SVIJET POD LUPOM

Moraju li se strasti ugasiti?

Autor: Tomislav Pavlović

Svima nam je poznata pojava smanjivanja strasti u vezi tijekom vremena, iz različitih televizijskih sadržaja, vlastitog iskustva ili iskustva bliskih nam osoba. Nije neobično primijetiti da se leptirići u trbuhu umire, ružičaste naočale izgube boju, a vruće susrete pune čežnje zamijene mirnija, topla druženja. Izgori li strast s vremenom, poput svijeće? I, kao što jedna naša poznata pjesma kaže, može li ovu ugaslu sviću išta užgati”?

Koliko suosjećanje djeluje na naše romantične veze?

Koliko suosjećanje djeluje na naše romantične veze?

U svijetu psihologije, opisana pojava naziva se intimacy-desire paradox, odnosno paradoks intimnosti i poželjnosti, a nedavno je pronađeno i njegovo rješenje koje, pomalo neobično, nema veze sa seksom. Što to može povećati nečiju seksualnu poželjnost, a nema veze sa seksom? Prema autorima istraživanja, pojava koju su prozvali responsiveness, što možemo prevesti kao suosjećanje ili razumijevanje, a dovodi do povećanja poželjnosti romantičnih partnera koji žive zajedno. Razumijevanje u ovom kontekstu ne znači samo biti pristojan prema nekom, već se odnosi i na prepoznavanje i udovoljavanje partnerovim jedinstvenim potrebama, neovisno o tome radi li se o izboru omiljenog restorana, gledanju omiljenih serija ili igranju omiljenih videoigara. Do tog su nalaza došli longitudinalnim promatranjem 100 parova tijekom 6 tjedana, pri čemu je ustanovljen sljedeći obrazac: kada se partner prema nama ponaša s puno razumijevanja, osjećamo se posebno i više ga cijenimo, što za posljedicu ima i izraženiju seksualnu želju prema partneru, posebice kod žena.

Dakle, ukoliko želimo doista sretnu vezu, punu ljubavi i strastvenih povlastica koje se uz nju vežu, cilj nam je prihvatiti partnera onakvim kakav on jest – i ponašati se sukladno tome. Istina ponekad može boljeti, no ovim je radom ukazano i koliko može biti blagotvorna za romantičan odnos. Ne isplati li se onda, ipak?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

http://www.sciencealert.com/this-science-backed-strategy-can-help-you-keep-get-more-action-in-long-term-relationships

http://www.livescience.com/18233-women-lose-sexual-desire.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160720215315.htm