PONERIZACIJA DRUŠTVA

Putnicima će se pri ulasku u SAD, osim tjelesnih šupljina, provjeravati i korisnički računi na Facebooku i Twitteru

Autor: Ljubica Šaran

Sjedinjene Američke Države sve više nalikuju na globalnog “Velikog brata” koji na nebrojene načine uništava ljudsku privatnost i građanske slobode. Najnoviji primjer pretvaranja svijeta u orwelijansku distopiju prijedlog je za dopunu zakona o viznom režimu i graničnim poslovima kojim će američki carinici imati pravo provjeravati korisničke račune na društvenim mrežama svih onih koji s vizom ulaze u njihovu zemlju. 

Putujete li za SAD, pipkanje vam ne gine.

Putujete li za SAD pipkanje vam ne gine.

Gotovo je nevjerojatno na koje sve načine SAD stvara izlike za vječitu “borbu protiv terora”. Nedugo nakon 11.09.2001. američka je administracija usvojila niz zakona koji su navodno trebali omogućiti brzo otkrivanje terorista i uklanjanje istih iz javnog prometa, a ponajviše se radilo na osiguranju američkih granica i kontroli robe i ljudi. Od onemogućavanja nošenja u osobnoj prtljazi grickalica za nokte (koje se mogu iskoristiti kao oružje), pinceta (koje također mogu poslužiti kao oružje), boca za piće (u kojima se može prenositi kiselina ili eksploziv), bočica s dojenačkim formulama ili mlijekom (u kojima također može biti nošena opasna tekućina) te zabrana korištenja pacemakera (koji mogu poslužiti za aktiviranje eksplozivnih naprava) do korištenja visoko radioaktivnih skenera za pregled cijelog tijela, biometrijskih fotografija, uzimanja otisaka desnog kažiprsta, pregleda prtljage i računala, obaveznog ispipavanja genitalija, zadnjice, grudi te svih onih dijelova tijela na kojima bi potencijalni teroristi (točnije, svi putnici) mogli zalijepiti kakvo oružje i eksplozivnu napravu, na red je došla i provjera računa na društvenim mrežama.

Dobro došli u SAD dozvolite da vas dobro ozračimo, ako ne želite da vam

Dobrodošli u SAD! Dozvolite da vas dobro ozračimo ako ne želite da vam “ručno” pregledavamo sve tjelesne rupe.

Naime, uskoro će svi vizni korisnici pri ulasku u SAD morati odati svoja korisnička imena na društvenim mrežama kako bi američki carinici imali 60 dana za provjeru svega onoga što je dotična osoba postavila na svoj zid, ili pak što je komentirala, lajkala ili proslijedila. Nadopunom Electronic System for Travel Authorization – Elektroničkog sustava putničke autorizacije (Esta) i graničnih formulara I-94W omogućit će se legalno skupljanje i provjera profila na društvenim mrežama svih viznih korisnika. U slučaju da ovaj prijedlog prođe, a do sada su svi prijedlozi prolazili na javnim raspravama, tada će se novi granični režim aplicirati već prvog studenog 2016. godine.

U objašnjenju promjene zakona stoji kako će dvomjesečni period provjere i nadgledanja nečijeg “prometa” na društvenim mrežama omogućiti otkrivanje osoba “zlih namjera” koje mogu počiniti teroristički čin na tlu SAD-a. Američki je kongres ovaj zahtjev dobio neposredno nakon “terorističkog” čina u San Bernardinu u Kaliforniji, i nakon što je Ministarstvo domovinske sigurnosti otkrilo kako su navodni teroristi razmijenili privatne poruke (na društvenim mrežama) o važnosti mučeničke smrti te da su online pozivali “zainteresirane” na “džihad”.

