ZEMALJSKE PROMJENE

ČUDNOVATE FORMACIJE OBLAKA: Što nam nebo poručuje?

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Lidija Šimunović

Od 2009. do danas znanstvenici su klasificirali dvije nove vrste oblaka koji nastaju isključivo brzim hlađenjem atmosfere. Snimljeni su raznobojni oblaci koji nastaju neposredno prije potresa, zabilježena su takozvana “gravitacijska mreškanja” u oblacima, heksagonalne oblačne strukture nad Bermudskim trokutom, oblaci koji svijetle tijekom noći te “probijeni oblaci” koji sve više nastaju zbog eksplozija meteora, komada asteroida i kometa u atmosferi. Znakovi nad našim glavama i više su negoli upečatljivi, no većina ih znanstvenika uporno zanemaruje. 

Do prije par godina samo je nekoliko znanstvenika razmišljalo o plazma kozmologiji, električnom svemiru i učinku koje svemirsko i solarno zračenje ima na našu planetarnu klimu. Unatoč tvrdnjama službene znanosti kako je planetarna klima zatvoren sustav na koji djeluju isključivo planetarni čimbenici, sve je više naznaka kako to nije istina.

Oblaci s vlaovima nastali gravitacijskim mreškanjem.

Oblaci s valovima nastalim gravitacijskim mreškanjem.

Početkom 2012. godine satelitske su snimke pokazale kako se nebeski svod (točnije, oblačne mase) sve više spuštaju prema tlu, a još su tijekom 2011. znanstvenici iz Danske i Velike Britanije otkrili kako kozmičko zračenje, uključujući zračenje iz supernove i našeg Sunca, utječu na stvaranje oblaka.

O ovoj je temi najviše istraživao dr. Henrik Snensmark s danskog Državnog sveučilišta i odjela za solarne sustave i fiziku koji je u suradnji sa znamenitim CERN-om otkrio kako solarna zračenja zasijavaju oblake te da je opadanje solarne aktivnosti u prošlosti uzrokovalo stvaranje ledenih doba i svekolike promjene života na planeti.

Svensmark je iscrpnim nizom istraživanja pokazao da smanjeni solarni utjecaj, točnije, umanjivanje solarnih vjetrova i slabljenje heliosfere dozvoljava drugim solarnim zračenjima da dospiju do Zemlje. Najveći utjecaj na nastajanje i nestajanje života na planeti zapravo možemo zahvaliti eksplozijama supernova i njihovom zračenju.

Po našem skromnom mišljenju, najfascinantnija fotografija Undulatusa Asperatusa.

Po našem skromnom mišljenju, ovo je najfascinantnija fotografija Undulatusa Asperatusa.

Oblaci pod nazivom Undulatus Asperatus klasificirani su ne tako davne 2009. godine od strane CAS-a (Cloud Appreciation Society). Asperatusi nalikuju podmorskoj slici nemirnog mora i nastaju isključivo kao predznak snažnih oluja. Iako službena znanost još uvijek gorljivo brani paradigmu globalnog zatopljenja sa zagrijavanjem i isušivanjem atmosfere, asperatusi nastaju u potpuno drugačijim uvjetima: vlažnijem i hladnijem atmosferskom okružju.

O ovoj neobičnoj formaciji oblaka više možete saznati ovdje:

Čudnovati oblaci se pojavljuju diljem planete – UNDULATUS ASPERATUS

Brzoformirajući mammatusi.

Brzoformirajući mammatusi.

Da se planetarna klima mijenja može se vidjeti i po novonastalima oblacima Mammatusima koji se stvaraju isključivo u vlažnom atmosferskom okružju pri naglom padu temperatura kada hladnoća iz viših dijelova atmosfere brzo prodire prema tlu, zaleđujući pri tom kapljice vlage koje formiraju sferne formacije nalik na dojke, po kojima su i dobili ime.

Više o ovoj neobičnoj formaciji možete pročitati u tekstu pod nazivom:

Mammatusi – još jedna čudnovata vrsta oblaka nad našim glavama

Oblaci u obliku Kelvin-Helmholtzovih valova, još jedno čudo nad našim glavama.

Oblaci u obliku Kelvin-Helmholtzovih valova, još jedno čudo nad našim glavama.

Koliko smo daleko od globalnog zatopljenja pokazuju i sve češća viđenja oblaka u formi Kelvin-Helmholtzovih valova koji nastaju pri naglom spuštanju visinskih struja i velikim razlikama u brzini i smjeru vjetra između različitih dijelova atmosfere.

O ovoj temi možete više pročitati u tekstu pod nazivom:

Snimljeni gigantski oblaci u obliku valova iznad Alabame

Nktilucentni oblak snimljen nad Phoenixom.

Noktilucentni oblak snimljen nad Phoenixom.

Noktilucentni oblaci svijetle po noći, a njihovo je viđenje postalo sve češće u zadnjih 16 godina. Naime, od 2000. godine u našu atmosferu pada sve više meteorske prašine, a stvaranje noktilucentnih oblaka potpomažu i sve brojnije vulkanske erupcije. Noktilucentni oblaci nekada su bili vidljivi isključivo u polarnim i subpolarnim područjima, a ipak, oni se sada mogu vidjeti i diljem područja s umjerenom pa čak i suptropskom klimom.

O ovoj temi možete pročitati više u tekstu pod nazivom:

Čudnovati svjetleći noćni oblaci sjaje zbog sagorijevanja meteora u atmosferi

Tubularni oblaci snimljeni nad Australijom.

Tubularni oblaci snimljeni nad Australijom.

