ZEMALJSKE PROMJENE

Trenutačno eruptira 33 vulkana diljem svijeta

Autor: Ljubica Šaran

Zadnjih par dana se primjećuje povećanje seizmičke aktivnosti planete uz rast broja potresa i erupcija vulkana. Trenutačno eruptira 33 vulkana dok je za skoro trideset vulkana izdano upozorenje za moguću erupciju.

Erupcije vulkana 28. prosinca 2016. u 19:31.

Erupcije vulkana 28. prosinca 2016. u 19:31.

Web sajt Volcano Discovery prati vulkansku aktivnost diljem planete u stvarnom vremenu. Prema trenutačnim podacima eruptira 33 vulkana od Strombolija u Italiji do vulkana Erebus na Antartici.

Pored spomenutih vulkana eruptiraju:

Volcano Discovery navodi kako je za 28 vulkana izdano upozorenje za moguću snažnu erupciju, jer isti pokazuju povećanje aktivnosti i manje erupcije. Vulkan Etna pokazuje znake manje aktivnosti, te je za njega također izdano narančasto upozorenje.

Erupcija vulkana Colima uz vulkanske munje.

Erupcija vulkana Colima uz vulkanske munje. Colima je počela eruptirati 17.12.2016.

Također je zabilježena seizmička aktivnost u području kaldere Campi Flegrei u čijem središtu se nalazi Vezuv. Jednaka seizmička aktivnost je primjećena na šest islandskih vulkana: Askja, Kverkfjoll, Bardabunga, Grimsvotn, Hekla i Katla koji se nalaze na jugoistočnom dijelu ove otočne državice.

Da podsjetimo čitatelja, za Božić 25. prosinca, je eruptiralo 13 vulkana, dakle, samo dva dana kasnije imamo 20 erupcija više.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.