PONERIZACIJA DRUŠTVA

Gdje je granica neukusa Charlie Hebdoa?

Autor: Anamarija Vukojević

Na sam Božić, 25. prosinca 2016. kontrolori ruskog zračnog prostora izgubili su kontakt sa zrakoplovom ruskog ministarstva obrane TU-154, u kojemu je bila 91 osoba. Rusko ministarstvo je objavilo da je zrakoplov nestao s radara kratko nakon što je poletio iz Sochija. 91 osoba je bila na zrakoplovu, uključujući 83 putnika i 8 članova posade, objavilo je Rusko ministarstvo obrane. Među putnicima su bili i članovi ruskog vojnog ansambla Alexandrov koji su za Novu godinu trebali nastupiti u Latakiji, u Siriji.

Prema posljednjim informacijama koje možete pratiti ovdje: istražitelji su uspjeli pronaći i treću ‘crnu kutiju’ koju su predali vojsci. Istraga je u tijeku, a dok cijeli svijet žaluje za ansamblom Alexandrov satirični list Charlie Hebdo još jednom pokazuje svoju okrutnost ismijavanjem žrtava, ponajviše zbog toga jer su Rusi:

Nova karikatura Charlie Hebdo je izazvala zgražanje u Rusiji.

Nova karikatura Charlie Hebdo je izazvala zgražanje u Rusiji.

Slika pokazuje člana ansambla Alexandrov koji proizvodi žalostan zvuk: “Aaaaaa!” Naslov slike: “Repertoar vojnog ansambla se širi.”

Drugi crtež u magazinu implicira da je “loša vijest” da ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio u zrakoplovu kad se srušio u Crno more:

putin-avion

Sloboda govora i izražavanja danas poprima novo značenje.

Treća karikatura pokazuje potopljena tijela u moru s naslovom: “Crvena armija osvaja novu publiku.”

poslije-katastrofe

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general bojnik Igor Konashenkov osudio je karikature:

“Degradirajuće je za svako ljudsko biće da uopće i posvećuje pažnju takvom jadno stvorenom čudovištu.”

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadyrov je izrekao odličnu kritiku na račun sulude satirike Charlie Hebdoa:

“To nema nikakve veze sa slobodom govora – niti direktno niti indirektno.”

Ovo nije prvi put da je ovaj list pokazao likovanje nad ruskim žrtvama i njihovo ismijavanje s bezosjećajnim i morbidnim “karikaturama”. U studenom 2015-te, magazin je objavio “karikature” ruske tvrtke Kogalymavia čiji se zrakoplov srušio u Egiptu kad je poginulo 224 ljudi, da podsjetimo čitatelje, pad istog zrakoplova na Sinaju je najgora zrakoplovna nesreća Rusije:

charllie

Na lijevo: “Islamska država: “Ruska avijacija pojačava bombardiranje.” Na desno: Opasnost ruskih niskobudžetnih letova.” “Trebao sam letjeti s Air Cocainom.”* (izjava se odnosi na skandal francuskih pilota koji švercaju drogu iz Dominikanske Republike.)

Svemu ovome dodatnu težinu daje izjava francuskog Ministarstva vanjskih poslova koji je rekao ruskim ‘kritičarima’ da francuske vlasti nemaju nikakvu vezu s aktivnostima ovog magazina te da su zaposlenici istog slobodni izražavati svoja mišljenja.

91 osoba je poginula zbog još uvijek neistraženih uzroka, empatija, žal, suosjećaj i tuga su prirodne ljudske reakcije na smrt i razaranje, pa ipak ovakve “vijesti” i reakcije još jednom dokazuju da živimo u patokratskom društvu. Charlie Hebdo i njegovi urednici zaslužuju svaku kritiku.

Na kraju, maleni in memoriam poginulim članovima ansambla Alexandrov uz predivnu izvedba “Kaljinka”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

French government defends Charlie Hebdo’s outrageous cartoons mocking Russian choir plane crash victims

Russian military aircraft crashes en route to Syria – entire Alexandrov Ensemble choir presumed dead (UPDATES)