Nad Australijom, Indijskim oceanom i Tihim oceanom snimljeni su najdulji oblaci na planeti. Riječ je o tubularnim oblacima koji dosežu duljinu i od 1000 kilometara s brzinom kretanja od 50 kilometara na sat.

Tubularni oblaci nastaju kombinacijom takozvanih gravitacijskih valova i kružnom turbulencijom na vrhu gravitacijskog vala. Iako oni izgledaju kao da se uopće ne miču, unutar njih strujanja su izrazito jaka, dok se iznad njih stvara polje koje nalikuje „jet strujama“ zbog kojih su ovi oblaci popularni među jedriličarima jer im omogućavaju nalaženje stabilnih horizontalnih strujanja, no nepopularni su u uobičajenom zračnom prometu zbog snažnih turbulencija oko i unutar samih oblaka.

O ovim neobičnim oblacima više možete saznati u tekstu:

NEOBIČNI GIGANTI NEBA: Tubularni oblaci

Neki su oblaci toliko rijetki da su se smatrali “teorijom zavjere” sve do njihova snimanja. Riječ je o svijetlim oblacima koji prethode potresima. 15. rujna 2015. u 15:00 po lokalnom je vremenu nad Costa Ricom snimljen jedan od najčudnijih oblačnih fenomena današnjice, vrsta izboja plazme koja nastaje netom prije potresa.

Sličnu su svjetlost imali priliku vidjeti i stanovnici Novog Zelanda netom prije zadnjeg potresa u Christchurchu koji se dogodio 13. studenog 2016.

Nad Brazilom je 13.12.2016. snimljen oblak duginih boja koji se smatra još rjeđom pojavom od oblaka nastalih netom prije potresa. Oblaci u bojama “vatrenih duga” stvaraju se netom prije oluja kada se svjetlost probija kroz tanke, ali brzo formirajuće vlažne zračne mase koje nastaju kondenzacijom u susretu vrućih i hladnih zračnih fronta.

Satelit MODIS 2002. snimio je heksagonalne uzorke oblaka nad južnim dijelom Atlantika. No, ubrzo je ovaj događaj pao u zaborav jer su znanstvenici iz NASA-e smatrali kako je riječ o fenomenu koji se najvjerojatnije neće ponoviti.

Heksagonalne oblačne strukture snimljene nad Atlantikom.

Heksagonalne oblačne strukture snimljene nad Atlantikom.

NASA-ini su znanstvenici ovaj fenomen pokušavali objasniti kao nešto što je sasvim prirodno na Zemlji, no moramo vas podsjetiti da su heksagonalni oblaci do sada bili jedinstveni i tipični isključivo za Saturnove polove.

Saturnov sjeverni vrtlog u prirodnim bojama.

Saturnov sjeverni heksagonalni vrtlog u prirodnim bojama.

Znanstvenici su se prevarili jer je nad otočjem Bahama u Bermudskom trokutu snimljeno puno takvih oblaka. Za ovaj neobičan fenomen znanost još uvijek nema pravo objašnjenje koje bismo vam mogli ponuditi.

Heksagonalni oblaci nad Bermudom.

Heksagonalni oblaci nad Bahamima točnije Bermudskim trokutom.

Brojne su tiskovine nagađale kako bi heksagonalni oblaci mogli biti odgovor misterije Bermudskog trokuta, najviše zbog činjenice kako se te zračne formacije stvaraju u vrtlozima koji imaju brzinu vjetra od 170 milja na sat, a taj se vjetar često obruši svom silinom na tlo ili more te itekako može stvarati probleme za zračni i morski promet.

Sferni oblak nad Tokijom.

Sferni oblak nad Tokijom.

Prije nekoliko se dana nad Tokijom pojavio oblak u obliku kugle, unatoč činjenici kako oblaci rijetko kada imaju pravilne oblike. Ni ovdje nismo dobili odgovor kako je takvo što moguće.

Oblak u obliku anđela.

Oblak u obliku anđela.

Nad Južnom Karolinom 20. listopada snimljen je oblak kojeg su mnogi usporedili s anđelom.

"Anđel" nad Londonom.

“Anđeo” nad Londonom.

Sredinom kolovoza 2014. nad Londonom snimljen je oblak plazme koji su mnogi također usporedili s anđelom. Unatoč različitim špekulacijama čini nam se da je najbolje objašnjenje za ovo viđenje dao Pierre Lescaudron u svojoj knjizi Earth Changes and the Human Cosmic Connection (“Zemaljske promjene i ljudsko-kozmička veza”). Više o tome možete pročitati ovdje.

Kako god bilo, oblaci nad našim glavama u skladu su s vremenom u kojem živimo, a hoćemo li mi obratiti pažnju na “znakove” koje nam šalje nebo ili ćemo se i dalje praviti da ništa ne vidimo je na nama. Uživajte u galeriji najneobičnijih oblaka na planeti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Zemaljske promjene i ljudsko-kozmička veza

Earthquake lights? Mysterious cloud filmed above Costa Rica

Unlocking the mystery of ‘Earthquake Clouds’ – how they form and why – Are they accurate in prediction?

Rare iridescent ‘rainbow’ cloud appears above Caxias, Brazil

Could mysterious hexagonal clouds in Bermuda Triangle be behind centuries of bizarre disappearances?

 Mysterious Spherical Cloud Appears Above Japan

This strange ‘spherical’ cloud appeared in the sky over Japan

HEXAGONAL CLOUD CELLS IN SOUTH ATLANTIC OCEAN

Clouds Gravity Wave

Mysterious ‘earthquake lights’ illuminate New Zealand sky during tremor (VIDEOS)

Signs in the Sky: Angel-like cloud appears over Camden, South Carolina (Video)

Angel Appears Over London, UK