ZEMALJSKE PROMJENE

MAGLENE DUGE: Neobičan fenomen vlažnih i hladnih klimatskih uvjeta

Autor: Ljubica Šaran

Planetarna atmosfera prepuna je nevjerojatnih optičkih i inih fenomena; od mjesečevih, vatrenih, obrnutih, Brockenovih i “V” duga do svjetlosnih stupova i nastanaka novih oblaka (asperatusa, mammatusa, tubularnih oblaka i noktilucentnih oblaka) koji se ne mogu usporediti ni sa čim do sada poznatim. Po mišljenju zagovornika “globalnog zatopljenja”, naša bi atmosfera trebala biti sve toplija i suša, no, unatoč tome, svjedoci smo klimatskih promjena koje nikako ne idu u prilog takvom razmišljanju. Jedan je od atmosferskih fenomena koji se pojavljuje isključivo u hladnim i vlažnim uvjetima maglena ili bijela duga.

Maglena duga nad Rannoch Moorom.

Maglena duga nad Rannoch Moorom.

Prije nekoliko dana nad škotskim Rannoch Moorom snimljena je maglena duga koja je, unatoč nedostatku tako dobro poznatih duginih boja, izazvala pažnju javnosti i medija. Ovu neobičnu pojavu snimio je Melvin Nicholson šetajući zimskim krajobrazom južno od Glen Coa. BBC je objavio kako je neposredno nakon nastanka ove duge snimljena još jedna maglena duga u blizini Cairngormsa.

Kako nastaju maglene duge?

Maglene duge nastaju jednako kao i kišne duge, no kod kišnih duga kapljice su promjera od 0,5 milimetara na više, dok rijetke maglene duge nastaju kada se u atmosferi zadržavaju kapljice promjera 0,1 do 0,2 milimetra. Što su kapljice veće to će duga imati jače izražene boje. Dakle, kolorit same duge ovisi isključivo o veličini kapljica i njihovoj formaciji u atmosferi. U zavisnosti od količine sunčeve svjetlosti maglene duge mogu imati bijelu ili sivkastu boju, a ponekad čak i plavkastu te se smatraju rijetkim atmosferskim fenomenom koji se nije snimio više od sedamdesetak puta u zadnjih 50 godina. Interesantno je kako je većina snimaka iste pojave napravljena od 2008. do današnjeg dana te se brojnost maglenih duga konstantno povećava. Zagovornici “globalnog zatopljenja” smatraju kako se maglene duge više snimaju isključivo zbog dostupnosti moderne tehnologije i zbog činjenice kako gotovo svako ljudsko biće posjeduje mobitel s kvalitetnom kamerom. S druge strane, umjesto neprestanih suša i smanjenja padalina, sve više doživljavamo milenijske poplave, prolome oblaka, bujice, tajfune, uragane i polarne vrtloge.

Maglene su se duge prije 2008. snimale uglavnom u polarnim i subpolarnim područjima, a znanstvenici su čak smatrali da istu najviše možemo očekivati pri dugotrajnim polarnim ekspedicijama te da su za njeno nastajanje potrebne temperature daleko ispod ništice i nedostatak vjetra.

Kako god bilo, maglene su duge snimljene od Kalifornije i Oregona do istočne obale SAD-a, Rusije, Dalekog istoka i Europe.

Pogledajmo galeriju s brojnim prikazima maglenih duga:

Za sve one koji smatraju kako je teorija globalnog zatopljenja činjenica, preporučamo pregled i razmišljanje o Sott-ovom videouratku na kojemu se jasno vide i te kako drastične klimatske promjene diljem svijeta zabilježene tijekom listopada 2016. godine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

SOTT Earth Changes Summary – October 2016: Extreme Weather, Planetary Upheaval, Meteor Fireballs

Beautiful white rainbow photographed over Rannoch Moor, Scotland

Amazing white rainbow snapped over Scottish moor

An incredible white rainbow has been photographed in Scotland

The Arctic’s own rainbow – the FOG-bow

What is a fogbow?

Storm Angus creates a beautiful white rainbow