BORBA PROTIV PEDOFILIJE

Poruka kanadskog suca žrtvi silovanja: Da si držala noge skupljenima ne bi te silovali

Autor: Ljubica Šaran

Zamislite slučaj u kojemu jedan od najviših sudaca u demokratskoj zemlji maloljetnu žrtvu silovanja tijekom suđenja naziva “optužena”, da joj govori kako “seks i bol idu ruku pod ruku, no da to ne mora biti loša stvar”, da joj objašnjava kako “žene ne mogu biti prisiljene na seksualni odnos ako to ne žele” te da proces završi oslobađanjem silovatelja uz zaključak kako je “ista mogla spriječiti penetraciju da je to htjela”. Ovo nije dio scenarija kakvog horor filma, već stvarni uvid iz kanadskog sudskog procesa koji još jednom pokazuje kako su se u moderne sudske institucije infiltrirali psihopati.

Sudac R. Camp, lice pravde ili lice nepravde.

Sudac R. Camp, lice pravde ili lice nepravde.

Federalni sudac Robin Camp godinama je rješavao parnice vezane za bankrote i vlasničke udjele naftnih kompanija u Alberti, no, ne tako davne 2014. trebao je biti pošteni i objektivni arbitar u slučaju silovanja devetnaestogodišnje djevojke koju je, dok je bila beskućnica, brutalno silovao Alexander Scott Wagar na zahodskom umivaoniku tijekom jedne kućne zabave. Unatoč zakonskim ovlastima i jasnim odredbama o načinu na koji se vode suđenja u slučaju silovanja, Camp je od otvaranja suđenja stao u obranu optuženoga dok je žrtvu silovanja nazivao “optuženom”, na sve moguće načine ju vrijeđao te je naposlijetku odlučio osloboditi silovatelja uz napomenu kako je “optužena” sama kriva jer je dozvolila penetraciju.

Nakon zaključka slučaja prvi su protestirali kanadski profesori prava tvrdeći da je riječ o čistom nehatu prema slovu zakona i teškom kršenju ljudskih prava uz ismijavanje žrtve i prekoračenje sudskih ovlasti te su tražili suspenziju suca Campa.

Nevjerojatno je kako je isprva Camp tvrdio kako ne razumije o čemu je riječ te da je on “svoj posao pošteno i savjesno obavio”. Nakon toga vijest o njegovom “poslu” došla je do medija, a protestima su se pridružile organizacije za obranu ljudskih i ženskih prava te organizacije koje se bave psihološkom potporom žrtvama silovanja.

Kanadski je sud oformio peteročlanu komisiju koja je nakon suspenzije Campa odlučila kako spomenuti sudac mora proći niz psiholoških testova i dodatnu edukaciju glede “senzibilizacije” kako bi se uklonio “seksizam i pogrešna stanovišta”.

Sudska je komisija (ponovno) ispitala žrtvu te je na svjetlo dana još jednom izašla očigledna Campova psihopatija, nedostatak empatije, ženomrstvo i nenormalni stavovi o tome kako žena nije u stanju biti prisiljena na seks ako ona to ne želi te zaključak da je žena žrtva silovanja zapravo krivac za isto.

S obzirom na medijsku stisku i objašnjenja ženskih udruga i udruga za žrtve silovanja o namjernom nanošenju psihološke boli silovanoj djevojci te za krajnje negativne stereotipe, Camp je odlučio ne zahtijevati poništenje suspenzije te je pristao na psihološku pomoć kako bi se “popravio”.

Kanadske udruge za pomoć žrtvama silovanja zaključile su da je Camp tipičan primjer zbog kojeg žene ne prijavljuju silovanja i zbog čega, barem u očima zakona, ne dobiju zadovoljštinu.

Nakon što je prošao “psihološku pomoć”, Camp je ponovno pokrenuo kampanju za vraćanje stare pozicije. Naime, on je tvrdio kako ga je cijeli proces “učinio boljim sucem” te da je najvažnije od svega “da je postao bolji čovjek”.

Pa, ipak, Campu ne ide najbolje jer se otkrilo da je do sada napravio brojne zakonske propuste, a u jednom je slučaju oslobodio osobu koja je napala nekoliko ljudi teškim maljem. Sve su takve Campove odluke poništene te su pokrenuti novi procesi koji bi konačno trebali poštovati slovo zakona, a ne psihopatske odlike.

Znakovito je kako je Campova kćer Lauren također žrtva silovanja. Ona je napomenula kako su komentari njenog oca tijekom vođenja sudskog procesa u slučaju Alexandra Scott Wagara u najmanju ruku “odvratni”, no da je njen otac “staromodan” i da zapravo nije “seksist i ženomrzac”.

Jessica Daigle, jedna od žrtava silovanja koje su protestirale tijekom komisijskog ispitivanja Campa, za medije je dala sljedeću izjavu:

“Unatoč činjenici kako je sudac Camp priznao kako mu je donekle žao za ono što je napravio, on se ne može skrivati iza navodnog neznanja i psihološke neobučenosti za takve slučajeve.”

Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je silovatelj Alexander Scott Wagar ponovno uhićen te da će mu se uskoro ponovno suditi. Nažalost, njegova je žrtva silovanja doživjela brojne traume te smatra kako joj je život u potpunosti uništen, ne samo zbog seksualnog napada kojeg je proživjela, već i zbog psihičkog silovanja Campa čiji će ju ožiljci pratiti do kraja života.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Canadian judge ‘sorry’ for asking alleged rape victim why ‘she didn’t keep her knees together’

Alberta judge Robin Camp removed from all cases as sex assault trial reviewed

Canadian judge Robin Camp could lose job over shocking comments to alleged rape victim

Judge who asked alleged rape victim why she ‘couldn’t keep her knees together’ says he shouldn’t be sacked

Canadian judge told alleged rape victim “sex and pain sometimes go together”