PONERIZACIJA DRUŠTVA

Sudac poslao u zatvor čovjeka oboljelog od raka jer je prebolestan za rad!

Autor: Ljubica Šaran

Lee Robertsonu dijagnosticiran je rak pankreasa davne 2009. godine. On je uredno plaćao sve svoje tretmane, preglede i račune do trenutka dok ga kemoterapija nije bacila u postelju. Robertson je izdao ček bez pokrića od 200 dolara, a nadležni je sud zaključio da je takve neradnike najbolje poslati u zatvor s uskraćivanjem medicinske pomoći. Ovaj bi slučaj najvjerojatnije prošao nezamijećeno da američki suci ne oslobađaju od zatvora pedofile i silovatelje dok strogo osuđuju ljude za relativno male prekršaje. Kakva je to američka pravda?

Lee Robertson sedam godina pati od zloćudnog raka pankreasa. Liječnici su mu rekli kako mu je jedini spas u citostaticima i kemoterapiji koju će morati primati duži period. Slušajući liječničke savjete, Robertson je prošao kroz niz tretmana koji su ga prikovali za krevet. Zbog toga nije mogao raditi. Kada se našao u škripcu izdao je ček bez pokrića u visini od 200 dolara. Savezna država Arkanzas brzo je reagirala, smatrajući kako se to kriminalno djelo treba brže-bolje srediti te je teško bolesnog Leeja poslala prvo u pritvor, a nakon toga na sud.

Robertson pred sudcem Haleom u trenutku izricanja presude od 90 dana zatvora i 3000 dolara kazne.

Robertson pred sucem Haleom u trenutku izricanja presude od 90 dana zatvora i 3000 dolara kazne.

Robertsonov je slučaj došao u nadležnost suca Milasa “Butcha” Halea, čovjeka koji se bavi isključivo dužničkim pitanjima te koji je u svojoj praksi pokazao kako nema milosti prema ljudima koji su izdali čekove bez pokrića. On je u zatvor poslao četrdesetogodišnju Nikki Petree koja je izdala ček bez pokrića u visini od 28,93 dolara. Nakon uhićenja i suđenja, sud je nesretnoj ženi naredio da mora plati 640 dolara štete, zateznih kamata i sudskih troškova te joj je presudio kaznu od mjesec dana zatvora s obaveznim fizičkim radom.

Sudac Milas “Butch” Hale također je bez imalo osjećaja osudio Robertsona na 90 dana strogog zatvora te je odredio kako teško bolesni Lee mora s ostalim zatvorenicima raditi fizičke poslove u zatvoru “kako bi pokazao da je odgovoran”. U zatvoru je Robertsonu bila uskraćena liječnička pomoć i prijeko potrebni lijekovi iako osim raka ima i visok krvni tlak te mora piti vitamine i minerale jer mu je krv i sveopće fizičko stanje katastrofično zbog kemoterapije i citostatika.

Okružni zatvor Pulaski je postao "dom" mnogim ljudima koji su osuđeni zbog sitnih dugova.

Okružni zatvor Pulaski postao je “dom” mnogim ljudima koji su osuđeni zbog sitnih dugova.

Sjedinjenim Državama sve se više širi trend modernih dužničkih zatvora u koje se bacaju ljudi koji nikada nisu bili osuđivani te kojima je jedino “zlodjelo” to što su postali višak na poslu, što su izgubili posao, što su teško bolesni i što su, uglavnom, napravili sitne dugove koje trenutačno nisu u stanju vratiti.

Nakon što je Robertson proveo u zatvoru mjesec dana, Američka udruga za civilna prava (American Civil Liberties Union) u Arkanzasu podigla je tužbu protiv bešćutnog suca te je Lee pušten na slobodu.

Lee Robertson prije otkrivanja raka.

Lee Robertson prije otkrivanja raka.

Otkriveno je kako je u posljednjih nekoliko godina okružni sud u Pulaskiju zanemario i prekršio ustavna prava na tisuće Amerikanaca koji su zbog sitnih dugova završavali u zatvoru te koji su na koncu morali plaćati nekoliko stotina puta više “oštete” državi. Sam je Robertson morao zbog 200 dolara duga platiti 3000 dolara kazne zajedno sa sudskim troškovima, no čini se da će zahvaljujući velikom protestu javnosti te interesu medija sudovi ostati kratkih rukava jer su se njihovi “najbolji” suci za dužničke slučajeve našli na optuženičkim klupama Vrhovnog federalnog suda savezne države Arkanzas.

