Tekstovi na slovenskom jeziku

Štiriletna Bella Devyatkina tekoče govori sedem jezikov

Avtor: Anamarija Vukojević

Prevedla: Elida Majić

Po nastopu Belle v ruskem resničnostnem šovu „Udivitelniye Lyudi“ („Neverjetni ljudje“) so sodniki in celotna publika ostali brez daha. Neverjetno, ampak resnično. Bella tekoče govori sedem jezikov. V spodnjem videu lahko vidite kako spretno odgovarja, tako na lahka, kot na težja vprašanja oseb različnih narodnosti. Poleg tekočega govora v svojem maternem jeziku – ruščini, zna recitirati tudi pesmice v različnih jezikih in z lahkoto bere besede v francoščini, nemščini, španščini in angleščini ter kar je neobičajno, tudi v kitajščini in arabščini, ki sta medsebojno strukturno zelo različna jezika.

Mnogi se sprašujejo, ali ne gre tu le za spomin iz prejšnjih življenj. Namreč, nekateri trdijo, da se jih otroci živo spominjajo vse do svojega tretjega leta starosti, vendar pod vplivom staršev, ki mislijo da je vse to le otroška bujna domišljija, potisnejo v pozabo. No, kakršenkoli je razlog,  ne moremo zanikati da je Bella prav neobičajno inteligenten otrok.

Mogoče pa lahko vse zasluge prepišemo Bellini materi, ki je hčerko že pri dveh letih naučila angleščine, katere se je, kot pravi mati, deklica naučila izjemno hitro.

Strokovnjak na področju jezikoslovja o tem primeru pravi sledeče: Takšni primeri so zelo redki, vendar so se dogajali v preteklosti. Jezični centri se lahko v možganih vključijo v različih fazah razvoja. Vkolikor Bella ne bo nadaljevala z razvijanjem te neverjetne sposobnosti, lahko pride do  njene hitre „zamrznitve“.

Po tem, ko se je video njenega nastopa v resničnostnem šovu razširil po celotnem spletu, so nekateri uporabniki Bellino mamo obtožili, da svoji hčerki ne dovoli preživljati otroštva na ustrezen način. Nevropsihologinja Anna Semenovich je takšne trditve zavrgla:

„Če se deklica uči jezikov zaradi lastne radovednosti in želje ter so ji njeni starši uspeli predstaviti na način, da to doživlja kot igro, potem ji to lahko samo koristi.“

 „Pred revolucijo je v Rusiji bila sramota, če otrok iz plemiške družine do svojega četrtega ali petega leta ni znal govoriti vsaj tri do štiri jezike. Za tem sta se mu v šoli dodala še latinščina in starogrščina. Se pravi, da je bilo v Rusiji še v 19. stoletju znanje petih do šestih jezikov standardni paket za mlade izobražene ljudi,“ trdi Semenovich.

Bella ima, med drugim, tudi več varušk različne narodnosti. Varuške, ne samo, da jo učijo besede in fraze, ampak pred njo tudi medsebojno razpravljajo o raznih problemih in vprašanjih  v svetu, o naravi, zgodovini ter drugimi temami iz otroške enciklopedije, Bella pa vso to znanje očitno odlično vpija.

Večjezičnost pri otrocih, kot je Bella, pomaga da ti otroci odrastejo v bolj inteligentne osebe od njihovih enojezičnih vrstnikov. Študija, ki je bila objavljena v „Psychological Science, University of Chicago“, je pokazala da ima dvojezičnost pozitiven učinek na kognitivni razvoj otroka. V tekstu „Kako jezik, ki ga govorite, oblikuje vaše možgane in osebnost“, preberite kako lahko jezik, ki ga govorite, vpliva na način vašega razmišljanja o samem sebi, o drugih in o realnosti, ki nas obdaja.

Raziskave skeniranja možganov so pokazale, da uporaba dveh jezikov hkrati, za razliko od enega samega, spodbuja različne dele umske aktivnosti, še posebej v prefrontalnem korteksu. Ta del možganov, ki se nahaja na sprednjem delu naše lobanje, je vključen v organiziranje in delovanje na temelju informacij, vključujoč koriščenje delovnega spomina, presojanja in organiziranja. Prav tako pa so še nekatere druge raziskave pokazale, da so dvojezične osebe hitrejše v učenju novih jezikov.

Še več, dvojezični ali večjezični otroci lahko v prihodnosti postanejo boljši v komunikaciji od njihovih enojezičnih vrstnikov. To pa zato, ker so otroci, ki vadijo govor dveh ali več jezikov, v stanju razpoznati društvene obrazce skozi jezične sintakse.

Avtorske pravice © Matrix World od 2011 do danes. Vse pravice pridržane. Vsako kopiranje, distribuiranje, ponovna objava ali izmenjava materiala, ki se nahaja na blogu Matrix World, brez predhodnega pisnega odobrenja dobljenega s strani uredništva Matrix World,  je strogo prepovedano.

Originalni tekst v hrvaščini (Originalni tekst na hrvatskom jeziku):

Četverogodišnja Bella Devyatkina govori tečno sedam jezika

Viri:

Linguistic prodigy: 4yo Russian girl speaks 7 languages, incl Chinese & Arabic (VIDEO)

Girl, 4, amazes audience on a TV show as she speaks seven languages fluently

Linguistic Russian Kid: 4-Year-Old Stuns Crowd As She Speaks 7 Languages Perfectly [Watch Video]

Linguistic Russian Kid: 4-Year-Old Stuns Crowd As She Speaks 7 Languages Perfectly