TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Otkriven neobičan četrnaestogodišnji ciklus popularnosti riječi

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Lidija Šimunović

Nakon analize povijesne i moderne literature, znanstvenici su zapazili čudnovati ciklus porasta i pada popularnosti određenih riječi u trajanju od 14 godina. Riječi koje su bile popularne 2002. godine popularne su danas te će ponovno postati popularne 2030. godine i tako unedogled. 

Marcelo Montemurro sa sveučilišta u Manchesteru i Damián Zanette iz Argentinskog odbora za znanstvena i tehnička istraživanja identificirali su 5630 imenica i pojmova koji se najčešće koriste te su analizirali mijenjanje njihove popularnosti tijekom stoljeća.

Kako bi uspjeli u svom naumu koristili su datoteku Google Ngrama u kojoj se nalazi gotovo pet milijuna digitaliziranih knjiga te su pratili popularnost riječi od 1700. do 2008. godine.

Nakon kompjuterske obrade podataka koje su pratili, otkrili su da riječi u engleskom jeziku prate obrazac popularnosti od 14 godina, iako je taj obrazac u XVIII. vijeku bio godinu ili dvije duži. Nakon što su analizirali francuski, talijanski, njemački, ruski i španjolski jezik otkrili su isti neobični obrazac u popularnosti riječi. Imenice poput kralj, kraljica, vojvoda, vojvotkinja i slične koristile su se po spomenutom obrascu. Zaključke istraživanja objavili su u znanstvenom časopisu Palgrave Communications pod nazivom Coherent oscillations in word-use data from 1700 to 2008.

Neki se ciklusi popularnosti riječi podudaraju s povijesnim ciklusima poput Francuske revolucije ili određenih ratova i buna. No, interesantno je kako su za vrijeme ratova i ratnih pohoda veliki paketi riječi gubili na popularnosti, dok su drugi paketi dobivali popularnost ovisno o stajalištu pisaca i javnosti prema istim događajima.

Iako znanstvenici nisu sigurni zašto postoji 14-togodišnji ciklus u svjetskim jezicima, Montemurro smatra kako bi se objašnjenje moglo pronaći u političkim trendovima.

Mark Pagel sa sveučilišta u Readingu smatra kako se najnoviji rezultati poprilično podudaraju s prijašnjim istraživanjima koja sugeriraju razvoj jezika po obrascima, točnije, gotovo na istovjetan način na koji se geni prenose s roditelja na djecu i druge potomke u vertikalnom srodstvu:

Razvoj je jezika poprilično organiziran i konzistentan, ali će ipak znanstvenici morati još jednom dobro provjeriti takva stanovišta da bi se izbjegle statističke pogreške. Fascinantno je uočavati kulturalne promjene i poveznice s ciklusima u jeziku. Tu i tamo se riječi poput “jabuke” pišu češće kako popularnost iste riječi raste, no onda padaju u uobičajen prosjek kako popularnost pada. Ima nešto u tom ciklusu od 14 godina iako je duljina tog ciklusa poprilično začuđujuća. Popularnost imena djece mijenja se generacijama, no uobičajene imenice nikako ne možemo povezati s kulturalnim faktorima i eventualnom ljudskom poviješću. Zaista nema razloga zašto bi se taj ciklus odvijao u 14 godina, a ipak je on uočljiv i to u svim ispitanim jezicima.

Montemurro priznaje kako su potrebna dodatna istraživanja kojima bi se možda moglo otkriti zbog čega nastaje taj čudnovati četrnaestogodišnji ciklus te se nada kako bi možda shvaćanjem ciklusa u popularnosti riječi mogli bolje razumjeti dinamiku razvoja ljudskog društva i kulture.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Coherent oscillations in word-use data from 1700 to 2008

A mysterious 14-year cycle has been controlling our words for centuries

Language trends run in mysterious 14-year cycles

Word popularity rises, falls every 14 years: Study