Floridski republikanski kongresnik Vern Buchanan izjavio je kako je ovakav prijedlog promjene zakona u najmanju ruku “blesav i neupotrebljiv” jer “dobrovoljno davanje informacija o korisničkim računima neće pomoći jer ako netko ima zle namjere neće se koristiti datim profilom”. Buchanan je zaključio:

“Dobrovoljni monitoring neće nikoga učiniti sigurnim. Ako želimo pobijediti u elektroničkom ratu, tada bi monitoring trebao biti obvezatan.”

Zbog toga je Buchanan odlučio zatražiti dodatnu promjenu zakona u kojem će se unaprijed provjeravati i pratiti svi korisnički računi na društvenim mrežama onih koji traže vizu za ulazak u Sjedinjene Države.

S obzirom na to da je ovaj prijedlog promjene zakona podigao dosta prašine, Ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo je kako već sada ima preko tri tuceta različitih zakonskih ovlasti kojima se strancima mogu pratiti objave i komunikacija na društvenim mrežama. Još 2012. godine otkriveno je kako ovo Ministarstvo automatski prati elektroničku poštu koja u sebi krije određene riječi, a neke su od njih u najmanju ruku smiješne ako se uzme u obzir da isto Ministarstvo traga za potencijalnim teroristima. Na primjer, automatski se prati elektronička pošta koja u sebi ima riječi Meksiko, svinjetina, tim ili pak oblak.  Osoblje Nacionalnog operacijskog centra pregledava svu “sumnjivu” elektroničku poštu uz pomoć Analyst’s Desktop Bindera, ali, nažalost, to nije jedina stvar koju trebamo uzeti u obzir. Naime, poznato je kako Facebook i Twitter imaju obvezu davati “trećim stranama”, točnije američkim obavještajnim i protuterorističkim agencijama, nesmetan uvid u kompletan rad ovih mreža, dok se svaki tweet skladišti u nacionalnoj kongresnoj knjižnici SAD-a.

Veliki brat vas promatra, a da toga niste niti svjesni.

Veliki brat vas promatra, a da toga niste niti svjesni.

Ako mislite da je “Velikom bratu” tu kraj tada vas moramo razočarati. Google je sredinom 2016. spojio masivnu internetsku identifikacijsku datoteku DoubleClicka s podacima koje skuplja od svojih korisnika (uključujući pregled i snimanje privatne elektroničke pošte, osobne podatke, zaporke i informacije pregleda na tražilicama), koje po potrebi može ustupiti “trećim stranama”, točnije, američkom “Velikom bratu”.

Uzimajući u obzir sve navedeno, tada je jasno kako novi prijedlog promjene zakona nije nikakvo čudo, već sa žaljenjem možemo zaključiti kako smo izgubili svu internetsku privatnost, a stvari će se vjerojatno još dodatno zakuhati jer smo svjedoci kako nam se omča oko vrata steže svakim novim terorističkim napadom.

Terorizam je zaista postao globalna prijetnja, naročito od kada se lice i naličje istoga promijenilo. Prije nepunih 30 godina teroristi su ciljali diplomate, političare i moćnike, danas su ciljevi “terorista” obični ljudi te se masovna ubojstva koriste kao opravdanje za još većeg i sveprisutnijeg “Velikog brata”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

FBI-jeva nova definicija silovanja označava TSA službenike kao serijske silovatelje!

Foreign travelers will be asked to show their social media accounts when entering the US

Big Brother: Google Has Quietly Dropped Ban on Personally Identifiable Web Tracking

Airport body scanners ‘could give you cancer’, warns expert

A new government proposal could have international visitors to the U.S. sharing their Facebook and Twitter info

US border control could start asking for your social media accounts

US Customs wants to collect social media account names at the border

Revealed: Hundreds of words to avoid using online if you don’t want the government spying on you (and they include ‘pork’, ‘cloud’ and ‘Mexico’)

Visitors to the U.S. May Be Asked for Social Media Information

Agency Information Collection Activities: Arrival and Departure Record (Forms I-94 and I-94W) and Electronic System for Travel Authorization

Full-Body Scanners at Airports: The Good, the Bad, and the Ugly