PRIZMA DRUŠTVA

U austrijskim školama pronađen uranij

Autor: Ljubica Šaran

Tijekom kampanje poznatog antinuklearnog aktiviste u jednoj salzburškoj školi detektirana je visoka radijacija koja je dolazila iz “kamena” u školskoj vitrini. Naknadnim je istraživanjem otkriveno kako je “kamen” zapravo komad uranija te su slični primjerci pronađeni u još 11 škola u neposrednoj okolici Salzburga.

Komad uranija pronašen u školi Svetog srca.

Komad uranija pronađen u školi Svetog srca.

Thomas Neff je antinuklearni aktivist koji drži predavanja o utjecaju nuklearne industrije i naoružanja na našu biosferu i zdravlje. Tijekom jednog takvog predavanja u školi Svetog srca u Salzburgu njegov je Geigerov brojač (GeigerMüllerovo brojilo) detektirao značajnu dozu radijacije u učionici:

“Sa sobom sam na predavanje donio stari sat iz 60-tih čije brojke jarko svijetle u mraku jer su premazane radijem 226. Dobro sam ga zatvorio kako ne bi emitirao zračenje. No, prije negoli sam izvadio sat, moj je Geigerov brojač očitao radijaciju 1.200 CPM-a (radioaktivnih čestica na minutu), što je 20 do 25 puta više od normale.”

Neff je nakon toga pažljivo pregledao učionicu kako bi otkrio izvor zračenja. Kada se približio školskoj vitrini u kojoj je kolekcija različitih vrsta minerala i kamenja, Geigerov je brojač naglo očitao 102.000 CPM-a. Učionica je odmah evakuirana, a eksperti su ustanovili kako je jedan od “kamena” zapravo poveliki komad neprerađenog uranija.

Još jedna komad uranija pronađen u austrijskoj školi.

Još jedan komad uranija pronađen u austrijskoj školi.

Neff je zaključio:

“Da cijelu godinu u svojoj torbi držite takav komad uranija bili biste ozračeni s 210 mili Sieverta. Zračenje iz prirodnih izvora je tek 2,8 mili Sieverta na godinu za cijelu Austriju.”

Ovo je otkriće pokrenulo masovno pretraživanje škola u Salzburgu i njegovoj okolici. RMLS (Radiološki laboratorij Salzburg) objavio je izvješće u kojem stoji kako je provjereno 336 škola te da je 73 škole imalo kolekciju minerala i stijena, od kojih je 11 škola raspolagalo radioaktivnim komadima. Sveukupno je detektirano 38 komada neprerađenog uranija koji su zračili djecu jer su bili izloženi u običnim vitrinama. RMLS tvrdi kako su sve te škole ignorirale opasnosti od zračenja te da nisu poštovale važeće propise o postupanju s radioaktivnim materijalom.

Nepoznato je kakvo je stanje u drugim školama u Austriji, a mi se pitamo kakvo je stanje kod nas. Jesu li radioaktivni komadi izloženi i u našim školama?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Uranium rock discovery in Austrian school lead to finding 38 more radioactive rocks in 11 schools across the region

Radiation alert: Discovery of uranium rock in Austrian school triggers evacuation

Pupils evacuated after rock in classroom turned out to be radioactive uranium

Nuclear terror as 12 schools evacuated over lump of radioactive uranium found in science class