PONERIZACIJA DRUŠTVA

OBRAMBENA ARHITEKTURA: Psihopatski način “rješavanja” problema beskućnika

Autor: Ljubica Šaran

Nekada su se najveći socijalni problemi rješavali jačanjem ekonomije, javnim radovima, stvaranjem novih radnih mjesta, povećanjem plaća, različitim mjerama zaštite potrebitih i najosjetljivijih te relativnom društvenom osjetljivošću prema onima koji “u životu nisu imali sreće”. Današnje je društvo gotovo u potpunosti izgubilo humanu notu, u biti možemo vidjeti kako psihopatske osobe kontroliraju i upravljaju svime što se oko nas događa. Današnji se siromah i beskućnik smatra smećem, društvenim otpadom i opasnošću. Psihopati na vlasti smatraju da se takvim ljudima ne treba pomagati jer su paraziti te da im se jednostavno treba onemogućiti opstanak čak i istjerivanjem iz javnih prostora. 

Od 2001. je naše globalno društvo u svakom smislu postalo gore. Nestale su brojne vrijednosti koje su se prije smatrale okosnicama zdravog društva, ‘veliki brat’ postao je norma, izmišljanje neprijatelja i imperijalistički okupatorski ratovi pod izlikom demokracije postali su svakodnevnica, mediji su se pretvorili u prostitutke vladajuće šačice psihopata. Običan je narod “popušio” njihovu propagandu te je šutke pristao na mučenje i zatvaranje nevinih, ubijanje i iseljenje cijelih naroda, pomaganje najgorima od najgorih i institucionalizaciju modernog lova na vještice.

john-berger-siromastvo-uvjetovano-pohlepom

Nehumano lice modernog društva vidi se na sve strane, od edukacije do medicine, od smanjenja plaća i nestajanja građanskih sloboda do sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. Uz činjenicu kako su bogati postali superbogati, moćni supermoćni, običan je narod doživio katarzu, srednji sloj nestaje, pretvara se u radničku slabo plaćenu i zaduženu klasu, a velika se većina radničke klase našla na “putu” te je zbog ovrha banaka i nestajanja posla postala dio populacije koje tajkuni i moderni lovaši smatraju parazitima koji trebaju nestati. Riječ je o beskućnicima.

Moderni dizajni u borbi protiv beskućnika se najviše mogu vidjeti pod mostovima i nadvožnjacima i na centralnim gradskim površinama.

Moderni dizajni u borbi protiv beskućnika najviše se mogu vidjeti pod mostovima i nadvožnjacima te na centralnim gradskim površinama.

Neokonzervativci i neoliberali postali su dvije glave jedne zmije, prvi zastupaju nehumano fašističko društvo u kojemu šačica luđaka upravlja svijetom i istrebljuje sve one koji se s njima ne slažu, a drugi zastupaju nehumanu propagandu globalizma u kojoj se pod idejom demokratskog populizma i liberalnih shvaćanja ljudi prisiljavaju na ponerizirano potrošačko društvo u kojima se brane slobode silovatelja, pedofila i psihopata svih boja i oblika pod motom “prava na raznolikost” i uništavaju se tradicionalne vrijednosti.

U takvom okružju, u kojemu je siromaštvo postalo sramota, u kojemu se glorificira pohlepa pod “maskom” poslovnog uspjeha, nastaje i postaje sve zastupljeniji trend arhitektonskih rješenja u kojemu kuće postaju tvrđave, a javni prostori postaju spomenici konzumerskog društva. Na takvim mjestima nema mjesta za beskućnike, lutalice i siromahe.

Trend se “obrambene” arhitekture proširio i na crkve. Najodvratniji primjer crkve koja je “dorađena” na način da tjera beskućnike snimljen je u San Franciscu. Katedrala Sveta Marija prošle je godine postavila posebne “tuševe” s hladnom vodom koji su sa deset metara visine tjerali beskućnike kojima bi inače svaka crkva trebala pomagati i na njih paziti. Nakon što je javnost s pravom pobjesnila, smatrajući kako jedna od glavnih katedrala nadbiskupije San Francisca nikako ne bi smjela tjerati beskućnike na tako ogavan način, sredinom 2015. javio se i glasnogovornik iste tvrdeći kako voda služi isključivo za čišćenje katedrale.

