mučenja Palestinaca i, naravno, konstantno upadanje na libanonski i sirijski teritorij i destabilizacija Bliskog istoka.

Više o ovoj temi možete pročitati u tekstu pod nazivom: Jasni dokazi da Izrael, Turska, Saudijska Arabija i SAD blisko surađuju s Islamskom državom.

Ako još uvijek sumnjate kako Palestinci žive u najvećem konc-logoru na svijetu, obratite pažnju na neke činjenice.

Palestinci – teret kojeg se treba osloboditi!

Izraelski režim već 20 godina provodi agresivnu politiku uništavanja svega što pripada Palestincima. U biti, Izrael želi uništiti zadnje ostatke Palestine kako bi dobio što više teritorije. Ova se politika najbolje vidi kroz plansko uništavanje palestinskih domova. Nedavno su izraelski buldožeri sravnili palestinske domove izgrađene humanitarnim fondovima EU.

Malane kuće izgrađene EU fondovima pričinjavale su sigurnost raseljenim Palestincima.

Malene kuće izgrađene EU fondovima pričinjavale su sigurnost raseljenim Palestincima.

Od 2013. godine do danas EU je na Zapadnoj obali potrošila oko 50 milijuna eura na gradnju domova, škola, osnovne infrastrukture, domova zdravlja i sličnih objekata. Unatoč tome što je riječ o međunarodnom humanitarnom poduhvatu, izraelske su vlasti srušile na desetke kuća koje je Palestincima izgradila EU, a sve s namjerom stvaranja životnog prostora za židovske naseljenike u “okupiranim teritorijima”.

Europska unija je gradila kuće s Izraelskim dopuštenjem, pa ipak Izrael je promijenio svoju politiku, te je i njih počeo rušiti.

Europska unija Palestincima je gradila kuće s izraelskim dopuštenjem, pa ipak, Izrael je promijenio svoju politiku te je i njih počeo rušiti.

Na okupiranim teritorijima danas živi oko 400 tisuća židovskih naseljenika, dok se broj Palestinaca prognanih iz vlastitih kuća popeo na strahovitih šest milijuna te svakodnevno raste.

State Department (američko Ministarstvo vanjskih poslova) nekoliko je puta “izrazio zabrinutost” zbog rušenja palestinskih domova koje je sagradila Europska unija nakon što je na internetu objavljena snimka rušenja istih u Umm El-Keiru. Nažalost, ostalo je samo na “zabrinutosti” međunarodne zajednice jer Izrael uopće ne mari za stavove koji se kose s njihovim “nacionalnim interesima”. Zabrinjavajuće je kako je Izrael u prvoj polovici 2016. uništio više palestinskih kuća negoli u cijeloj 2015.

Mohammed Badwan je 2004. poslužio kao ljudski štit.

Mohammed Badwan 2004. poslužio je kao ljudski štit.

Izraelska je vojska poznata po tome što koristi palestinsku djecu kao žive štitove u “zonama konflikta”. Ne tako davne 2004. na internetu je objavljena vijest o 13-ogodišnjem Mohammedu Badwanu kojeg su IDF-ovi vojnici privezali za šoferšajbu kako bi osigurali mirno operiranje po “okupiranim teritorijima”.

Koga je briga za ovo djijete koje koristi kao živi štit?

Koga je briga za ovog tinejdžera kojega se koristi kao živi štit?

Ako mislite da je ovo najgore što ste mogli vidjeti, moramo vas razočarati; nedavno je objavljen video uradak u kojemu se vidi kako izraelski vojnici snajperima gađaju palestinsku djecu u Gazi koja se igraju na krovovima svojih kuća. Unatoč činjenici kako je riječ o zločinu koji bi se trebao procesuirati te da bi zločinci trebali biti osuđeni i zatvoreni, sve je ostalo na “međunarodnoj zabrinutosti”.

Prije dvije godine, malčice se podigla temperatura zbog ponovnog ubijanja djece, ovaj put na plaži u Gazi. No, ubrzo je sve prekrio zaborav jer je javnost bila usmjerena na sukob u Siriji, a ne na vježbe gađanja izraelskih vojnika kada su im mete bile palestinska djeca.

Pomislilo bi se da jedna takva vijest zaslužuje medijsku pažnju, no, nažalost, samo su RT i Al Jazeera o tome imale snage pisati i napraviti TV prilog.

Od rujna 2000 do danas je ubijeno 2145 palestinske djece i 134 izraelske djece.

Od rujna 2000. do danas ubijeno je 2145 palestinske djece i 134 izraelske djece.

