VJEROVALI ILI NE

Četverogodišnja Bella Devyatkina govori tečno sedam jezika

Autor: Anamarija Vukojević

Kad je Bella nastupila u ruskom reality showu “Udivitelniye Lyudi” (“Nevjerojatni ljudi”) ostavila je sve suce i publiku zapanjenima. Nevjerojatno, ali istinito, Bella doista tečno govori sedam jezika. U video uratku na kraju teksta možete vidjeti s koliko umješnosti odgovara na pitanja pripadnicima različitih narodnosti i to ne samo na jednostavna pitanja. Osim što tečno govori svoj materinji jezik – ruski, recitira pjesmice na različitim jezicima i vrlo lako čita rečenice na francuskom, njemačkom, španjolskom, engleskom i poprilično neobično na kineskom i arapskom koji su međusobno strukturalno vrlo različiti.

Iako bi se mogli zapitati radi li se ovdje o sjećanju iz prošlih života za koje neki tvrde da se djeca do treće godine još uvijek živo sjećaju a onda pod utjecajem roditelja koji misle da djeca imaju bujnu maštu, djeca potisnu sjećanja, Bella je doista neobično inteligentno dijete.

Ili je to doista samo do Belline majke Yulie, koja ju je s dvije godine prvo naučila engleski jezik za koji njena majka kaže da ga je savladala vrlo brzo.

Lingvistički ekspert o ovom slučaju kaže: Ovakvi slučajevi su doista rijetki no dogodili su se u prošlosti. Jezični centri u mozgu se mogu uključiti u različitim fazama razvoja. Ukoliko Bella ne bude nastavila razvijati svoju nevjerojatnu sposobnost može doći i do naglog ‘zamrzavanja’ iste.

Nakon što se video njenog nastupa u reality showu proširio po internetu neki korisnici su optužili Bellinu majku da ne dozvoljava Belli da proživi svoje djetinjstvo na pravilan način, no neuropsihologinja Anna Semenovich je to opovrgnula:

“Ako djevojčica uči jezike zbog znatiželje, i ako su njeni roditelji uspjeli izgraditi takav raspored da ona to doživljava kao igru – to će joj samo biti od koristi.”

“U predrevolucionarnoj Rusiji, bila je sramota ako dijete iz plemićke obitelji nije moglo govoriti tri-četiri jezika u dobi od pet ili šest godina. Zatim bi mu se u školi dodalo i latinski i starogrčki. Dakle, pet-šest jezika bili su standardni paket za obrazovane mlade ljude još u 19. stoljeću Rusiji “, tvrdi Semenovich.

Također, Bella ima više dadilja, koje su različitih nacionalnosti. Dadilje ju uče ne samo riječi i fraze, nego i raspravljaju pred njom o raznim pitanjima u svijetu, o prirodi, povijesti, i druge teme iz dječje enciklopedije što Bella očigledno izvrsno upija.

Višejezičnost kod djece kao što je Bella pomaže djeci da izrastu u inteligentnija ljudska bića od svojih jednojezičnih suvremenika. U studiji objavljenoj u Psychological Science, University of Chicago primjećuje se da dvojezičnosti može imati pozitivan učinak na kognitivni razvoj djeteta. U ovom tekstu “Kako jezik kojim govorite oblikuje vaš mozak i osobnost” pročitajte kako jezik kojim govorite može utjecati na način na koji razmišljate o samima sebi, drugima i stvarnosti koja nas okružuje.

Studije skeniranja mozga pokazuju da prebacivanje između dva jezika potiče različite dijelove umne aktivnosti za razliku od govora jednog jezika, naročito u prefrontalnom korteksu. Taj dio mozga, kod prednjeg dijela naše lubanje, je uključen u organiziranje i djelovanje na temelju informacije, uključujući korištenje radne memorije, rasuđivanje i planiranje. Druge studije pokazuju da su dvojezičari brži u svladavanju izazova učenja novog jezika.

Štoviše, dvojezična ili višejezična djeca mogu postati bolji u komunikaciji u budućnosti. To je zato su što djeca koja vježbaju govor dva ili više jezika u stanju dešifrirati društvene obrasce kroz jezične sintakse.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Linguistic prodigy: 4yo Russian girl speaks 7 languages, incl Chinese & Arabic (VIDEO)

Girl, 4, amazes audience on a TV show as she speaks seven languages fluently

Linguistic Russian Kid: 4-Year-Old Stuns Crowd As She Speaks 7 Languages Perfectly [Watch Video]

Linguistic Russian Kid: 4-Year-Old Stuns Crowd As She Speaks 7 Languages Perfectly