No, odmah potom javnosti se obratila izvršna voditeljica Koalicije za beskućnike Jennifer Friedenbach:

“Takvo što je u potpunosti šokantno i nehumano. Zaista ne postoji drugi način na koji bi se takva situacija objasnila. Takva instalacija nema ništa s učenjem koje propagira Katolička crkva.”

Odgovor glasnogovornika nadbiskupije Chris Lyforda bio je u skladu s ponerizacijom društva:

“Osoblje katedrale jako se trudi pomagati beskućnicima. Mi ih upravljamo ka katoličkim dobrotvornim organizacijama, javnim kuhinjama i mjestima na kojima mogu dobiti odjeću i obuću. Mi na sve moguće načine pazimo da ne povrijedimo ljudsko dostojanstvo, no zapravo ne možemo puno učiniti.”

Lyford je tvrdio kako nije znao da postoji “vodeni sustav” na fasadama katedrale sve dok mu netko nije pokazao isti. Smatra da vodeni sustav “nije efektan” te da je tako pokušano “odgovoriti beskućnike da spavaju na opasnim mjestima”.

U Londonu se protiv beskućnika uglavnom brani ovako.

Uobičajene mjere zaštite od beskućnika.

Sigurni smo da ovakvih primjera ima puno, no poanta je u tome da, ako Crkva tjera beskućnike na takav nehuman način, tada je u običnom svijetu situacija još gora.

Rampe protiv beskućnika pred centralom Banke Engleske u Liverpulu.

Rampe protiv beskućnika pred podružnicom Banke Engleske u Liverpoolu.

Prije neki dan, prva globalna državna banka, famozna Bank of England (Banka Engleske) postavila je mjere zaštite od beskućnika. Radi se o posebnim rampama koje onemogućavaju sjedenje i ležanje po podu te one danas krase zdanje centrale podružnice u Liverpoolu. Još jedan pokazatelj vremena u kojem živimo – ako se crkve i banke brane od beskućnika, tada zasigurno to rade i drugi važni društveni čimbenici.

Željezni šiljci pred robnim kućama Selfridgea.

Željezni šiljci pred robnim kućama Selfridgea.

Trgovački lanci poput Selfridgea i Tescoa također su postavile zaštitne mjere od beskućnika, a u svemu prednjače čelični šiljci koji služe na isti način kao i “zaštitne rampe”.

Još je tijekom 2014. godine poznata Billa u Austriji postavila posebne rešetke na ventilacijskim ispusima iz svojih supermarketa kako bi spriječila beskućnike da se po zimi griju na “njihovom toplom zraku”. U SAD-u i Velikoj Britaniji čak su se i zatvarali ispusi iz metroa i komunalnih toplana kako bi se spriječilo grijanje beskućnika po zimi.

Slika vrijedna tisuću riječi, kako se beskućnicima obračunavaju bogataši.

Slika vrijedna tisuću riječi – kako se s beskućnicima obračunavaju bogataši.

Čelični šiljci osvanuli su i u elitnoj londonskoj četvrti Southwark jer bogataši jednostavno prate trendove oko sebe. 

Današnje se društvo protiv siromaštva “bori” tako što ga čini nevidljivim. Mnogi veliki svjetski gradovi zabranili  su beskućnicima prolaz, obitavanje i zaustavljanje na njihovim gradskim površinama. Prvi grad koji je “beskućnike stavio izvan zakona” bio je Anchorage još 2011. godine. Nakon toga zakon protiv “kampiranja” beskućnika donio je i Kansas City. Od tada je 33 najvećih američkih gradova i na desetke županija donijelo lokalne zakone o zabrani prosjačenja, kampiranja i odmaranja beskućnika, dok su mnoge županije u Floridi i Južnoj Dakoti zabranile hranjenje beskućnika.