Iako je medijska blokada strahovita, broj ubijene djece na području Palestina – Izrael sve je veći. Od rujna 2000. do danas ubijeno je 2145 palestinske djece i 134 izraelske djece. Unatoč tome, Izrael tvrdi kako su židovi žrtve dok su Palestinci teroristi koje treba iskorijeniti.

Nasmijani Ettinger za vrijeme ispitivanja na sudu u Nazareth Illitu, snimljen dva mjeseca nakon zločina.

Nasmijani Ettinger za vrijeme ispitivanja na sudu u Nazareth Illitu, snimljen dva mjeseca nakon zločina.

Sredinom 2015. izraelski naseljenik Meir Ettinger organizirao je paljenje palestinske obiteljske kuće u kojoj je nastradala cijela obitelj.

Najmlađa žrtva izraleksog ludila Ali Dawabsheh je spaljen zajedno sa svojim roditeljima i starijim bratom.

Najmlađa žrtva izraelskog ludila, Ali Dawabsheh, spaljen je zajedno sa svojim roditeljima i starijim bratom.

Najmlađa je žrtva bio maleni dječak star godinu i pol dana. Jedini preživjeli u ovoj tragediji petogodišnji je Ahmad Dawabsheh koji se još uvijek oporavlja od opeklina.

Iako bi se očekivalo da ovakvog zločinca osude i zatvore, izraelske su vlasti još jednom pokazale kako ih ni pravda ni krivda nimalo ne zabrinjavaju te je Ettinger pušten na slobodu. Ettingerov djed Meir Kahane bio je kontroverzni američko-židovski lobist koji je stvorio takozvanu “Jewish Defense League” ili “Židovsku obrambenu ligu” u New Yorku 1968. godine.

Einas Khalil snimljena netom prije smrti - lijevo, te snimljena na svoj peti rođendan - desno.

Einas Khalil snimljena netom prije smrti (lijevo) te snimljena na svoj peti rođendan (desno).

Na 20. listopada 2015. petogodišnju palestinsku djevojčicu Einas Khalil pregazio je izraelski naseljenik u blizini Ma’ane nadomak Ramallaha. Ovakvi slučajevi nisu nikakva rijetkost: iste je godine 29. rujna pregažena šestogodišnja Islam Basim al-Amour u blizini Hebrona, a preživjela je s invaliditetom. 07. kolovoza pregažena je osmogodišnja djevojčica u blizini Hebrona, no, srećom, preživjela je s manjim ozljedama. 14 kolovoza 28- godišnji Palestinac pregažen je na Zapadnoj obali te je podlegao ozljedama. 2013. pregažen je osmogodišnjak koji je išao u školu u Abu Disu. Svi su oni pregaženi od strane izraelskih naseljenika, a nitko od njih nije kažnjen za svoja nedjela.

Izraelska politika u jednom jedinom citatu.

Izraelska politika u jednom jedinom citatu.

Po izraelskim zakonima, palestinska djeca starija od 12 godina mogu se zatvarati i ispitivati po vojnim zakonima, bez prava na odvjetničku pomoć i susrete sa svojim roditeljima ili rodbinom. Dovoljno je da djeca bace kamen prema izraelskim vojnicima. Sva se privedena djeca drže u samicama te iz zatvora izlaze duboko traumatizirani. Unatoč očiglednom kršenju UN-ove povelje o pravima djece, najmlađi palestinski zatvorenik ima tek pet godina, a njegovo je ime Karam Maswadeh.

Ovaj slučaj zasigurno ne bi bio poznat da Palestinci nisu uživo snimali kako se Masweadeha privodi. Pitanje je koliko je takvih slučajeva o kojima mi ništa ne znamo, o tome kako se muče palestinska djeca, kako im se prijeti silovanjem, kako se zatvaraju, kako se u njih puca…Sve je to najbolje prikazano u nevjerojatnom australskom dokumentarcu pod nazivom “Stone Cold Justice“.

Iako je jako teško povjerovati da djeca Palestine upadaju u ruke psihopata, očigledno je kako politika Izraela ima za cilj uništenje Palestinaca i to pod svaku cijenu. O tome što proživljavaju mali Palestinci u izraelskim zatvorima možete čitati i ovdje.

Ovakve slike bi trebale svakoga razbijesniti, no čini se da bijesni jedino Izrael zbog

Ovakve bi slike trebale svakoga razbjesniti, no, čini se da bijesni jedino Izrael zbog “loše reklame”.

