PONERIZACIJA DRUŠTVA

Pentagon ne zna kako je izgubio 6,5 bilijuna dolara

Autor: Ljubica Šaran

Nakon financijske inspekcije američkog Ministarstva obrane otkrilo se kako Pentagon ne zna gdje je nestalo 6,5 bilijuna dolara iz njihova budžeta, a osim očiglednog nemara i pogrešaka u knjigovodstvu javnost je saznala da najrastrošnije američko ministarstvo ne može objasniti zbog čega je iz arhive maknuto 16.513 financijskih datoteka koje su se odnosile na raznorazne novčane transakcije. 

Sjedinjene Američke Države troše najviše novca na naoružanje i vojni budžet. U stvari, SAD troši 41% sredstava od sveukupnog zbira vojnih budžeta svih država svijeta.

Iako SAD tvrdi kako su Kina i Rusija veliki problem zbog njihova naoružanja, usporedit ćemo koliko ove zemlje svake godine izdvajaju za vojsku u odnosu na trošenje SAD-a.

Kina troši tek 8,2% od onoga što troši SAD na naoružanje, a Rusija troši tek 4,1% američkog vojnog budžeta. Velika Britanija i Francuska troše godišnje 3,6% američkog vojnog budžeta.

Pored velikih izdataka za naoružanje, američki porezni obveznici održavaju 700-1000 vojnih baza u više od 100 zemalja svijeta, vojno potpomažu brojne poznate i nepoznate “saveznike”.

Neprofitna i nevladina organizacija pod nazivom Američki projekt za nacionalne prioritete nedavno je objavila kako su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine za potrebe ratovanja potrošile 1,7 trilijuna dolara koje su iz državnog budžeta prešle u ruke najvećih privatnih vojnih agencija na svijetu od kojih se među prvih deset nalazi osam registriranih i osnovanih na tlu Amerike.

Je li Pentagon postao

Je li Pentagon postao “crna rupa bez dna” koja u sebe usisava novac američkih poreznih obveznika?

Do sada Pentagon nije htio podnositi financijsko izviješće o novcu koje mu je Kongres davao na raspolaganje iz državnog obračuna. No, novoosnovani financijski inspektorat za ministarstvo obrane (Department of Defense Inspector General – IG) objavio je prvo financijsko izvješće o poslovanju američkog Ministarstva obrane te je zaključio kako je poslovanje istoga u najmanju ruku “nemarno i puno ozbiljnih propusta”.

Unatoč činjenici da je Pentagon od 1996. zakonski bio obavezan podnositi financijska izvješća američkim vlastima, ta se odluka u potpunosti ignorirala. Zbog toga je Konges zatražio poštivanje zakona i brzi odgovor na što se i kako troši novac poreznih obveznika. Defense Finance and Accounting Service (DFAS) ili Knjigovodstvena i financijska agencija ministarstva obrane je stoga morala javnosti obznaniti kako Pentagon raspolaže datim novcem.

U izvješću koje se naziva Inspector General’s report vidi se kako Pentagonu nedostaje 6,5 bilijuna dolara, no samo izvješće nema indikacija da je novac možda ukraden ili “zametnut”, već se tvrdi kako je ovo Ministarstvo moralo “korigirati” spomenuti godišnji nedostatak u samim transakcijama. Naime, Pentagon za svaku transakciju izdaje poseban vaučer koji na sebi ima specifičan serijski broj, datum i, naravno, ime firme ili pojedinca kojem se novac prenosi uz poseban broj financijske transakcije. Unatoč tome, DFAS nije u stanju objasniti kada i kako je potrošen novac, a u istrazi Reutersa otkriveno je kako su Pentagonovi službenici dobivali “zapovjedi s vrha” da se financijske transakcije stavljaju pod lažnim serijskim brojevima, uz lažne podatke te da se finalna financijska izvješća namještaju zajedno s knjigovodstvenim datotekama.

IG je propuste ovako obrazložio:

“Službenici DFAS-a nisu u stanju objasniti korekcije u vojnom proračunu od 2,8 bilijuna za zadnje tromjesečje 2015. niti mogu objasniti financijske korekcije u visini od 6,5 bilijuna dolara koje su zabilježene na kraju 2015. financijske godine. DFAS također nije dokumentirao zbog čega u Pentagonovoj knjigovodstvenoj arhivi nedostaje i zašto je uklonjeno barem 16.513 knjigovodstvenih spisa od ukupno 1.3 milijuna transakcijskih zapisa za 2015. godinu. Stoga zaključujemo kako je financijsko izvješće Ministarstva obrane za danu godinu nepouzdano i prepuno nedostataka te se ne može smatrati odgovarajućim.”

Najpoznatiji kritičari američke financijske politike smatraju kako su ovakvi propusti dokaz loših političkih odluka, promašene politike vrha američkih vlasti i da ukazuju na bahatost i rastrošnost Pentagona koja se godinama tolerirala i navodila iz samoga vrha. Global Research smatra da je 6,5 bilijuna dolara nestalog novca pokazatelj katastrofalnog raspolaganja budžetom i očigledan nemar prema američkim poreznim obveznicima jer je tijekom iste godine 47 milijuna američkih građana i 15 milijuna djece živjelo u siromaštvu i neimaštini.

Prije 16 su godina američke vlasti objavile kako ne znaju gdje je Pentagon potrošio 2,3 bilijuna dolara. Interesantno, vijest o rastrošnosti Pentagona prenio je Donald Rumsfeld 10.09.2001. te je obećao “promjene u financijskoj politici Pentagona”, a 11.09.2001. svijet se promijenio zbog “terorističkog napada” na Washington i New York. Tako je borba protiv rastrošnosti Pentagona postala borba na terenu uz još veće i grozničavije američko naoružanje i stvaranje brojnih ratova uz okupacije zemalja bogatih naftom i rudnim bogatstvima.

Čisto sumnjamo da će se išta promijeniti na bolje u Pentagonu. Dapače, očekujemo rast vojnog budžeta i još više novca kojem se ne može ući u trag. Ponerizacija društva najbolje se može pratiti kroz crne fondove, povećanu militarizaciju i sve veće potrebe vojno-obavještajne industrije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Americi mir nije isplativ – ratovi donose profit i moć!

Audit Reveals the Pentagon Doesn’t Know Where $6.5 Trillion Dollars Has Gone

Pentagon Cannot Account For $6.5 Trillion Dollars

9/10/2001: Rumsfeld says $2.3 TRILLION Missing from Pentagon

OIG Audit Report

How did the Pentagon lose over $6.5 TRILLION in taxpayer dollars?

Audit reveals Army’s trillion-dollar accounting gaffes