SVIJET POD LUPOM

Fizičko zlostavljanje kao blagoslov za prvu pričest?

Autor: Ljubica Šaran

Pljuske po glavi, udaranje nogom u zadnjicu, trešnja dječjih glava, sve je to dio neobičnog “blagoslova” za prvu pričest koju je osmislio svećenik u meksičkoj crkvi na Jukatanu. 

U snimci prve pričesti iz jedne meksičke crkve u Tahdziú na Jukatanu se vidi kako svećenik mahnito trese djeci glave, pljuska ih i udara nogama djecu koja su pala, tijekom “blagoslova” za prvu pričest.

Takvo što je čini se “sasvim normalno” za mnoge katoličke svećenike u Južnoj Americi, jer je iznešeno dosta primjera sličnih “blagoslova”. Pa ipak, nakon objave gornjeg videa na internetu nastala je prava pomama uz pitanje: smije li se dušebrižnik tako ponašati?

Uz osudu gledatelja diljem svijeta otkrilo se kako bizarni “blagoslovi” postaju dio svakodnevnice od Brazila do Meksika. Dok neki svećenici obožavaju pljuskati djecu, drugi ih pak ponižavaju hvatanjem za nos ili pak ismijavanjem pred roditeljima i vjernicima u crkvi.

Čitatelji Kechua Virala, Fejs stranice koja je prva objavila spomenuti događaj, su na sve moguće načine pokazali svoje neslaganje s takvom “politikom”, no neki su smatrali kako svećenik nikada ne bi napravio takvu stvar te da je riječ o osobi koja se obukla u svećeničke halje.

Čini se da je danas sve moguće uključujući fizičko zlostavljanje djece u crkvi pred očima roditelja koji ih drže u redu za “blagoslov”.

Što vi mislite, je li takvo ponašanje za osudu ili je opravdano?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

WTF Priest has a weird way to bless the children

Outrage over video showing Catholic priest violently shaking the heads of young children and even KICKING one as they lined up for their First Communion

Bizarre moment priest ‘blesses children’ by tugging their hair as they queue up at the altar

Here’s a Video of a Catholic Priest Smacking Kids Upside Their Heads