ZEMALJSKE PROMJENE

Nakon niza potresa u Italiji eruptirao “blatni” vulkan

Autor: Ljubica Šaran

Kada se 2013. u okviru rimske zračne luke stvorila vulkanski aktivna rupa, mediji su se itekako potrudili “pokopati” spomenutu vijest, a lokalne su novine “vulcanetto” nazvali “gejzir” kako bi izbjegli moguću paniku. Tri godine nakon Rima, središnja je Italija pretrpjela niz katastrofalnih potresa koji su se mogli osjetiti čak i na našoj strani Jadrana, a priroda je osigurala još jedan fenomen koji pokazuje kako u budućnosti možemo očekivati porast geološke aktivnosti.

Neobičan fenomen blatnog vulkana.

Neobičan fenomen blatnog vulkana.

U masliniku pored Santa Vittorie u Italiji prije par dana proradio je takozvani “blatni vulkan”. Njegova je aktivnost najvjerojatnije uzrokovana nedavnim potresom magnitude 6.6 po Richteru i preko stotinjak naknadnih podrhtavanja koja su pogodila središnju Italiju.

Blatni vulkani relativno su rijetki geološki fenomeni koji nastaju u zonama geološke aktivnosti i seizmičke nestabilnosti te umjesto magme na površinu izbacuju vreli mulj i slanu vodu u kombinaciji s različitim plinovima.

Vulkansko blato se nakon hlađenja pretvara u kombinaciju gline i betona.

Vulkansko blato nakon hlađenja pretvara se u kombinaciju gline i betona.

Maslinik u selu Matenano pored Santa Vittorie tako je postao poprište užurbanog znanstvenog istraživanja naročito zbog činjenice kako materijal iz zemljine kore još uvijek izlazi te se vrelo vulkansko blato proteže na području duljem od 550 metara.

Talijanske vlasti ispituju pojavu kako bi ustanovili eventualnu opasnost.

Talijanske vlasti ispituju pojavu kako bi ustanovili eventualnu opasnost.

Nakon hlađenja vulkansko blato pretvara se u kombinaciju gline i betona, a smrad metana i drugih plinova može se osjetiti sve do obližnjih kuća.

Vlasnik maslinika Alessio Paternesi prisjeća se kako su tijekom 80. godina XX. vijeka u blizini imali sličnu, ali puno manje aktivnu pojavu te da se tada zemlja raspukla u duljini od pola metra. U sadašnjoj je situaciji vidljiva raspuklina duljine šest metara i širine oko metar i pol.

Za sada se još uvijek ne zna kombinacija plinova koja izlazi iz najnovijeg blatnog vulkana.

Za sada se još uvijek ne zna kombinacija plinova koja izlazi iz najnovijeg blatnog vulkana.

U regiji Emilia-Romagna u blizini Modene nalazi se područje aktivnih blatnih vulkana koji vjekovima služe kao turistička atrakcija, a riječ je o području Salse di Nirano. Talijanske su vlasti iste zaštitile kao park prirode.

Razllika između atraktivnog područja u blizini Modene i blatnog vulkana u selu Matenano u tome je što su Salse di Nirano fenomen koji traje vjekovima, dok novonastali blatni vulkan u brdima srednje Italija pokazuje koliko je trenutačno područje seizmički nestabilno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

U blizini Rimske zrakoplovne luke se stvorio “gejzir”

Mysterious ‘mud volcano’ forms after recent earthquakes in Italy

Mysterious mud volcano forms and erupts after M6.6 earthquake in Italy

Salse di Nirano