Nakon što je UN napravio izvješće o torturi palestinske djece u izraelskim zatvorima, izraelske su vlasti pobješnjele, smatrajući kako se UN petlja u unutarnje poslove njihove države te kako je izvješće pristrano i neistinito.

Dima al Wawi je najmlađa palestinska osuđena i zatočena u izraelskim zatvorima. Puštena je na slobodu jer izraleski zakon zabranjuje procesuiranje i osudu djeci mlađoj od 14 godina.

Dima al Wawi najmlađa je Palestinka osuđena i zatočena u izraelskim zatvorima – u trenutku zatvaranja imala je 12 godina. Puštena je na slobodu jer izraelski zakon zabranjuje procesuiranje i osudu djeci mlađoj od 14 godina.

Tijekom 2015. Izrael je zatvorio 116 palestinske djece starosti od 12 do 16 godina. Od 2008. do danas sveukupno je zatvoreno 440 djece mlađe od 18 godina. Nedavno je na slobodu puštena Dima al Wawi, 12-ogodišnja djevojčica koja je bila osuđena na pet mjeseci zatvora zbog navodnog napada na izraelske vojnike nožem. Puštena je iz zatvora zahvaljujući međunarodnom pritisku jer izraelski zakon zabranjuje suđenje i zatvaranje djeci mlađoj od 14 godina, dok se pritvor do 90 dana može primijeniti na djecu od 12 godina starosti.

I na koncu ćemo se fokusirati na Gazu. Nevjerojatno je kako su u javnost procurile informacije priznanja izraelskih vojnika o tome da su dobivali naredbe da “ubiju sve što se miče” u zadnjem napadu na Gazu. Tijekom 2014. ubijeno je 2200 Palestinaca u Gazi, uglavnom žene i djece, a Izrael je tada koristio DIME i bijeli fosfor, bez obzira na međunarodnu zabranu ovog oružja.

Je li Palestina zaista nestala?

Je li Palestina zaista nestala?

Ako se pitate zbog čega mediji jako malo izvješćuju o svemu što se događa Palestincima, moramo vas podsjetiti kako globalni oligopol kontrolira 90% medijskog prostora te da su vlasnici istoga uglavnom židovi ili neokonzervativci koji se slažu s izraelskom politikom.

Napuci za Hasbare.

Napuci za Hasbare.

Također, ne smijemo zaboraviti kako Izrael ima najveću vojsku profesionalnih trolova koji utječu na javno mnijenje i mišljenje korisnika na društvenim mrežama. U udruženju Hasbara jasno se daje do znanja kako treba komunicirati s onima koji imaju bilo kakvo negativno stajalište prema Izraelu i njegovoj politici.

Hasbara je židovska riječ koja znači “objašnjavanje”. Hasbara trol trebao bi educirati i informirati zapadnjake o izraelskoj “misiji”. Hasbara može imati brojne oblike, reklame, web stranice, blogove, komentare, postove, profile, proteste i okupljanja, događaje i tako dalje. Smatra se da je ova vrsta trolanja najobimnija i najdjelotvornija, no, također se smatra da ima strahovit učinak na poglede prosječnog zapadnjaka. U zadnje vrijeme Hasbara postaje sinonim za službenu izraelsku propagandu i njene agente.

U sljedećem videu možete vidjeti kako se educiraju izraelski trolovi za uređivanje i retuširanje Wikipedije.

Iako se Hasbara trolovi isprva pokazuju kao slatkorječive i educirane osobe, u slučaju da naiđu na tvrdokorne protivnike koji privlače zanimanje javnosti, izraelski će trolovi odgovoriti vojskom postova i to s profila koji na primjer na Twitteru imaju po 1000 prijatelja i pratitelja. Taktika je Hasbara kontrola ljudi na javnim mrežama, dok se mediji kontroliraju kroz BICOM i AIPAC (uključujući i kontrola političara). Izraelska je vojska slatkorječivih trolova zadužena primarno za sprječavanje protuizraelskih sentimenata i nadgledanje svih društvenih mreža kako bi većina javnog mnijenja smatrala da je Izrael žrtva dok Arapi, poglavito Palestinci, žele završiti ono što je Hitler započeo.

Hasbara trolovi do maksimuma iskorištavaju Holokaust i Pogrom te sve one koji prikazuju informacije o tome kako se bezočno muče i ubijaju Palestinci, na koncu nazivaju lašcima i antisemitima. Oni prate ključne riječi i tagove kako bi otkrili potencijalne prijetnje. U slučaju da ne uspiju nekoga “educirati” postaju otvoreni trolovi koji vrijeđaju, prijete i defamiraju.