Arkanzas je inače najsiromašnija savezna država SAD-a, a medijima je najpoznatija jer je njen nekadašnji guverner naknadno postao predsjednik SAD-a, dok je njegova žena bila demokratski kandidat u zadnjoj predsjedničkoj utrci. Naravno, riječ je o Billu i Hillary Clinton.

Bill i Hillary Clinton u trenutku izborne pobjede za mjesto guvernera savezne države Arkanzas.

Bill i Hillary Clinton u trenutku izborne pobjede za mjesto guvernera savezne države Arkanzas.

Čini se da su sudovi u SAD-u u potpunosti izgubili moralni kompas jer oslobađaju silovatelje dok ljudima kojima je pomoć prijeko potrebna izdaju nenormalne kazne zatvora. Prisjetimo se samo suca vrhovnog suda Kalifornije M. Marca Kellyja koji smatra kako silovanje trogodišnje djevojčice nije zlodjelo koje treba strogo kazniti. On je silovatelju smanjio kaznu s 25 godina strogog zatvora na 10 godina običnog zatvora uz objašnjenje kako pedofil nije želio nauditi trogodišnjoj žrtvi iako je ona analno penetrirana te da silovatelj nakon slučaja nije pokazao nemar i bezosjećajnost.

Sudac uz potporu velike porote u Oklahomi oslobodio je silovatelja uz izjavu kako prisilni oralni seks nije silovanje ako se žrtva onesvijesti od alkohola. Najtužnije je od svega što je i ovdje žrtva bila maloljetnica.

Sudac Mark Ciavarella je upropastio na tisuće dječjih života, šaljući nedužnu djecu u zatvore za novčanu nagradu.

Sudac Mark Ciavarella upropastio je na tisuće dječjih života šaljući ih u zatvore za novčanu nagradu.

Najgori sudac u SAD-u zasigurno je Mark Ciavarella koji je slao maloljetnu djecu u zatvor, a sve u dogovoru s vlasnikom privatne kazneno-popravne ustanove. On je dajući djeci za sitne prijestupe teške kazne unovčio preko dva milijuna dolara.

Sudac R. Camp, lice pravde ili lice nepravde.

Sudac R. Camp, lice pravde ili lice nepravde?

Trend sudaca luđaka nije isključivo američka stvar jer i Kanada ima svoga “šampiona”. Riječ je o federalnom sudcu Robinu Campu koji je oslobodio silovatelja maloljetnice uz tvrdnju “kako ista ne bi bila silovana da je držala noge skupljenima jer se u žene ne može penetrirati osim ako one to ne žele”. Na koncu je završio zaključkom kako “bol pri seksualnom odnosu ne mora biti nužno loša stvar”.

U takvom ozračju uopće ne čudi slanje teško bolesnog Robertsona u zatvor i nicanje dužničkih zatvorskih ustanova diljem Sjedinjenih Država. Jedan je od glavnih ulagača u zatvorsku infrastrukturu Bill Gates, a on osim na izgradnji zatvora zarađuje i na privatnim policijskim snagama koje čuvaju zatvore i kaznionice.

Bacanje Amerikanaca u zatvor donosi novac kako osobama poput Billa Gatesa, tako i raznoraznim sudovima i lokalnim samoupravama. Osim toga, zatvorenici su dužni raditi besplatno te najčešće odrađuju poslove koje bi okruzi, županije i lokalne samouprave morale teško platiti.

Čini se da sucima više nije u interesu pravda već novac.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Judge Gives Cancer Patient 90 Days Of Jail For Being Too Sick To Pay Bills

Cancer Patient Sentenced To 90 Days In Jail For Something Most Of Us Have Done

Arkansas city accused of targeting poor people and running a ‘debtors prison’ after judge sends pancreatic cancer patient to jail over bounced $200 checks

An Arkansas Judge Sent A Cancer Patient To ‘Debtors’ Prison’ Over A Few Bounced Checks