MISTERIJE

Čudesna krv donosi zloslutne predznake za 2017. godinu?

Autor: Ljubica Šaran

Godina na izmaku je bila prepuna prirodnih anomalija, ljudskih tragedija, ratova, klimatskih promjena i političkih potresa, no po čuvarima “čuda iz Napulja” 2017. i naredne godine bi trebale biti još gore. 

Čudesna svjetleća Gospa.

Čudesna svjetleća Gospa.

U proteklih pet godina Katoličku crkvu su potresali brojni skandali i razotkrivanja slučaja svećeničke pedofilije, te događaj bez presedana u modernoj povijesti, točnije ostavka pape Benedikta XVI. Također smo bili svjedoci i pojavljivanja “svjetleće Gospe” u Međugorju i rijeke hodočasnika koje su satima stajale u redu kako bi se, za “malo novaca” pomolili pred “čudotvornim kipom majke božje”. Na žalost, nakon desetina tisuća eura “ulaznica” otkrilo se podrijetlo “svjetleće Gospe” i njena cijena. Naime, do prije par mjeseci i njene rasprodaje, svatko je na E-bayu mogao kupiti svjetleći kip za 249 američkih dolara.

S takvom reputacijom, definitivno nema mjesta “pravim” kršćanskim čudima ili pak ima?

Jedno od najvećih kršćanskih čuda u okviru katoličkog vjerovanja je čudesna krv napuljskog biskupa San Gennara ili Svetog Januariusa koji je umro mučeničkom smrću negdje oko 305 nove ere. San Gennaro je zaštitnik Napulja, a ampule s njegovom krvlju se izlažu već 627 godina. Od 1389. krv u ampulama postaje tečna triput na godinu, prvu nedjelju u svibnju, kada se slavi Sv. Gennaro, 19.09. i 16.12. kada je eruptirao Vezuv tijekom 1631. Krv se prezentira tijekom misnog slavlja u kapeli koja je podignuta u čast Sv. Gennara i obično postane tečna za vrijeme same mise.

papa Franjo tijekom posjete Napulju u ožujku 2015. s relikvijom Sv. Gennara.

Papa Franjo tijekom posjete Napulju u ožujku 2015. s relikvijom Sv. Gennara.

Krv je postala tečna 19.09 ove godine, no tijekom mise 16.12.2016. tekućina u ampulama je ostala u krutom stanju. Po tradicionalnom shvaćanju napuljskih vjernika, ako krv ne postane tekuća tijekom mise u slavu Sv. Gennaru, tada je to loš predznak i upozorenje za budućnost. Napuljci smatraju kako se takav omen (loš predznak) obično povezuje s: glađu, bolestima, ratovima i drugim nadolazećim katastrofama.

Gradonačelnik Napulja daje znak kako je krv ponovno tečna. Fotografija snimljena tijekom ožujka 2016.

Gradonačelnik Napulja daje znak kako je krv ponovno tečna. Fotografija snimljena tijekom rujna 2015.

Ovakve “priče” i “vjerovanja” uopće ne bismo uzeli za ozbiljno da se zadnjih 627 godina nije zapisivalo stanje “svečeve krvi” i događaji koji su nastajali nakon prezentacije iste. Naime, tijekom mise u rujnu 1939. krv je ostala skorena a uskoro se rasplamsao Drugi svjetski rat. Krv je ostala skorena i tijekom 1880. a uskoro je Napulj pretrpio epidemiju kolere. Krv je ostala skorena i 1980. kada je obližnju Irpinu pogodio snažan potres u kojemu je smrtno nastradalo gotovo 2500 ljudi.

Mi zaista ne možemo reći što se događa tijekom misnih slavlja u slavu svetog Gennara, također ne znamo je li njegova krv zaista u ampulama. Na osnovu podataka koji su nam dostupni nikako ne možemo donijeti valjane zaključke, stoga ćemo prepustiti svakom čitatelju da donese vlastiti sud.

Teško je sa sigurnošću tvrditi što nas čeka u 2017. godini, no ako je suditi svemu onome što smo imali priliku podijeliti s vama u zadnjih pet godina, tada će naredna godina zaista biti godina neizvjesnosti i daljnje destabilizacije na globalnom planu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Bad omen: Ancient ‘blood miracle’ failed to liquefy heralding disaster for the coming years

A 627-year-old ‘blood miracle’ failed to occur, heralding disaster for 2017

We’re doomed! 2017 is set to be a disaster after the congealed blood of an Italian saint fails to liquefy during ceremony going back to 1389

Blood of saint ‘fails to liquefy’ – and it could mean 2017 is even worse than this year

1980 Irpinia earthquake

Naples in the Time of Cholera, 1884 –1911