Tipične odlike Hasbare jesu:

 • Nadmoćno stajalište prema svemu i svakome
 • Hasbara trol uvijek zna najbolje i najviše
 • Gleda svisoka na svakoga i pametuje
 • Pretvara se da je socijalno osjetljiv
 • Obično se pravi da nije židov, već da je na strani židova
 • Internetski je ekspert
 • Narcisoidan je
 • Provocira
 • Remeti i uništava (raspravu i razgovor)
 • Postavlja pitanja, ignorira tuđa pitanja, izbjegava odgovore
 • Želi kontrolirati, ako u tome ne uspije pokaže psihopatsku stranu
 • Izgubi kontrolu svaki put kad netko kritizira Izrael
 • Koristi se klasičnim uvredama i psovkama: nacist, rasist, antisemit, fašist, glupan, bijeda, idiot, kreten i tako dalje
 • Prilagodljiv društvenim mrežama i internetskim tehnologijama

Hasbare su automatski alarmirane čim njihovi posebni programi za otkrivanje ključnih riječi ukažu na protuizraelsku aktivnost na internetu. Izraelski su trolovi iznimno dobro snabdjeveni vanjskim poveznicama i medijima na brojnim jezicima, a osim toga, obično napadaju u grupama.

Reklama za studente članove Hasbara družine.

Reklama za studente – članove Hasbara družine.

Koliko je “posao” plaćenih trolova u Izraelu popularan najbolje govori podatak Nacionale studenske udruge Izraela (NUIS) u kojemu se objašnjava kako svaki izraelski student može postati partner izraelskoj vladi s punim radnim vremenom i plaćom od 2000 dolara kako bi na internetu širio propagandu izraelskog režima. NUIS također tvrdi kako se studentskim trolovima osigurava plaća uz pet sati “rada” s odmorom preko vikenda te se posao obavlja u udobnosti vlastitog doma.

Na stranici Hsbara Fellowshipa stoji i sljedeće.

Na stranici Hasbara Fellowshipa stoji i sljedeće.

Čak štoviše, NUIS se udružio s Izraelskom židovskom agencijom koja studentima omogućava stipendije te omogućava studiranje izraelskih studenata izvan zemlje. Na taj se način trolovi šire diljem svijeta. U tom slučaju, ako studenti odluče živjeti u vanjskim židovskim zajednicama na godinu dana, dobivaju stipendiju do 1300 dolara uz dodatni novac za “partnerstvo s izraelskom vladom”.

Svi studenti ili studentice koji žele postati plaćeni trolovi prolaze dvanaestosatno obučavanje koje uključuje:

 • Židovski identitet
 • Izraelsko društvo
 • Tikkun Olam – religijska obligacija za “popravljanje svijeta” ili “činjenje svijeta boljim” po judaističkim mjerilima
 • Vještine Hasbare
 • Povijest izraelske nacije i nastanak Izraelske države
 • Druge vještine, poput obučavanja u stranim jezicima, internetskim tehnologijama, aplikacijama itd.

O ovoj temi možete više pročitati u tekstu pod nazivom: UDARNA VIJEST: Profesionalni trolovi u ratu protiv istine i neovisnih medija

Facebook je očigledno na strani Izraela, jer se novinari iz Palestine smatraju prijetnjom.

Facebook je očigledno na strani Izraela jer se novinari iz Palestine smatraju prijetnjom.

Najnoviji je dodatak politici Izraela suradnja s Facebookom. Naime, prije mjesec i pol dana Facebook je potpisao ugovor s izraelskom vladom u kojemu se obavezuje kako će ova društvena mreža surađivati s izraelskim vojnim i obavještajnim službama u otkrivanju i blokiranju “terorista” i “pobunjenika” te njihovom onemogućavanju u “širenju laži i nasilja”. Prve žrtve tog su dogovora bili palestinski urednici lokalnih novina i njihovi računi na Facebooku. O tome smo više pisali u tekstu pod nazivom: Smrt cenzuri – sloboda narodu!.

Iskreno se nadamo da će ovaj tekst ponukati naše čitatelje na razmišljanje i istraživanje o tome što se događa na Bliskom istoku i koliki je utjecaj Izraela na to područje, te koliki je upliv Izraela na globalnom nivou i gdje nas to vodi. Znanje zaista štiti, dok neznanje dovodi u opasnost. Na nama je hoćemo li vjerovati ili ćemo znati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.