ZEMALJSKE PROMJENE

Dijelovi Sjeverne Dakote hladniji od Sjevernog pola – dolazi novi ledeni val

Autor: Ljubica Šaran

Prije dva dana u Bismarcku u saveznoj državi Sjeverna Dakota je zabilježena neobična temperaturna anomalija, naime temperatura u ovome gradu je bila 15,2 °C manja negoli na Sjevernom polu.

Temperaturne razlike između Sjevernog pola i Sjeverne Dakote.

Temperaturne razlike između Sjevernog pola i Sjeverne Dakote.

Prošli tjedan je Kanadu i dijelove Sjedinjenih Država zahvatilo ozbiljno snježno nevrijeme zahvaljujući takozvanom “polarnom vorteksu” ili polarnom vrtlogu koji je u ove dijelove kontinentalne Sjeverne Amerike donio super-ohlađeni zrak.

Mećava u Sjevernoj Dakoti.

Mećava u Sjevernoj Dakoti.

Zbog snježne mećave gotovo je 300 milja državne autoceste I-94 bilo zatrpano i zatvoreno za promet već 7. prosinca, a temperature su se najniže spustile u Sjevernoj Dakoti.

U jutarnjim satima 10. prosinca, na području Bismarcka je zabilježeno 32,5 °C ispod ništice, dok je u isto vrijeme na Sjevernom polu zabilježeno 17,3 °C ispod ništice.

NImal ugodna situacija u Sjevernoj Dakoti.

Nimalo ugodna situacija u Sjevernoj Dakoti.

Brutalna hladnoća na sjevernim dijelovima Prerije uz obilni snijeg je zatvorila škole i onemogućila normalan rad većine privatnih i državnih kompanija, dok su na sjeverozapadu SAD-a obustavljeni brojni letovi.

Uz obilan snijeg Sjevernu Dakotu muče i izrazito niske temperature.

Uz obilan snijeg Sjevernu Dakotu muče i izrazito niske temperature.

Tijekom noći sa sedmog na osmi prosinca temperature su se opasno spustile i u predjelu Dickinsona (Sjeverna Dakota) -39°C, te u Casperu (Wyoming) na -33°C.

Po predviđanjima američkih meteorologa, u naredna dva tjedna se očekuju novi polarni vorteksi s još većim zahlađenjem i novim snježnim padalinama. Reuters tvrdi kako će ovaj nalet zahlađenja nalikovati užasavajućim scenama iz zime tijekom 2014. te da će se hladnoća osjećati na većem dijelu Sjeverne Amerike.

Satelitska temperaturna slika Sjeverne amerike snimljena od strane NOAA na dan 10.12.2016.

Satelitska temperaturna slika Sjeverne Amerike snimljena od strane NOAA na dan 10.12.2016.

Stručnjaci su usporedili temperaturne oscilacije i kretanje vjetra u zadnjih nekoliko dana s podacima iz 2014., kada su temperature u nekim dijelovima SAD-a pale na nevjerojatnih -51°C, te su zaključili kako su predznaci gotovo identični.

Najveće zahlađenje se očekuje nad centralnim i sjevernim dijelovima Prerije i srednjem Zapadu tijekom utorka i srijede, s temperaturama koje su niže 6 do 16 °C od temperatura zabilježenih u ovom tjednu.

Iako meteorolozi pozorno prate razvoj situacije, nitko nije u stanju objasniti zbog čega su dijelovi Sjeverne Dakote hladniji od samog Sjevernog pola.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Weather out of whack: North Pole is 25F warmer than Bismarck, North Dakota

Snowed in! North Dakota door opens to a wall of the white stuff as polar plunge sees Chicago breaking snowfall record and the Midwest and West as much as 35 degrees colder than usual

Bismarck in North Dakota is 25F colder than the North Pole this morning with experts warning its going to be a lot worse next week!