Tekstovi na slovenskom jeziku

McRib – kombinacija GSO strupenih in prepovedanih sestavin

Avtor: Urednici Matrix Worlda

Prevedla: Elida Majić

Sendvič z „mesom“, ki imitira svinjska rebrca brez kosti z omako za žar, ne samo da je zelo kaloričen, ampak vsebuje genetsko spremenjene sestavine, strupena polnila in konzervanse. Nekatere sestavine, ki jih vsebuje, pa so povsem prepovedane v državah širom sveta. Vse to pa očitno ne moti ljudi po vsem svetu, ki povsem ponorijo,ko vidijo da se je McRib ponovno vrnil na meni. Ta norija gre tako daleč, da ljudje potujejo preko cele Amerike, kot na lov za plenom s katerim bi se lahko spet mastili.

McRib je sendvič od svinjine iz žara, ki se vsake toliko časa pojavi v restavracijah McDonald’sa. Od leta 2006 pa nadalje, se vsako leto pojavi na meniju, kar povzroča pravo norijo. Ali bi bil še tako popularen, če bi ljudje poznali sestavine ki se pojavljajo v sendviču?

Kaj pravzaprav vsebuje?

Najmanjši del je meso – pravzapra ga ni, to je samo nekakšna vrsta predelanega mesnega proizvoda – rožnata sluz (angl. „pink slime“).  Rožnata sluz, o kateri smo pisali tukaj, je mešanica živalskih odpadkov, tetiv, žil, želodca in drugih delov, ki ne gredo v prodajo. Snov se zatem predela v beljakovinsko pašteto, ki se z namenom sterilizacije preparira z amonijevim hidroksidom (vodna razstopina amonijaka). Ali vam se to še zdi primamno?

Človek, ki je izumil McRib sendvič je Rene Arend. Njegova ideja so bile tudi poznane Chicken McNuggets. No, ružičaste sluzi pa ni izzumil on, ampak je to ideja Richarda Mandiga, profesorja na Univerzi v Nebraski. Tako je v članku Chicaga magazina opisal t.i. “ meso“:

„Predelani mesni proizvodi so najpogosteje pridelani s pomočjo zmletih mesnih dodatkov nižje kakovostne vrednosti. Da bi se izločile v vodi topne beljakovine, se mesno emulzijo  pomeša s soljo in vodo. Te ekstrahirane beljakovine so ključno pomembne za izdelavo „lepila“, ki skupaj poveže mesne dele. Ti mesni deli so kasneje lahko predelani v „mesne štruce“ določene oblike. Zatem se režejo na zrezke, ki s procesom kuhanja, izgledajo tako kot pravo meso…Proizvodi kot so vampi, srce in želodec so bogati z beljakovinami, popolnoma užitni, zdravi in hranljivi, večino pa se jih uporablja v klobasah brez kakršnega koli prigovora.“

Da, tudi v mesnicah se da kupiti dele mesa nižje kategorije, ampak ne po isti ceni  kot kvalitetne dele. Cene teh slabših kosov mesa so nižje, niso obdelani z amonijevim hidroksidom in se ne predstavljajo kot meso, temveč kot drobovina.

Ovaj sendvič, zbog svoje kaloričnosti, nazvan je i McDiabetes. Slika prikazuje puni popis zajedno s GMO pokazateljima (kliknite za uvećanje).

Ta sendvič se zaradi svoje kaloričnosti imenuje tudi McDiabetes. Slika prikazuje celoten popis, skupaj z GSO kazalci (kliknite za povečanje slike)

Ena od sedemdesetih sestavin, ki se uporablja v McRib sendviču, je tudi  sredstvo za beljenje moke. Azodikarbonamid se dodaja v McDonald’s-ova peciva za sendviče z namenom, da bi se povečal volumen in izboljšala fermentacija. Ta sestavina se drugače uporablja v proizvodnji penaste plastike in jo lahko najdemo v blazinah za jogo in čevljih.

V Avstraliji in Evropi je uporaba azodikarbonamida v prehrambene namene prepovedana. V Singapurju se uporaba te sestavine v hrani kaznuje z denarno kaznijo v višini 450.000 dolarjev in 15-imi leti zaporne kazni. Povezan je z respiratornimi motnjami in astmo.

Torej, ta proizvod je kombinacija predelanih in obdelanih neuporabnih živalskih ostankov, dodatkov, kemikalij, polnil ter GSO sestavin. Vse to dobite pod nazivom McRib, sendvič s „svinjskim“ zrezkom z omako za žar.

Ko je  ABC News odkril goljufijo z nadomestnim mesom, so se proizvajalec (Kompanija Beff Products-BFI) ter nekateri njihovi partnerji  odločili tožiti omenjen časopis. Proizvajalec trdi, da so bile informacije o rožnati sluzi žaljive, tako kot sam naziv rožnata sluz. Namreč, kot oni trdijo, to ni sluz, ampak dovoljena oblika govedine, ki se že več kot desetletje na široko uporablja v govejih proizvodih, brez incidentov, vse dokler javnost za  to ni izvedela. O tem lahko več preberete tukaj.  Po tem incidentu je mnogo prehrambnih podjetij, med njimi  tudi McDonald’s, objavilo da so prenehali z uporabo rožnate sluzi.

Ali jim lahko verjamemo in na kakšen način lahko to preverimo? Najsigurnije bi bilo, da vso hitro hrano in predelano meso enostavno – vržemo iz svojih jedilnikov.

Avtorske pravice © Matrix World od 2011 do danes. Vse pravice pridržane. Vsako kopiranje, distribuiranje, ponovna objava ali izmenjava materiala, ki se nahaja na blogu Matrix World, brez predhodnega pisnega odobrenja dobljenega s strani uredništva Matrix World,  je strogo prepovedano.