SVEMIR KROZ TELESKOP

Gužva u svemiru – u univerzumu postoji 2 bilijuna galaksija, 10 puta više od prijašnjih predviđanja

Autor: Anamarija Vukojević

Astronomi su dugo vremena pokušali shvatiti koliko bi galaksija moglo postojati u svemiru – a odgovor se čini nevjerojatnim – dva bilijuna. Brojka, dobivena iz slika od teleskopa Hubble šokirala je znanstvenike koji su procijenili da je broj barem 10 puta manji.

Zasigurno do ovog nalaza nije bilo lako doći. Međunarodni tim znanstvenika istražio je slike dubokog svemira koje su snimane s teleskopom Hubble proteklih 20 godina, a koje su potom pretvorili u 3D slike, točnije trodimenzionalne računalne makete poznatog svemira.

3D mapa svermia s najviše detalja izgleda ovako.

3D mapa svermia s najviše detalja izgleda ovako. Želite li pregledati sliku preko cijelog ekrana, kliknite na istu.

Odatle su mjerili broj galaksija kroz različite periode u povijesti svemira, koja seže više od 13 milijardi godina unazad – blizu polazišne točke poznate kao ‘ Veliki prasak’.

Teleskop Hubble je lansiran 1990. godine.

Teleskop Hubble je lansiran 1990. godine.

Istraživači, na čelu s Christopher Conseliceom sa Sveučilišta u Nottinghamu, su koristili i nove matematičke modele koji su im omogućili da zaključe postojanje galaksija koje pak teleskopi ne mogu promatrati. Rezultati njihove studije su detaljno opisani u znanstvenom časopisu Astrophysical Journal.

Kako bi zbrojili broj galaksija koje vidimo istraživači su zaključili da postoji još 90% galaksija u promatranom svemiru koje su previše blijede i predaleko da bi se vidjele s trenutačnom tehnologijom.

Taj iznos, u najmanju ruku, iznosi dva bilijuna galaksija – barem 10 puta više nego što su znanstvenici ranije vjerovali. Dosadašnja zapažanja su procijenjivala brojku od oko 100 milijardi.

“Nevjerojatno je da postoji još 90% više galaksija u svemiru koji se tek trebaju istražiti. Tko zna koje ćemo još zanimljive stvari otkriti jednoga dana kad buduće generacije razviju još sofisticiranije  teleskope? Na primjer, u bliskoj budućnosti, James Webb Space Telescope će moći proučavati ove ultra blijede galaksija “, rekao je Conselice u priopćenju za medije.

Spajanje manjih galaksija s većim su nam do sada omogućile njihovo promatranje. To znači da kada je svemir bio samo nekoliko milijardi godina star, bilo je 10 puta više galaksija u određenom volumenu svemira.

Ta činjenica, tvrdi Conselice, potvrđuje dokaz o “evoluciji galaksija”.

“Ovi rezultati su snažni dokazi da je značajan razvoj galaksija stvoren tijekom povijesti svemira, u biti, broj galaksija se dramatično smanjio jer su one prošle kroz međusobna spajanja.  To smanjivanje njihovog ukupnog broja nam daje potvrdu o tzv. top-down formiranje struktura u svemiru “, objasnio je Conselice.

Smanjen broj galaksija također pridonosi Olberovom ‘paradoksu, koji potiče pitanje: “Zašto je nebo tamno noću ako svemir sadrži beskonačnu količinu zvijezda?”

Hubble

Jedna od najpoznatijih Hubbleovih fotografija, pokazuje najstarije galaksije u svemiru. U biti ovo je fotografija davne prošlosti svemira, svjetlost snimljenih galaksija je do nas putovala preko deset milijardi godina.

Istraživači su zaključili da postoji tako veliko obilje galaksija u svemiru da svaka dio našeg vidljivog neba, u principu, sadrži dio neke galaksije. Međutim, svjetlost zvijezda iz većine galaksija je nevidljiva ljudskom oku i većini modernih teleskopa, zbog brojnih ograničavajućih faktora koji smanjuju vidljivu i ultraljubičastu svjetlost u svemiru.

Izvori:

Crowded cosmos: Universe contains 2 trillion galaxies, 10x more than previously thought – study

Hubble Reveals Observable Universe Contains 10 Times More Galaxies Than Previously Thought

The Universe Has 10 Times More Galaxies Than Scientists Thought

Observable universe contains two trillion galaxies, 10 times more than previously thought

Olbersov paradoks