Arnold Abbott je nekoliko puta završavao u zatvoru jer je hranio beskućnike.

Arnold Abbott nekoliko je puta završio u zatvoru jer je hranio beskućnike.

Devedesetogodišnji veteran Drugog svjetskog rata i umirovljeni kuhar Arnold Abbott iz Fort Lauderdala na Floridi nekoliko je puta završio u zatvoru samo zbog toga jer je od svojih novaca kupovao i kuhao hranu koju je na koncu davao beskućnicima u zadnjih 17 godina. Čovjek koji je očigledno pokazivao empatiju i ljudsko milosrđe svaki je put trebao platiti 500 dolara kazne za izlazak iz zatvora, a taj je novac mogao potrošiti kako bi spašavao one koje je društvo zaboravilo.

Tipičan primjer obrambene arhitekture na koju nitko ne obraća pažnju.

Tipičan primjer obrambene arhitekture na koju nitko ne obraća pažnju.

Iako je ovo malena digresija, u biti pokazuje koliko je društvo “pošlo na kapulu” i koliko su zakoni postali nehumani. No, vratimo se mi na našu temu obrambene arhitekture. Teško je nabrojati gradove u svijetu koji nemaju neki vid iste. Bodljikava i žilet žica, kamere, visoke ograde, šiljci, rampe i druga sredstva zaštite niču na sve strane, od Japana i Kine do zapadne hemisfere. Trend tjeranja beskućnika vidljiv je čak i u manjim sredinama gdje obični građani nisu niti svjesni mjera. Najčešći su primjer “borbe” protiv beskućnika podijeljene klupe u parkovima i na javnim gradskim površinama. Koliko ste puta prošli pored ovakvih i sličnih klupa, a da se niste niti zapitali čemu one služe?

Kineski primjer borbe protiv beskućnika.

Kineski primjer borbe protiv beskućnika.

Kina i Japan otišli su jedan korak dalje stvarajući posebne “bodljikave prepreke” pod mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima kako bi spriječili nesretne ljude da se tamo sklone od vremenskih nepogoda.

Japanske ideje za borbu protiv beskućnika.

Japanske ideje za borbu protiv beskućnika.

Japanci su svoje ideje obrambene arhitekture čak postavili i ispred većine trgovačkih centara, ureda javne uprave i u centrima vodećih gradova, a neke dizajnerske ideje izgledaju poprilično čudno, no efikasno.

Obrana od beskućnika u New Yorku, napravljen još krajem XIX. vijeka.

Obrana od beskućnika u New Yorku napravljena još krajem XIX. vijeka.

Svakako obrambena arhitektura nije nikakva novina. London i New York prednjače s istima – neki urbani dizajni borbe protiv beskućnika datiraju i od kraja XIX. vijeka.

Ovaj ćemo tekst završiti galerijom obrambene arhitekture na javnim površinama kako bismo eventualno pokrenuli razmišljanje čitatelja o tome kako se “razvija” naše društvo i gdje je nestala humanost.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Hostile architecture: ‘Anti homeless’ slope installed on Bank of England steps in Liverpool

Saint Mary’s Cathedral Drenches Homeless With Water

In 33 U.S. Cities, It’s Illegal to Do the One Thing That Helps the Homeless Most

THE CRIMINALIZATION OF HOMELESSNESS IN U.S. CITIES

‘Anti-homeless spikes’ outside Selfridges: Thousands sign petition to remove metal studs

Anti-homeless spikes: ‘Sleeping rough opened my eyes to the city’s barbed cruelty’

Selfridges installs ‘inhumane’ anti-homeless spikes outside Manchester store

Vienna supermarket’s ‘anti-homeless measures’

‘Ugly and stupid’ spikes to stop rough sleepers must go, says Boris Johnson as anger grows over luxury block of flats

Man Arrested For Feeding Homeless Gets Arrested AGAIN

Why was a 90-year-old WWII veteran cited for feeding the homeless?

Top 10 Anti-Homeless Measures Used in the United States

Anti-homeless spikes are just the latest in ‘defensive urban architecture’