Tekstovi na slovenskom jeziku

V avstrijskih šolah najden uran

Avtor: Ljubica Šaran

Prevedla: Elida Majić

Med kampanijo poznanega antinuklearnega aktivista je v eni od salzburških šol odkrita visoka radiacija, ki se je nahajala v „kamnu“ v šolski vitrini. V nadaljni raziskavi je odkrito, da je „kamen“ pravzaprav kos urana, podobni primerki pa se nahajajo še v enajstih šolah v okolici Salzburga.

Komad uranija pronašen u školi Svetog srca.

Del urana najden v šoli Svetega srca.

Thomas Neff je antinuklearni aktivist, ki predava o negativnih vplivih nuklearne industrije in oboroženja na zemeljsko biosfero in na naše zdravje. Med enim izmed njegovih predavanj v šoli Svetega srca v Salzburgu je njegov Geigerov merilnik (Geiger – Müllerov merilec) v sami učilnici zaznal večji odmerek radiacije.

»S seboj sem na predavanje prinesel staro uro iz 60-ih let. Številke na tej uri se v temi svetuje, ker so premazane z radijem 226. Dobro sem jo zaprl, da ne bi zračila. Še preden pa sem jo odprl, je Greigerov merilnik zaznal radiacijo od 1.200 CPM-jev (radioaktivnih delcev na minuto), kar je 20 do 25 krat več kot je normalno.«

Neff je zatem pazljivo pregledal učilnico, da bi odkril od kje prihaja radiacija. Ko se je približal šolski vitrini, v kateri je bila zbirka različnih vrst kamenjev in mineralov, je Greigerov merilnik naglo poskočil na 102.000 CPM-jev. Učilnica je bila takoj evakuirana, strokovnjaki pa so odkrili, da je ena vrsta »kamna« bila pravzaprav velik kos nepredelanega urana.

Še en kos urana najden v eni izmed avstrijskih šol.

Še en kos urana najden v eni izmed avstrijskih šol.

Neff je zaključil:

»Če bi celo leto nosili v svoji torbi takšen kos urana, bi bili ozračeni z 210 mili Sieverta. Zračenje iz naravnih izvirov pa je samo 2,8 mili Sieverta na leto za celotno Avstrijo.«

To odkritje je sprožilo masovno preizkavo šol v Salzburgu in njegovi okolici. RMLS (Radiološki laboratorij Salzburg) je objavil poročilo, v katerem je navedeno, da je od 336 preverjenih šol imelo 73 šol zbirko kamenja in mineralov, kar 11 šol pa je držalo v svojih vitrinah radioaktivne dele. Odkrili so 38 kosov nepredelanega urana,  bili pa so razstavljeni v navadnih vitrinah, zato je vse to zračilo na učence šole. RMLS trdi, da so vse te šole ignorirale nevarnosti zračenja ter da niso spoštovale uradne predpise o postopkih rokovanja z radioaktivnimi materiali.

Kakšno je stanje v šolah drugod po Avstriji ni znano. Mi pa se sprašujemo, kakšno je stanje pri nas. Ali so radioaktivni kosi »kamenja« razstavljeni tudi v naših šolskih vitrinah?

Avtorske pravice © Matrix World od 2011 do danes. Vse pravice pridržane. Vsako kopiranje, distribuiranje, ponovna objava ali izmenjava materiala, ki se nahaja na blogu Matrix World, brez predhodnega pisnega odobrenja dobljenega s strani uredništva Matrix World,  je strogo prepovedano.

Originalni tekst v hrvaščini (Originalni tekst na hrvatskom jeziku):

U austrijskim školama pronađen uranij

Viri:

Uranium rock discovery in Austrian school lead to finding 38 more radioactive rocks in 11 schools across the region

Radiation alert: Discovery of uranium rock in Austrian school triggers evacuation

Pupils evacuated after rock in classroom turned out to be radioactive uranium

Nuclear terror as 12 schools evacuated over lump of radioactive uranium found in science class