PRIZMA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Otkrijte tko špijunira i nadgleda vaš profil na Fejsu!

Autor: Ljubica Šaran

Cenzura, špijuniranje i predaja vaših osobnih podataka “trećim stranama” je postala svakodnevna rutina na najmnogoljudnijoj društvenoj mreži na svijetu, pa ipak svaki korisnik Fejsa može otkriti tko mu TAJNO NADGLEDA PROFIL I AKTIVNOSTI!

Kada stvorite korisnički profil na Facebooku, vi se u načelu slažete sa špijuniranjem, nadgledanjem, dijeljenjem vaših osobnih podataka s raznoraznim tajnim agencijama i monitoringom vaše aktivnosti, unatoč ustavnim pravima na slobodu izražavanja, i prava na privatnost vi je automatski gubite s korištenjem bilo koje društvene mreže, tražilice i servisa na internetu.

Ako želite imalo privatnosti na internetu, tada vam preporučamo korištenje Tor-a, no ako želite znati tko vas špijunira i nadgleda na Facebooku tada trebate napraviti sljedeće:

Prijavite se na vaš profil na Fejsu.

Kliknite na sterlicu (trokutić) u desnom gornjem kutu Fejsa. Nakon toga kliknete na postavke.

Kliknite na sterlicu (trokutić) u desnom gornjem kutu Fejsa. Nakon toga kliknete na postavke.

Kliknite na strelicu (trokutić) u desnom gornjem kutu Fejsa, kako bi se otvorio prozor s različitim opcijama. Kliknite na opciju “Postavke”.

Pronađite opciju blokriani i kliknite na istu.

Pronađite opciju blokriani i kliknite na istu.

Nakon toga otvoriti će se novi prozor, pronađite opciju “Blokiranje” i kliknite na istu.

Utipkajte "Facebook Security" i pritisnite "Enter".

Utipkajte “Facebook Security” i pritisnite “Enter”.

Otvoriti će se prozor s osobama koje ste do sada blokirali. U prozoru pored gumba “Blokiraj” utipkajte “Facebook Security” (bez navodnika), te pritisnite tipku “Enter”.

Blokirajte sve osobe koje vas špijuniraju.

Blokirajte sve osobe koje vas špijuniraju.

Nakon toga će se otvoriti prozor s korisničkim profilima onih osoba koje vas nadgledaju i špijuniraju. Ako vam takvo što smeta (a kome ne bi) tada kliknete na opciju “Blokiraj” kako biste ih onemogućili u prljavoj raboti.

Kako Fejs čuva svoje špijune.

Kako Fejs čuva svoje špijune.

Na žalost, u nekim slučajima će se pojaviti objašnjenje kako ne možete blokirati određenu osobu jer ona ima puno više ovlasti od običnog korisnika. Ovakvo što je iznimno uznemirujuće no Facebook je sve osim slobodne i otvorene društvene mreže u kojoj korisnici imaju potpunu kontrolu nad razmjenom informacija i odlučivanjem s kim će, kada i kako podijeliti svoje informacije.

Sigurni smo da vam se neće svidjeti informacija o tome kako nad vašim profilom stoje osobe koje su plaćene za krađu vaše privatnosti, no blokiranje takvih profila u mnogočemu otežava posao onima koji “zabijaju nos u tuđe stvari”, ostane li vam koji korisnik kojeg ne možete blokirati, tada barem znate tko vas promatra na Fejsu.

Podijelite ovaj tekst, možda vaši prijatelji na Fejsu otkriju cijelu četu parazita koje je potrebno blokirati. 

Znanje štiti!

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.