PRIZMA DRUŠTVA

Deseci tisuća mrtvih haringi u kanalu Shinnecock

Autor: Anamarija Vukojević

Koliko god da smo puta pročitali ovakve i slične vijesti, uvijek nas iznova zaprepasti koliko su takvi prizori strašni i bespovratni. Ovo posljednje je, možda, najteže prihvatiti.

Vlasti pokušavaju otkriti što se dogodilo desecima tisuća mrtvih riba koje su pronađene kako plutaju Shinnecock kanalom u New Yorku. Građani nisu mogli vjerovati u ono što vide i osjete budući da se nesnosan smrad uginule ribe snažno osjetio.

Za građane Long Islanda voda je izgledala kao da je prekrivena debelim slojem leda, no kad su se približili bliže, mogli su vidjeti da je cijeli kanal prekriven uginulim ribama zvanim ‘bunker’, poznate i kao menhden što u prijevodu znači ‘haringa’.

Stanovnici su bili začuđeni ovim fenomenom i pitali se kako se ovakvo nešto moglo dogoditi.

Prema jednoj teoriji, ribe su ostale bez kisika, iako neki znanstvenici smatraju da je do ugibanja došlo zbog toksičnih algi ili industrijskog otpada.

Naime, nekoliko dana prije izumiranja ovih riba u kanalu Shinnecock viđene su plove velikih plavih riba koje su agresivni predatori i odlični plivači. Budući da su haringe bježale od ovih predatora, nagurale su se u kanal.  Kad se ustav u 3 sata u noći zatvorio, ogromne količine riba ostale su zarobljene u kanalu i zbog nedostatka kisika su uginule.

Chris Gobler sa Sveučilišta Stony Brook koji se bavi znanošću o morima i atmosferi rekao je za The Southampton Press:

Čak i kada nema ribe unutra, voda je prisutna, a razina kisika pada. Ali kada dodate ribu unutra, to spusti razinu kisika puno više.

Kad su službenici shvatili što se događa otvorili su vrata kanala kako bi podigli razinu kisika i pomogli preživjelim ribama da pobjegnu i spase se.

Iako se tvrdi da je ovo jedinstveni incident takve vrste, sličan događaj dogodio se u Riverheadu u lipnju 2015. godine:

Napori se sada ulažu kako bi se kanal očistio od truleži riba od kojih je većina potonula na dno kanala.

Dok građani traže objašnjenje od vlasti, oni ih uvjeravaju kako se ne moraju brinuti za svoje zdravlje. No, jedno je sigurno – smrad koji se širi Long Islandom užasan je i pokušati će se ublažiti korištenjem vapna.

Postoji bojazan da bi se ovakvo nešto moglo ponoviti pa je operatorima na ustavu rečeno da vrata ustava budu stalno otvorena kako bi se pumpao kisik u dovoljnim količinama u vodu.

Stvarno otkrivanje uzroka ovakvih događaja bilo bi puno lakše kad bi znanstvenici savjesno i odgovorno radili svoj posao, a vlasti kad bi radile ono za što ih plaćamo. Sasvim je jasno da će ovakvih događaja, incidenata i fenomena biti još više, a uz to još više obmanjivanja javnosti, skrivanja pravih uzroka i umjesto istine pružanja još više laži.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Thousands of dead fish arrive in New York’s Hamptons canal

Tens of Thousands of Dead Fish Found in a Canal in the Hamptons

Thousands of fish dropped dead in a New York canal overnight, and locals are freaking out

Cause Of Massive Fish Kill In Shinnecock Canal Not Clear