ZEMALJSKE PROMJENE

Dijelovi Michigana nalikuju na scene iz filma “Dan poslije sutra”

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što su se temperature na trećini teritorije Sjedinjenih Država spustile petnaestak stupnjeva ispod prosjeka s najnovijim polarnim vrtlogom, oko 100 milijuna Amerikanaca se našlo u situaciji koja nalikuje scenama iz znanstveno fantastičnog filma u kojemu se opisuje dolazak ledenog doba. 

The Day After Tomorrow ili “Dan poslije sutra” je film redatelja Rolanda Emericha iz 2004. u kojemu se scenarij vrti oko klimatskih anomalija, uvjerenja znanstvene zajednice i vladajućeg establišmenta u globalno zatopljenje, unatoč činjenici kako brze klimatske promjene pokazuju pad temperatura mora i atmosfere te hlađenje planete uz neizbježno ledeno doba.

Znanstvenici još uvijek nisu u stanju objasniti zbog čega se kolebaju visinske zračne struje ili jet streams, zbog čijeg slabljenja super-ohlađeni polarni zrak dolazi sve do sub-tropskih područja SAD-a.

Znanstvenici još uvijek nisu u stanju objasniti zbog čega se kolebaju visinske zračne struje ili jet streams, zbog čijeg slabljenja super-ohlađeni polarni zrak dolazi sve do sub-tropskih područja SAD-a. NOAA jedna od glavnih zagovornica globalnog zatopljenja tvrdi kako “polarni vorteksi” nisu nikakva novina, no ista agencija ne objašnjava njihovu sve veću učestalost i širenje.

Polarni vorteks ili vrtlog je prvi put opisan 1854., a tek 1952. je znanstveno objašnjen uz pomoć podataka s radio sonde koja je na 20 kilometara visine od tla nad Sjevernim polom uspjela snimiti brzi prodor visinskog super-ohlađenog zraka prema tlu.

Zbog destabilizacije visinskih zračnih strujanja ili “jet streama” polarni vrtlozi su se počeli spuštati iz polarnih i subpolarnih područja u umjerena područja, a njihov se utjecaj mogao osjetiti čak i u subtropskoj Floridi tijekom zime 2013. i 2014.

Ledeni polarni zrak je u zadnja dva tjedna okovao ledom i snijegom jednu trećinu teritorije SAD-a i preko 100 milijuna ljudi. No takvo što se ne bi trebalo događati ako živimo u dobu globalnog zatopljenja. Unatoč svemu, najhladnije područje je oko Velikih jezera, Stjenjaka i sjevernih dijelova Prerije.

Ledeni zrak je brže zaleđivao kapljice jezerske vode negoli su se one mogle vratiti u jezero.

Ledeni zrak je brže zaleđivao kapljice jezerske vode negoli su se one mogle vratiti u jezero.

Zbog neobično niskih temepratura jezero Michigan izgleda nestvarno. Brojni tornjevi svjetionika su u potpunosti zaleđeni jer su se kapljice kiše i jezerske vode nošene snažnim vjetrom brzo zaleđivale na svemu što su dotakle.

Pogledajmo zajedno kako izgledaju naslage leda na svjetionicima Michigana.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Resembling a scene from ‘The Day After Tomorrow’: Chilly winter turns Michigan lighthouse into frozen castle

Frozen in time: Michigan lighthouses transformed into stunning giant icicles after being frozen solid by storm

Frozen Michigan lighthouse is straight out of Narnia

Holiday celebrations canceled as bitter cold front sweeps across the Midwest: Lake Michigan lighthouse is turned into an ice cube 

Bizarre ice formations engulf frozen lighthouse in Michigan, in pictures