SVEMIR KROZ TELESKOP

Neobične fotografije Marsa

Autor: Ljubica Šaran

Mars je vjekovima zaokupljao ljudsku maštu. Nakon što su objavljene prve fotografije našeg naoko “mrtvog” svemirskog susjeda, umjesto jasnih odgovora dobili smo dodatne misterije koje i danas zaokupljaju umove svemirskih zaljubljenika. Predstavljamo vam fotografije Marsa koje će zasigurno zagolicati vašu maštu.

Godinama pišemo o temama koje nam predlože čitatelji, a s obzirom da je urednika MW-a malo, a vaših želja sve više, uvijek smo pokušavali najprije obrađivati one teme koje nam predloži više čitatelja. U zadnjih pet godina, koliko Matrix World djeluje, obradili smo dosta pitanja vezanih za Mars.

marsovska kamena iguana

Marsovska kamena iguana, neobično oblikovana stijena za koju znanstvenici smatraju kako je samo privid mozga zbog ljudske pareidolije.

Interesirale su vas nevjerojatne anomalije na Marsu, stoga smo o tome napisali tekst pod nazivom:

Čudesne anomalije na Marsu.

Mnoge od fotografija koje smo vam predstavili u tom tekstu znanstvenici opravdavaju optičkom iluzijom, kvaru na lećama fotoaparata, kvaru u programu koji fotografije dekodira na Zemlji, gubitkom podataka nastalih dugačkim putovanjem radiovalova od Marsa do Zemlje i naravno pareidolijom.

LifeOnMarsBARC_800x496

Figura žene na Marsu, još jedna iluzija “pareidolije” ili nešto drugo?

Kako je napisao kolega Tomislav Pavlović:

Pareidolija je, poput brojnih drugih, evolucijski koristan mehanizam. U pradavna vremena kamenog doba ljudsko se društvo bavilo primarno lovačko-sakupljačkim aktivnostima. Budući da ljudi tada nisu bili na vrhu hranidbenog lanca, bilo im je važno na vrijeme prepoznati obrise u okolini kako ne bi zakasnili reagirati na prijetnju – čak i pod cijenu pogreške. Tada je bilo važnije upozoriti ostale i na obližnjeg glodavca nego riskirati i ne upozoriti ih na potencijalnog predatora. Moždana regija poznata kao fuziformna brazda, smještena u sljepoočnom režnju, zadužena je za prepoznavanje obrazaca u primljenom vidnom podražaju kao lica i objekte. U nejasnim uvjetima (preslabo ili prejako osvjetljenje, kratko vrijeme izloženosti i drugo), moguće je da se informacije iz primarnog vidnog korteksa pogrešno protumače te da dođe do prepoznavanja obrazaca tamo gdje ih zapravo nema. Postoji i auditivna pareidolija – pojava da čujemo riječi iako se zapravo radi o nepovezanom nizu glasova. Rorschachov test mrlja, jedan od kontroverznijih instrumenata u psihologiji, zasniva se upravo na principima pareidolije – osobama se pokaže list papira s mrljom, a one pokušavaju objasniti što u njoj vide. Osim u znanosti, pareidolija je imala velik utjecaj i na pojedine umjetnike, poput da Vincija.

Pa, ipak, neke se stvari na Marsu ne mogu lako “opravdati” niti zanemariti. Na primjer, 2009. istraživači amateri otkrili su na NASA-inim fotografijama crvene planete prikaz objekta nepoznatog podrijetla perfektnog četvrtastog izgleda i ravnih rubova. Ova uspravna struktura nalikuje monolitima koje imamo prilike vidjeti razbacane posvuda po Zemlji dok ga je zajednica ljubitelja misterija na internetu usporedila s monolitom iz filma naučne fantastike Stanleya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru.

1mm

Potpuno pravilni monolit na Marsu, kako je to moguće?

Više o tome u tekstu pod nazivom:

Otkriven potpuno pravilan četvrtasti monolit na Marsu!!

Pisali smo čak i o pojavama na Marsu koje znanstvenici ne mogu zanijekati niti ih mogu objasniti. Fotografija koju je snimio Mars Orbiter u potpunosti je zbunila znanstvenike koji su ostali “bez teksta” zbog fotografije dijela vulkana Pavonis Mons. Najveća je misterija što je otvor špilje u krateru vulkana parcijalno osvijetljen i što je isti nevjerojatno pravilan.

1-marsov-krater-sa-c5a1piljom

Krater pravilno oblikovanog otvora i osvjetljenog dna. Znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti kako je takvo što moguće.

O tome možete više saznati u tekstu pod nazivom:

Na Marsu snimljen otvoren krater s pravilno oblikovanom špiljom u njegovom dnu

Znanost je također “ostala bez teksta” kada je 14.03.2012. na Marsu snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara u području Amazonis Planitia koje se nalazi na sjevernoj hemisferi. Ovu je pojavu ovjekovječila kamera HiRISE – High Resolution Imaging Science Experimenta koja se nalazi na marsovskoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter – MRO. Unatoč svojoj visini ovaj je tornado širok tek 70 metara.

mars_tornado

Marsovski tornado ili pijavica.

Pješčani tornadi nastaju i na Zemlji i na Marsu. Ti zračni vrtlozi ili pijavice vidljivi su zbog prašine koje podignu u zrak. Za razliku od uobičajenih tornada, pješčani tornadi – pijavice formiraju se za sunčana dana kada jako zagrijano tlo zgrije i atmosferu neposredno iznad tla tjerajući takve mase da se penju u visinu stvarajući kružne kovitlace.

O tome smo više pisali u tekstu pod nazivom:

Na Marsu snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara

Također smo vam predstavili i fotografije mijenjanja godišnjih doba na Marsu i način na koji se led otapa za kratkog marsovskog proljeća. Više o tome saznajte u tekstu pod nazivom:

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

ostaci-erozije-zemlje-nastali-tekucom-vodom-tocnije-odledivanjem-leda

A sada za vas imamo još jednu galeriju fotografija s pravim malim poslasticama: neobične naslage minerala, erozije nastale odleđivanjem leda, neobična polja puna mogućih fosila, krhotine nastale zbog još uvijek nepoznatih sila te novonastali krateri koji pokazuju kako svemirske lutalice sve više zalaze u unutrašnjost solarnog sustava.

Neobični sedimenti s mogućim fosilima.

Neobični sedimenti s mogućim fosilima.

Uživajte u fotografijama i sami donesite odluku poigravaju li se vaše oči s umom ili je Mars puno drugačiji od onoga što nam skeptični znanstvenici pokušavaju nametnuti. Na koncu konca, ako na Marsu zaista nema ništa vrijedno pažnje i istraživanja, zbog čega znanstvenici troše milijarde eura kako bi svako malo poslali skupe sonde na Mars i zbog čega se užurbano radi na organizaciji i pripremi slanja prve ljudske ekspedicije na Mars?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.