U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Jutarnje mučnine povezane s regulacijom unosa joda koju kontrolira zdravi fetus

Autor: Ljubica Šaran

U najnovijoj znanstvenoj studiji je otkriveno kako trudnice prolaze kroz jutarnje mučnine jer fetus vodi hormonalni rat s majkom kako bi regulirao unos joda neophodnog za pravilan razvoj. Dobra stvar u cijeloj ovoje priči je činjenica kako trudnice koje pate od jutarnjih mučnina imaju dovoljne rezerve joda, te rađaju zdrave bebe. 

Nakon čitanja ovog teksta jutarnje mučnine će dobiti novu važnost.

Nakon čitanja ovog teksta jutarnje mučnine će dobiti novu važnost.

Jod je neophodni mikroelement koji služi za gotovo sve stanične funkcije. Stanice koriste jod kao nutrijent te ga talože u potrebnim količinama kako bi osigurale vlastito zdravlje i pravilnu staničnu diobu. Jod ima snažna antivirusna, antibakterijska, antigljivična i antiparazitska svojstva te uspješno djeluje protiv poražavajućih mutagenih i kancerogenih učinaka radijacije. Iako određeni elementi pokazuju antikancerogena svojstva, jod je jedini element u čijem okružju stanice raka ne mogu preživjeti. Na tisuće znanstvenih studija je pokazalo kako je jod prava pravcata panacea – univerzalni lijek koji liječi i zalječuje gotovo sve bolesti. Jod je izričito neophodan za razvoj ljudskih fetusa i beba, a ponajviše za normalan rast mozga i imunog sustava.

Fetusi i nerođene bebe jod dobivaju od majke, na žalost zbog osiromašenja površinskog tla od joda zbog intenzivne poljoprivrede i sve manjeg unosa ribe, morskih plodova i mesa, preko 33% trudnica ima izrazit nedostatak joda te se bebe ne razvijaju kako treba.

Profesor Scott Forbes nam je otkrio vezu između joda i trudničke mučnine.

Profesor Scott Forbes nam je otkrio vezu između joda i trudničke mučnine.

U znanstvenoj studiji pod imenom:  Pregnancy sickness and parent-offspring conflict over thyroid function, pod vodstvom profesora biologije Scott Forbesa, jutarnje mučnine su dobile potpuno novu dimenziju.

Forbes je tijekom izjave za tisak na sveučilištu Winnipeg rekao sljedeće:

“Nedostatak joda je najveći krivac za današnju globalnu raširenost kognitivne hendikepiranosti. Čini se da je mučnina tijekom trudnoće mehanizam koji modulira unos joda kako u majci, tako u nerođenom djetetu. U područjima u kojima vlada nedostatak joda, trudnice neće imati mučninu na hranu bogatu jodom. S druge strane, trudnice koje imaju dovoljno joda u tijelu će imati snažne mučnine tijekom trudnoće, te će im hrana s puno joda biti odbojna ili će im se gaditi.”

Fetus hormonalno upravlja s majkom tijekom najintenzivnijeg razvoja. Koktel hormona koji fetus stvara u vremenu razvoja mozga će upravljati s osjećajima trudnice prema određenim vrstama hrane. U slučaju da buduća majka ima dovoljne rezerve joda fetus će otpuštati hormone koji će trudnici stvarati mučninu prema svoj hranu bogatoj s jodom. Trudnice će jesti ono što je fetusu potrebno i to u izdašnim količinama. Uzmemo li u obzir ovu nevjerojatnu vezu nerođene bebe i majke, potreba za “kiselim krastavcima”, određenom voću, povrću i orašidima, dobiva drugačije značenje.

Trudničke mučnine su najčešće u obalnim područjima Japana i Južne Koreje, no njihova pojava se smanjuje prema kontinentalnim područjima i zemljama u kojima vlada neuhranjenost. Istraživanje profesora Forbesa je ustanovilo da u područjima u kojima trudnice ne dobivaju dovoljno joda, inteligencija djece je u prosjeku 12 do 15 IQ bodova manja. To se događa zbog toga jer je jod najvažniji element za pravilno djelovanje štitnjače i optimalno lučenje hormona, a hormoni štitnjače utječu na razvoj mozga fetusa i beba.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila kako je globalna raširenost nedovoljne konzumacije joda katastrofična no da se jednostavno i brzo rješava uzimanjem Lugolove otopine. U biti 72% svjetske populacije ne uzima dovoljno joda.

Žene koje nemaju jutarnje mučnine imaju veću mogućnost spontanog pobačaja zbog kromosomskih defekata. Forbes smatra kako bi žene tijekom ili neposredno prije trudnoće definitivno trebale provjeriti rad štitnjače i količinu joda u tijelu, te da veća trudnička mučnina znači bolje zdravlje fetusa.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Morning sickness linked to ‘greedy little embryos’ taking iodine, new research says

Mother, Fetus Compete for Iodine in Pregnancy

Pregnancy sickness linked to iodine

Jod – potisnuto znanje koje vam može promijeniti život